Sikeres a bíróságok 2018. II. féléves bírósági fogalmazói felvételi eljárása. A kiírt álláshelyekre kétszeres volt a túljelentkezés, a felvételi felhívásra 74 pályázat érkezett. A szóbeli és írásbeli vizsgákat követően 31 új fogalmazó kap kinevezést.

A fogalmazói álláshelyekre pályázók felvételi vizsgán vettek részt, melynek célja, hogy a jelentkezők bírósági munkavégzéshez szükséges kompetenciáit, készségeit, képességeit feltérképezze. A vizsgán a jelentkezők lexikális tudása mellett a felvételizők általános és speciális jogi műveltségét, lényeglátását, döntéshozatali képességét, érveléstechnikáját, valamint szóbeli kifejező és kommunikációs készségét is értékelték. 

A sikeres szóbeli és írásbeli részvizsgát és a törvényszéki elnökök meghallgatásait követően 31 fogalmazó kap kinevezést. Közülük 30 pályázó november 5-étől kezdi meg munkáját az ország 11 törvényszékén: a Fővárosi, a Budapest Környéki, a Győri, a Kecskeméti, a Nyíregyházi, a Pécsi, a Székesfehérvári, a Szolnoki, a Szombathelyi és a Zalaegerszegi Törvényszéken is munkába lépnek. December 1-jétől további egy fő kezdi meg munkáját a Kaposvári Törvényszéken. Öt álláshely üresen maradt, melyeket felajánlják a várólistán szereplő pályázóknak.

A felvételt nyert bírósági fogalmazók a 3 éves joggyakorlat ideje alatt folyamatos helyi- és központi képzések keretében valamennyi ügyszakban gyakorlatot szereznek. Megismerik a cégbíróság munkáját, a kezelőirodák működését, határozat-tervezeteket szerkesztenek és jegyzőkönyvet is vezetnek a tárgyalásokon. A tapasztalatok alapján a fogalmazói időszakban megszerzett szakmai tudás nagyban hozzájárul a szakvizsgák sikeres, kiváló eredménnyel történő letételéhez.

A fentieken túl a fogalmazók részt vesznek az ügyfélfogadási napokon, ahol  segítenek a jogkereső állampolgároknak a nyomtatvány kitöltésében, szóbeli kérelmek rögzítésében és bírósági eljárási kérdésekben. Mindemellett a bírósági fogalmazók kipróbálhatják magukat külföldi ösztöndíjprogramokban és tanulmányutakon, melyeken nyelvtudásukat is fejleszthetik.