Trócsányi Lászlónak a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, aki kedden mutatta be a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét.

Közzétették Ursula von der Leyen levelét, amelyet Trócsányi László korábbi  igazságügyi miniszternek írt.

A hatoldalas dokumentum első felében azt ismerteti, hogyan is tervezi megszervezni a testület munkáját. Mint írja, egyes jogköreit átruházza a nyolc alelnökre, akik majd egy-egy nagyobb terület munkáját fogják koordinálni, szoros együttműködésben az azokért felelős biztosokkal, illetve a testület főtitkárával, és mindegyik biztos tagja lesz legalább egy ilyen csoportnak.

Ezt követően kitért a Trócsányinak szánt portfólióra, kulcsfontosságúnak nevezve, hogy “stabil, biztonságos és virágzó” országok vegyék körbe az Európai Uniót, ezért aktívan jelen kell lenni ezen régiókban.

Leszögezte, hogy hiteles EU-s perspektívát kell nyújtani a Nyugat-Balkán számára, ez különösen fontos most, amikor a térségben jelentősen megerősödött a külső befolyás. Meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, továbbá fel kellene gyorsítani a strukturális és intézményi reformokat, a jogállamiságra, a gazdasági fejlődésre, a közigazgatás átalakítására, a korrupcióellenes küzdelemre és a jószomszédi viszonyra fókuszálva.

Von der Leyen Törökországgal kapcsolatban aláhúzta, bár a csatlakozási folyamat gyakorlatilag leállt, mivel Ankara folyamatosan távolodik az EU-tól, a két fél együttműködése továbbra is rendkívül fontos, például a biztonság, a migráció, a gazdaság és a kereskedelem területén.

Emellett erősíteni kell a kapcsolatokat a Keleti Partnerség hat államával, s új hosszú távú szakpolitikai célkitűzéseket kell elfogadni már a jövő év közepéig, illetve hatékonyabbá kell tenni a társulási egyezmények végrehajtását Georgiával, Moldovával és Ukrajnával.

A megválasztott elnök rámutatott: Trócsányi alapvetően Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő iránymutatása alatt fog dolgozni, a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős főigazgatóság támogatásával.

“Várakozással tekintek a közös munka elé ebebn az  izgalmas és komoly próbatételekkel járó időszakban. Természetesen számíthat teljes körű személyes és politikai támogatásomra az európai parlamenti meghallgatásán és a mandátumunk során” – zárta levelét a volt német védelmi miniszter.

Sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva pedig közölte: Magyarország céljai egyértelműek, s megegyeznek a bizottságéval a Nyugat-Balkán integrációját illetően. Hozzátette, Trócsányi nagyon jó kapcsolatot ápol a térség országaival.

Ezt a portfóliót eddig az osztrák Johannes Hahn tartotta kézben.

Trócsányi László elődje, Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztos volt a 2014-2019-es ciklusban.

Korábban olyan értesülések láttak napvilágot a sajtóban, amelyek szerint Trócsányi a humanitárius segítségnyújtás és válságkezelés területét kaphatja, amely a szakértők szerint ennél súlytalanabb.

A meghallgatások szeptember végén kezdődnek meg az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságaiban, s ezen fázisban nem számít szokatlannak egyes jelöltek vagy tárcák elutasítása, a testület végleges összetételét tükröző listáról pedig várhatólag októberben szavaz a képviselőtestület. Végül pedig az EU-országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

Az első meghallgatás után az EP-bizottságokban a képviselők legalább kétharmados többséggel akár azonnal is jóváhagyhatják az érintettet, akik ennek hiányában azonban további kérdéseket kaphatnak írásban, vagy újra meg kell jelenniük a testület előtt, amely ez esetben végül egyszerű többséggel fogadhatja el őket.

Trócsányi: “Nagy megtiszteltetés a szomszédság- és bővítéspolitikai portfólió”

Nagy megtiszteltetésnek nevezte kedden Trócsányi László mind maga, mind Magyarország számára, hogy a szomszédság- és bővítéspolitikai tárcát kapta Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság megválasztott elnökétől.

“Az európai parlamenti meghallgatásom során hangsúlyozni fogom, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a felelősségteljes feladatnak teljes mértékben eleget tudjak tenni” – írta közleményében a magyar biztosjelölt, hozzátéve, hogy örömmel értesült a bejelentésről.

Rámutatott, hogy munkája során nagymértékben támaszkodni kíván azokra a tapasztalataira, amelyeket a diplomáciában, illetve a nemzetközi jogi közösségben szerzett.

“Mind a bővítés, mind az európai szomszédságpolitika olyan kiemelt figyelmet érdemlő terület, amely kihatással van az európai polgárok mindennapjaira” – közölte.