Az amerikai kormány arra készül, hogy munkavállaláshoz kösse a szegény rétegeknek alanyi jogon járóMedicaid egészségbiztosítást. Demokrata és liberális jogvédő csoportok már korábban jelezték, hogy ha életbe lép egy ilyen szabályozás, azonnal bírósági úton támadják meg.id egészségbiztosítást.

Az egészségügy és emberi források minisztériumának kebelében működő Medicaid-főigazgatóság (amelyhez az időskorúakat segítő Medicare-ellátás is tartozik) csütörtökön körlevélben értesítette a szövetségi államok Medicaid-igazgatóságait arról, hogy egyelőre kísérleti jelleggel munkavállaláshozvagy közösségi munkához köthetik a Medicaid-ellátást.

Az 52 évvel ezelőtt létrehozott Medicaid-program eddig feltételek nélkül járt a szegény rétegeknek, s bár a republikánusok régóta szorgalmazták, hogy valamilyen feltételeket mégis szabjanak a biztosításához, eddig soha nem sikerült megváltoztatni ezt az alanyi jogon járó ellátást. Seema Verma, a Trump-kormány Medicaid-Medicare főigazgatóságának (CMS) vezetője beiktatása pillanatában világossá tette, hogy a kormány támogat minden olyan tagállami javaslatot, amely feltételhez köti a Medicaid megadását. Mintegy tucatnyi, republikánus kormányzó irányította szövetségi állam ugyanis már régóta ezt szorgalmazta.

A Mecicaid -program a legnagyobb kormányzati biztosítási program,  több mint 70 millió embert érint, azaz minden ötödik amerikait.

A mostani körlevélben megfogalmazott irányelvek munkavállaláshoz, vagy munkavállaláshoz szükséges képzésben történő részvételhez kötnék a munkaképes szegények Medicaid-biztosításának fenntartását. 

Demokrata és liberális jogvédő csoportok már korábban jelezték, hogy ha életbe lép egy ilyen szabályozás, azonnal bírósági úton támadják meg. Azzal érvelnek, hogy a Medicaid egészségügyi program munkavállaláshoz kötése nem segíti céljai megvalósítását, sőt, alkalmasint még alá is áshatja ezt. “A Trump-kormányzat azzal, hogy lehetővé teszi szövetségi államoknak a kártékony munkavállalási kötelezettséget, a sebezhető amerikaiak millióinak életét támogató rendszert sodorja veszély” – fogalmazott máris kiadott közleményében Frank Pallone, demokrata párti képviselő, a képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottságának tagja.

A Trump-kormány viszont teljesen másként vélekedik erről. Seema Verma csütörtökön – Pallone állásfoglalása után – szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte: “A Medicaidnek rugalmasabbnak kell lennie, hogy a szövetségi államok hatékonyabban biztosíthassák az érintett rétegek szükségleteit”.