Elutasította a román szenátus azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a különböző és azonos nemű párok számára is lehetővé tették volna, hogy közjegyző, illetve anyakönyvvezető előtt tett nyilatkozattal tegyék hivatalossá élettársi kapcsolatukat.

Az egyik törvénykezdeményezést ellenzéki törvényhozók egy csoportja, a másikat a kisebbik, liberális kormánypárt, az ALDE egyik képviselője és egy független képviselő terjesztette a parlament elé.

“Románia nem tekinthet el az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) előírásaitól, amely valamennyi élettársi kapcsolatban élő párnak törvényes védelmet irányoz elő, és rendeznie kell a házasságon kívül születő gyermekek, illetve a házasságon kívül együtt élő különböző nemű párok jogállását is – idézte a Mediafax hírügynökség a kezdeményezők egyikének, Vlad Alexandrescu ellenzéki szenátornak az érvelését.

A kétkamarás román parlament szenátusában a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós partnere nélkül is többséggel rendelkezik, az ügyben azonban a képviselőházé a döntő szó, ahol a PSD-nek az ALDE-val együtt is csak szűkösen van többsége.

Az élettársi szerződés témája egy meghiúsult alkotmánymódosítási kezdeményezés kapcsán került előtérbe Romániában.

Tavaly októberben a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról tartottak népszavazást Romániában, amely az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult, ám az urnákhoz járuló választók csaknem 92 százaléka igennel voksolt a melegházasság legalizálásának alkotmányos ellehetetlenítését célzó polgári kezdeményezésre.

Románia 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyve tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző nemű személyek jegyezték-e be.

Tavaly a  román alkotmánybíróság is határozatot hozott arról, hogy a tartós kapcsolatban élő azonos nemű pároknak is joguk van kapcsolatuk, valamint az ebből származó jogok és kötelezettségek (vagyonközösség, öröklés) törvényes elismerésére. Mivel egyetlen országot sem lehet a melegházasság legalizálására kötelezni, az azonos neműek esetében egy számukra is nyitott alternatív jogintézmény, az “élettársi szerződés” bevezetése lehet a megfelelő módszer a megkülönböztetés nélküli jogegyenlőség elvének érvényesítésére – ajánlotta a román alkotmánybírság.