A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) visszavonta a Diófa Alapkezelő Zrt. Euro-Mall Kft. feletti irányításszerzését engedélyező határozatát, egyúttal 7 millió forint eljárási bírságot szabott ki, mert az alapkezelő félrevezető tájékoztatást adott a vállalatcsoport irányítási viszonyairól.

A tájékoztatás szerint a versenyhivatal 2016. április 26-án engedélyezte, hogy a Diófa Alapkezelő Zrt. közvetett, egyedüli irányítást szerezzen az EURO-MALL Ingatlanbefektetési Kft. felett. A GVH azonban egy későbbi fúzió-engedélyezési eljárás során észlelte, hogy az alapkezelő eltérő tartalmú nyilatkozatot tett az összefonódással érintett vállalatcsoport irányítási viszonyairól, valamint annak összetételéről. 
    

A versenyhivatal ezért eljárást indított a Diófa Alapkezelővel szemben, amelyben megállapította, hogy a korábban indított fúziós eljárásban hozott határozat valótlan tényálláson alapult, egyúttal visszavonta a fúziós engedélyt. A Diófa Alapkezelő Zrt. egyúttal 7 millió forint eljárási bírságot kapott, mivel a vállalkozás magatartása akadályozta a valós tényállás feltárását. 
    

Mindazonáltal a GVH ezt követően megvizsgálta a tényleges irányítási viszonyokon alapuló tényállást és végül engedélyezte a tranzakciót.