A Kormány a 2018. október 4-ei ülésén tárgyalta azt az adótörvényeket módosító törvénycsomagot, amelynek része az OBH elnökének Illetéktörvény módosítási javaslata is. Még idén hatályba léphet az a módosítás, mely 7 év után újra illetékmentessé teszi a keresetlevél visszautasítását.

Az OBH elnöke a bírósághoz fordulás jogát elősegítve 2013 óta több ízben – utoljára 2018. augusztus 2-án – előterjesztette az illetékmentesség visszaállítására vonatkozó jogszabály-módosítási javaslatát, és azt mindvégig következetesen képviselte a jogalkotónál. A visszautasítások (korábban elutasítások) ugyanis jellemzően igen kis összegű mérsékelt illetékfizetési kötelezettséget eredményeztek, amelyekhez aránytalanul magas állami adminisztrációs költségek társultak.

A hosszú küzdelem célt ért: a Kormány támogatja a javaslatot. Az új Pp. a keresetlevél és egyéb, eljárást megindító iratokra nézve olyan formai és tartalmi kritériumokat határoz meg, amelyek miatt nagyarányú a visszautasítások száma, ezért az új eljárási szabályok „betanulási” folyamatát hátráltatja a visszautasítást sújtó fizetési kötelezettség, amit a jogalkotást előkészítő minisztériumok is felismertek.