A Kalocsai Fegyház és Börtönt átépítik, ezért az összes elítéltet átköltöztetik Kiskunfélegyházára, ahol a korábban menekültügyi őrzött befogadó központként működő, mintegy 24 hektáron elterülő, üresen álló egykori honvédségi tüzérlaktanyát alakították át börtönné.

A büntetés-végrehajtási szervezet férőhelybővítési programja keretében egy 470 fő befogadására alkalmas börtön létesül Kiskunhalason. Ide helyezik át a felújítási munkálatok miatt a kalocsai elítélteket, akik közül 150-en részt is vettek az építkezési munkálatokban Kiskunhalason. Az 1,7 milliárd forintból kialakított új intézmény neve Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lesz.

Az új Intézet teljes egészében megfelel az európai börtönnormáknak. A zárkákban lesz hideg-meleg víz, a zárkatértől elkülönített illemhely, valamint az objektumban sétálóudvart is építettek. A börtönt úgy alakították ki, hogy az elítéltek dolgozni is fognak, szabás-varrási munkát végeznek majd, és az elkészült munkaanyagok raktározására is lesz lehetőség. Az átalakítási munkálatok – a tervek szerint – a mai napon, vagyis január 31-ig befejeződtek, ezt követően kezdődhet majd meg az elítéltek átköltöztetése a Kalocsáról.

A Kalocsai Fegyház és Börtön 6327 m2-es alapterületén a büntetés-végrehajtás honlapja szerint 73 lakózárka található. Az intézmény jelenleg túlzsúfolt, 240 fő a befogadóképessége, mégis több mint 350-en vannak itt elhelyezve. A intézet dolgozói állománya a munka- és védőruhákat, népművészeti és háztartási textíliákat, valamint formaruhákat gyártó cég munkatársaival együtt összesen körülbelül 200-220 fő. A kalocsai börtönben fogva tartott férfi elítéltek mind a büntetés-végrehajtási intézet, mind a kft. karbantartási munkálatait ellátják.