2019. augusztusától a jogi képviselő nélkül eljáró ügyfelek még egyszerűbben tölthetik ki a keresetlevél nyomtatványokat. Az új formátum előnye, hogy a korábbiakhoz képest jobban áttekinthető és a keresetlevél kötelező tartalmi elemeit rögzített pontokban sorolja fel, ezzel is segítve az ügyfeleket a könnyebb kitöltésben.

Az új fájlformátumú keresetlevél nyomtatványok közvetlenül elérhetőek a birosag.hu oldalon az „ügyfeleknek” elnevezésű menüpont „nyomtatványok” alpontjának „eljárási nyomtatványok” fülét választva – a korábbi PDF és DOC formátumok mellett – immár a WORD szövegszerkesztő programban használható, WORD DOCX fájlformátumú keresetlevél nyomtatványok is. Ezen belül az új formátumú keresetlevél nyomtatványok a „nyomtatványok személyesen eljáró természetes személyek részére” elnevezésű blokkban állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Az új polgári perrendtartás hatályba lépése óta eltelt másfél év alatt a keresetlevél nyomtatványok használatával kapcsolatban számos javaslatot felvetett az Országos Bírósági Hivatal (OBH). Korábban ennek köszönhetően is rövidült a nyomtatvány 25 oldalról 9 oldalra. Az OBH a gyakorlati tapasztalatokat folyamatosan figyelemmel kíséri és azokat szem előtt tartva igyekszik a jogkereső állampolgárok bírósághoz fordulási lehetőségét egyszerűbbé és a keresetlevél nyomtatványokat közérthetőbbé tenni.