Az információs társadalom fejlődésével összhangban aktualizálta IT biztonság közérthetően című, az informatika biztonsági alapismereteit tartalmazó kötetét a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) – közölte a szervezet kedden.

Az idén 50 éves társaság kötelességének tartja, hogy maximális támogatást nyújtson a civil társadalom eligazodásához az infokommunikációs világban. Ennek jegyében a 2018-as trendeket és a legégetőbb veszélyforrásokat is bemutató kötet ingyenesen letölthető az NJSZT oldaláról.

A közlemény szerint a QUADRON Kibervédelmi Kft. és a Black Cell Kft támogatásával megjelenő könyv elkészítésében az NJSZT együttműködött a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen alakult Kiberbiztonsági Akadémiával.

A kötet előző, 2017-es kiadását több mint tízezren töltötték le az NJSZT oldaláról, a megújított könyvet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is ajánlja hallgatóinak.

Az új kiadás – mint azt Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója a közlemény szerint hangsúlyozta – számos új információt tartalmaz. Így a többi között részletesen tájékoztat az e-mailen érkező kártevőkről, az adathalászat felismeréséről. Kitér az okostelefonozás kihívásaira, a bankkártyás és internetes fizetési lehetőségek biztonsági kérdéseire, a fake news, a kattintásvadászat társadalmilag is jelentős kérdéskörére. A könyv külön alfejezetet szentel az Európai Unió által idén bevezetett GDPR tudnivalóinak.

A kötetben összefoglalt ismeretek nemcsak arra alkalmasak, hogy a napi gyakorlatban segítsenek elkerülni a rendszereknek sérülést okozó hibákat, hanem arra is, hogy az ECDL informatikai biztonság moduljának tankönyvéül szolgáljanak.

Az NJSZT idén egy több mint száz országot számláló mezőnyben kapott rangos nemzetközi díjat – Best Practice Award (Legjobb Gyakorlat-díj) – a nemzetközi ECDL Alapítványtól  társadalmi felelősség kategóriában az IT biztonság moduljáért és az ahhoz hozzáférhetőve tett ingyenes tankönyvért.

A modulhoz kapcsolódó, de attól függetlenül is olvasható, teljesen megújult IT biztonság közérthetően című kötet ITT letölthető.