A magyar fogalmazók írásbeli dolgozatát ítélte a legjobbnak a szakmai zsűri az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) THEMIS-A elődöntőjén. Pálfi Dóra (Budapest XVIII. és XIX. kerületi bíróság), Földvári Zoltán (debreceni Járásbíróság) és Dely Diána (Balassagyarmati Járásbíróság) dolgozata – az olasz csapat dolgozatával együtt – az EJTN Journalban is megjelenik majd.

A THEMIS-A elődöntőjén három napnyi versengés után április 26-dikán került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. Az őszi bordeaux-i döntőbe az olasz és a francia, vigaszágon pedig a dán csapat jutott tovább. A három napos elődöntőt a magyar csapat indította, csütörtökig a francia, olasz, dán, albán, észt, bolgár, litván és a görög bíróságok csapatai álltak a szakmai zsűri elé. 

Az idei – immár 13. alkalommal meghirdetett – EJTN THEMIS-A elődöntő témája az EU és az európai büntetőeljárás volt. Magyar bírósági csapat most először vett részt a büntető témájú elődöntőben. A magyar fogalmazók prezentációjukban az illegális vadkereskedelem veszélyeire hívták fel a figyelmet.

A versenyzőket az Országos Bírósági Hivataltól (OBH) Hornyák Szabolcs, a Győri Járásbíróság képviseletében pedig Varga Karolina segítette a felkészülésben. Szakmai konzultánsként a Hajdúböszörményi Járásbíróság büntető ügyszakos bírója, Rozsnyai Balázs támogatta a fiatalokat.

A THEMIS célja, hogy a jövő bírái és ügyészei megoszthassák egymással szakmai ismereteiket és tapasztalataikat, és bővíteni tudják tudásukat és kapcsolataikat kommunikációs, logikai és vitakészségeik segítségével.

A nemzetközi fogalmazói versenyen a magyar igazságszolgáltatás évek óta képviselteti magát. Tavaly a magyar csapat egészen a párizsi döntőig jutott.

Júliusban egyébként újra lehet majd szorítani a magyar versenyzőkért: a fogalmazók másik csapata a THEMIS-D elődöntőjén, a bírói etika témájában száll versenybe Szófiában.