Amerikai beutazási tilalom - Az Európai Parlament külügyi bizottsága aggasztónak tartja a rendeletet

2017.02. 1. Jogi Fórum / MTI

Az Európai Parlament külügyi bizottsága mélységesen aggasztónak, a bevándorlásellenesek és idegengyűlölők táborát erősítő kijelentésnek tartja Donald Trump bevándorlást szigorító rendeletét, amely a testület álláspontja szerint súlyosan veszélyezteti a menekülteket ügyében méltányos nemzetközi felelősségmegosztás elérését célzó globális erőfeszítéseket.

Az Európai Parlament tájékoztatása szerint a külügyi bizottság azt kérte az Európai Unió intézményeitől, hogy egységesen lépjenek fel, és biztosítsanak jogbiztonságot az érintett közösségek tagjainak.
    

A képviselők bírálták az uniónak a migrációs nyomás kezelése érdekében harmadik országokkal folytatott tárgyalásait is. Véleményük szerint az unió támogatását és együttműködését nem szabad feltételekhez kötni. Az EU nem ragaszkodhat ahhoz, hogy a harmadik országok részt vegyenek az illegális bevándorlók visszafogadásának rendszerében, hogy erőszakkal akadályozzák meg az emberek szabad mozgását vagy megállítsák az Európába irányuló migrációs áramlást - emelték ki a képviselők.
    

Kedden az Emberi Jogi Liga (LDH) és az Emberi Jogok Védelmének Európai Szövetsége (AEDH) nevű jogvédő szervezetek arra szólították fel az uniós intézményeknek is otthont adó Belgium kormányát, hogy - válaszul az amerikai elnök bevándorlást szigorító, illetve hét muszlim ország vonatkozásában átmenetileg megtiltó rendeletére - ne engedje az ország területére lépni Donald Trumpot se kétoldalú, se európai uniós hivatalos látogatás alkalmával. A párizsi székhelyű szervezetek kijelentették: a rendelet súlyos következményekkel járhat több kettős állampolgárságú európai uniós személyiségre nézve. Szerintük a demokrácia intézménye forog kockán, ezért egyértelműen el kell utasítani az iszlámellenes és idegengyűlölő politikát.
    

Donald Trump a múlt pénteken aláírt, azonnali hatályú rendelettel 120 napra felfüggesztette a menekültek befogadásáról döntő amerikai rendszer működését - ennek értelmében a következő négy hónapban egyetlen új menekült sem léphetne be az Egyesült Államokba -, a szíriai menekültek befogadását pedig határozatlan időre állította le. Emellett hét, többségében muzulmánok lakta ország állampolgárai 90 napig - amíg az új biztonsági, határellenőrzési mechanizmusokat kialakítják - nem utazhatnak be az Egyesült Államokba.
    

Trump szerint a rendelet nem "muzulmán tilalom", és azt a célt szolgálja, hogy megvédje az amerikaiakat a terrorizmustól.

  • kapcsolódó anyagok
EU
EURÓPAI PARLAMENT
USA
MIGRÁCIÓ