Housing for All - Lakáshoz jutás jobb jogi és pénzügyi feltételekkel - A Bizottság nyilvántartásba vette az európai polgári kezdeményezést

2019.03.20. Jogi Fórum / Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a múlt héten úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a „Housing for All” elnevezésű európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés célja, hogy „jobb jogi és pénzügyi keretfeltételeket teremtsen a lakáshoz jutás megkönnyítése érdekében mindenki számára Európában”.

A szervezők felhívják az Európai Bizottságot, hogy biztosítsaa szociális és megfizethető lakhatáshoz való könnyebb hozzáférést azáltal, hogy eltekint a maastrichti kritériumok alkalmazásától a szociális és megfizethető lakásokat érintő állami beruházások esetén, az EU-finanszírozáshoz való jobb hozzáférést a nonprofit és fenntartható ingatlanfejlesztők számára, a szociális, pályázatalapú szabályozást a rövidtávú bérletekre vonatkozóan, valamint az európai lakhatási igényekre vonatkozó statisztikák összeállítását.”

A Szerződések értelmében az EU jogi lépéseket tehet ezen a téren, például a belső piaci szabályok kapcsán, valamint az európai gazdasági, társadalmi és területi kohézió megerősítése érdekében. A Bizottság ezért úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a kezdeményezést. A Bizottság döntése csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A Bizottság még nem vizsgálta a tartalmát.

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére 2019. március 18-án került sor. Ezt követően egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell. A Bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

A javasolt európai polgári kezdeményezés teljes szövege ITT elolvasható.

A Housing for All kezdeményezés weboldala ITT elérhető.

Háttér

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be. Ezzel 2012 áprilisában, az európai polgári kezdeményezésről szóló – a Szerződés rendelkezéseit végrehajtó – rendelet hatálybalépésekor olyan eszköz került a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését. 2017-ben, Juncker elnöknek az Unió helyzetéről tartott beszédében elhangzottaknak megfelelően az Európai Bizottság reformjavaslatokat terjesztett elő az európai polgári kezdeményezésre vonatkozóan annak érdekében, hogy az még inkább felhasználóbarát legyen. 2018 decemberében az Európai Parlament és a Tanács politikai megállapodásra jutott a reformmal kapcsolatban, megnyitva az utat a felülvizsgált szabályok 2020. január 1-től történő alkalmazása előtt.

Az európai polgári kezdeményezés – hivatalos nyilvántartásba vétele után – lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot jogi aktusokra vonatkozó javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

Az elfogadhatóság feltételei az alábbiak: a javasolt polgári kezdeményezés nem eshet nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be; nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű; és nem lehet nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezések weboldala ITT elérhető.

Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet ITT elérhető.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
PÉNZÜGYI JOG
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
INGATLANJOG
EURÓPAI POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS