Az európai vállalatok védelmében - Brüsszel fellépne az USA ellen, ha további oroszországi szankcióról van szó

2017.07.24. Jogi Fórum / MTI

Brüsszel válaszlépések meghozatalát fontolgatja az Egyesült Államokkal szemben, ha Washington olyan új szankciókat vezet be Oroszország ellen, amelyek súlyosan érinthetnek európai vállalatokat - közölte a Financial Times című brit üzleti napilap.

A napilap internetes kiadásában megjelent cikk szerint Brüsszel attól tart, hogy ha Washington megbünteti Moszkvát, amiért beavatkozott a tavalyi amerikai választásokba, az hátrányt okozhat az európai energetikai vállalatoknak, vagy negatívan befolyásolhatja többek között a Balti-tenger alatt létesített orosz-német gázvezeték működtetését.
    

A lap úgy tudja, Brüsszel biztosítékot vár az amerikai kormánytól arra vonatkozóan, hogy az intézkedések bevezetésük esetén nem fogják sérteni az EU érdekeit. Ellenkező esetben az európai jog segítségével akadályoznák meg, hogy az intézkedéseket alkalmazni lehessen az unióban, továbbá a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályait figyelembe véve ellenlépéseket tennének.
    

Azt nem tudni, hogy a kilátásba helyezett brüsszeli válaszlépések befolyásolják-e a Fehér Ház hozzáállását a tervezett szankciókhoz - tette hozzá a brit üzleti napilap.
    

Az amerikai törvényhozás demokrata és republikánus képviselői szombaton megállapodásra jutottak egy törvényjavaslatról, amely büntetőintézkedésekkel sújtaná Oroszországot, Iránt és Észak-Koreát.
    

Az Európai Unió szombaton óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy egyoldalúan súlyosbítsa az Oroszország elleni szankciókat, főképpen ha "belpolitikai megfontolások" alapján teszi. Brüsszel szerint a "széles körű és válogatás nélküli" büntetőintézkedéseknek "nem szándékolt következményei lehetnek".
    

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Európai Bizottság aggodalommal figyeli a kibontakozó folyamatot az európai energiafüggetlenség és az energiabiztonság szempontjából, ezért minden lehetséges diplomáciai csatornán kifejezte aggodalmát az amerikai adminisztrációnak.
    

Azt hangsúlyozta, az Európai Uniónak kulcsfontosságú az Oroszország ellen elfogadott szankciók fenntartása, amely segítheti a minszki megállapodás betartását, ezért az unió párbeszédet kíván folytatni a tervezetről.
    

Szkínasz arra emlékeztetett, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke korábban kijelentette, az uniónak néhány nap alatt tudnia kell cselekedni abban az esetben, ha az Egyesült Államok az Európai Unió aggodalmainak figyelembevétele nélkül meghozza a korlátozó intézkedéseket. "A dolgok azonban még nem állnak ott" - húzta alá a szóvivő.

  • kapcsolódó anyagok
EU
USA