Az Országos Bírósági Hivatal már létező ösztöndíjprogramok átalakításával és új lehetőségek megteremtésével 2018-ban alapította meg a Werbőczy Ösztöndíj Programot, ami több ösztöndíjnak az összefoglaló elnevezése, és három fő témakörre épül.

A Werbőczy Ösztöndíj Program három pillére a Werbőczy Universitas, a Werbőczy Lingua és Werbőczy Mundus.

A Werbőczy Mundus keretében az Európai Unió Bíróságán, illetve a trieri székhelyű Európai Jogakadémián tölthetnek el a bírók egy öt hónapos szakmai gyakorlatot.

A Werbőczy Universitas a bírák számára nyújt támogatást egyes szakjogász végzettségek megszerzéséhez.

A Werbőczy Lingua célja, hogy közvetítse a nemzetközi eredményeket a hazai igazságszolgáltatás felé, nemzetközi színtéren kommunikálja a magyar igazságszolgáltatás eredményeit, valamint fejlessze az ehhez szükséges szakmai nyelvtudást.

Osztovits András, a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatója a Werbőczy Ösztöndíj Program kapcsolatban hangsúlyozza: “A jó bíróvá váláshoz a tanuláson át vezet az út, amihez az Országos Bírósági Hivatal és a Magyar Igazságügyi Akadémia számos lehetőséget nyújt.”

Werbőczy István – az ösztöndíjprogram névadója

A magyar magánjog fejlődésének meghatározó alakja, fő művében a Hármaskönyvben gyűjtötte össze a 16. századig kialakult magyarországi szokásjogot.

A Werbőczy Ösztöndíj Program alapvető célja elsősorban a bírói kompetenciák fejlesztése, amely három alprogram keretében valósul meg.