Egyenlő munkáért egyenlő bért nőknek és férfiaknak - Nyilvános konzultáció indul egyenlő bérezését biztosító uniós szabályokról

2019.01.14. Jogi Fórum / Európai Bizottság

Az Európai Bizottság ma nyilvános konzultációt indít, hogy felmérje, milyen hatást gyakorolnak az európai uniós jogszabályok a nők és a férfiak egyenlő bérezésének tekintetében.

Az uniós szerződések rögzítik az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvét, az uniós jogszabályok pedig tiltják a nemi alapon történő közvetlen és közvetett megkülönböztetést. A nyilvános konzultáció révén a Bizottság a polgárok, a hatóságok, a szociális partnerek, a civil társadalmi szervezetek és a kutatók véleményét, tapasztalatait és észrevételeit kívánja megismerni. Célja, hogy feltárja, milyen módon lehet hatékonyabban érvényre juttatni az egyenlő bérezés alapelvét, melyet a nemek közötti egyenlőségről szóló uniós irányelv és a díjazás átláthatóságáról szóló 2014. évi bizottsági ajánlás is rögzít. A konzultációban április 5-ig lehet részt venni az interneten elérhető kérdőív kitöltésével.

A nyilvános konzultáció online kérdőíve ITT elérhető.

A nyilvános konzultáció weboldala (angolul) ITT elérhető.

Az egyenlő bérezésről szóló bizottsági webhely (angolul) ITT elérhető.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
ESÉLYEGYENLŐSÉG
EURÓPAI UNIÓ
NŐK JOGAI