Kozma Ákost választotta a Parlament az alapvető jogok biztosává - Az új ombudsman szeptember 26-dikától tölti be posztját

2019.07. 3. Jogi Fórum / MTI

Az alapvető jogok biztosává választotta Kozma Ákost kedden az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával, hat évre, titkos szavazással. Az új ombudsman szeptemberben veszi át Székely Lászlótól a tisztséget.

A képviselők 137 igen, 39 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett támogatták a jelöltet, aki szeptember 26-tól tölti be posztját.


Kozma Ákos jogász, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese kinevezés előtt - Forrás:  Koszticsák Szilárd /  MTI

Áder János köztársasági elnök javasolta a tisztségre Kozma Ákost, aki 2010 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese. Az alapvető jogok biztosa 2013 szeptembere óta Székely László, mandátuma szeptemberben jár le.

Az új ombudsman esküt tett az Országgyűlés előtt.

Az új ombudsman nyitott, közvetlen, emberséges hozzáállásra törekszik

Kozma Ákos hétfőn az Országgyűlés igazságügyi és fenntartható fejlődés bizottságának együttes ülésén kijelentette: "Ki kell jönni az elefántcsonttoronyból!"

Mindenki ombudsmanja szeretne lenni - hangoztatta bizottsági meghallgatásán a jelölt, kiemelve: megválasztása esetén elsőbbséget adna a gyermekjogok, a klímavédelem és a biológiai sokféleség ügyének.

Kozma Ákos elmondta, hogy a Független Rendészeti Panasztestület - amelynek 2010 óta elnökhelyettese - évi 300-500, alapjogsértéssel kapcsolatos ügyet vizsgál, ami ombudsmani jellegű tevékenységnek tekinthető. Ebben pedig ő csaknem tízéves gyakorlatot szerzett, ezért merte elvállalni a jelölést.ú

Közölte, az ombudsmani intézmény Magyarországon még viszonylag új, ezért fontos tartja, hogy támaszkodjon minden korábbi elődjének munkájára.

Kiemelte, hogy ez nem tudományos, oktatói feladat: vissza kell adni az ombudsmani intézmény eredeti rendeltetését.

"Le kell venni a nyakkendőt és le kell hajolni az emberekhez" - fogalmazott Kozma Ákos.

A jelölt elmondta, hogy a teljes nyitottság híve, közös munkára hívja a sajtó képviselőit, és ehhez meg fogja teremteni a szükséges szervezeti kereteket.

Kozma Ákos szerint megfelelő az ombudsmani intézmény jelenlegi szabályozása, de azért áttekintik az európai szabályozást, gyakorlatot, és ami hasznos, azt lehet, hogy átveszik.

Leszögezte, hogy megőrzi a nemzetiségek és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó két helyettesének önálló tevékenységét.


Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa esküt tesz megválasztása után az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 2-án. - Forrás: Kovács Attila /  MTI

A gyermekek és az elesettek védelmét elsődleges feladatnak nevezte. Azt mondta, például az állandó lakcím nélküli és így juttatásoktól, egészségügyi ellátásoktól eleső gyerekek helyzetére kiemelt figyelmet fordítana megválasztása esetén. Továbbá felélesztené a Szabó Marcell korábbi zöldombudsman által elindított Fatestvér programot, amelynek lényege, hogy minden gyermek születésekor ültessenek egy fát.

Képviselői kérdésekre válaszolva Kozma Ákos kiemelte a civil szervezetekkel való együttműködés fontosságát, ugyanakkor közölte, ombudsmanjelöltként nem kívánja minősíteni a politikai döntéseket, például a klímaváltozással kapcsolatban.

Ellenzéki képviselők szóvá tették, hogy nemzetközi dokumentumok szerint az ombudsmant nyílt eljárásban, civilekkel konzultálva kell jelölni. Kozma Ákos az államfői jelölése módját nem kívánta kommentálni, csak annyit mondott, hogy az eljárás törvényes volt.

A szakember alapvető jogok biztosává választását mindkét parlamenti bizottság kormánypárti többsége támogatta.

Kozma Ákos 1997-ben tett jogászi szakvizsgát, az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2002 között dolgozott az Igazságügyi Minisztériumban, a Pénzügyminisztériumban és a Belügyminisztériumban, 1996 és 2013 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen oktatott alkotmányjogot és európai uniós ismereteket.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
OMBUDSMAN
AJBH