Az Európai Parlament 1988 óta ítéli oda minden évben a Szaharov-díjat olyan személyeknek, vagy csoportoknak, akik vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. – Bemutatjuk a gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként járó díj idei jelöltjeit.

A Szaharov-díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. Tavaly Oleg Szencov kapta a díjat.

A 2019-es Szaharov-díj jelöltjei:

Jelölt

Jelölő frakció/képviselők

Alexei Navalny

EPP

Marielle Franco; Claudelice Silva dos Santos; Chief Raoni

S&D és GUE

Ilham Tohti

Renew Europe, Phillip Bennion, Ilhan Kyuchyuk, Reinhard Bütikofer és 58 másik képviselő támogatásával

Jean Wyllys; Marielle Franco

Zöldek/EFA, Terry Reintke, Tanja Fajon és 43 másik képviselő támogatásával

The Restorers

ECR

 

Alekszej Navalnij

Orosz jogász és politikai aktivista.2011-ben tartóztatták le először, az Állami Duma előtt zajló tüntetésben betöltött szerepéért. 2013-ban a második legtöbb szavazatot kapta a moszkvai polgármesterválasztáson. 2017-ben publikált jelentésében kritizálta a korrupciót a politikában, Putyin elnököt és szövetségeseit. A jelentés miatt tüntetéseket tartottak számos orosz városban, ami több mint ezer ember, köztük Alekszej Navalny letartóztatásához vezetett. A hatóságok megakadályozták, hogy indulhasson a 2018-as elnökválasztáson. 2018-ban és 2019-ben összesen háromszor börtönözték be, mert megsértette Oroszország tüntetésekre vonatkozó szigorú szabályait.

Marielle Franco

Brazil politikai aktivista és emberjogi harcos, akit 2018 márciusban különös kegyetlenséggel meggyilkoltak. Marielle Franco fekete, biszexuális nőként Brazília egyik favelájában élt és a feketék, a nők, a favela lakosai és az LGBTI közösség tagjainak jogaiért harcolt. Számos alkalommal tudósított olyan kivégzésekről és az emberi jogok más megsértéséről, amelyet a a rendőrség vagy más állami szervek követtek el.

Claudelice Silva dos Santos

Brazil környezetvédő és emberi jogi harcos, aki azután lett aktivista, hogy bátyját és annak feleségét meggyilkolták amiért az amazóniai őserdők kiirtása ellen léptek fel. Az amazóniai őserdő területén, a Praia-Alta Piranheira régióban küzd az erdőirtók, az erdőt veszélyeztető farmerek és szénbányák ellen.

Chief Raoni

Az amazóniai őserdő irtása elleni küzdelem ikonikus alakja lett. A Kayapo, az egyik amazóniában őshonos nép vezetőinek egyike. 90 éves, egész életét az őshonos népek és Amazónia területeinek megőrzésének szentelte.

Ilham Tohti

Az ujgur közösség jogaiért küzdő aktivista a Kínai Népköztársaságban tölti életfogytiglan tartó börtönbüntetését. Szeparatizmus vádjával ítélték el 2014-ben, mert társalapítója az Ujgur Online weboldalnak, amely az ujgur közösség és a kínaiak közötti megértést segíti. 2017 óta mintegy egymillió ujgurt tartanak fogva internáló tárborokban.

Jean Wyllys

Brazil emberi jogi harcos, újságíró, előadó és politikus. 2010-ben ő lett az első meleg aktivista akit képviselővé választottak a kongresszusban. Két mandátuma alatt olyan törvényjavaslatokat nyújtott be, amelyek az abortusz legalizálása, a szexipar szabályozása, a nemi hovatartozásra vonatkozó szabályok, a marihuána legalizálása, és az előítéletektől mentes oktatás mellett álltak ki. Ugyan újraválasztották 2019 januárjában, nem lépett hivatalba, halálos fenyegetések miatt el kellett hagynia az országot. Európában él és beutazza a világot, hogy felemelje a hangját az emberi jogok megsértése miatt és a szélsőjobboldali Bolsonaro elnök politikája ellen.

The Restorers

Öt kenyai tanuló, Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno és Ivy Akinyi, az i-Cut applikáció kifejlesztői, amely a női nemiszervek megcsonkításától szenvedő áldozatokat segíti. Az app megkönnyíti, hogy az érintettek mielőbb segítséghez jussanak, vagy éppen bejelenthessék az esetet a hatóságoknak. A nemi szervek megcsonkítása az egyik legsúlyosabb emberi jogi sértés a világon. Az adatok szerint mintegy 200 millió női áldozata van, és évente több mint 3 millió lány van kitéve a veszélynek.

Hogyan választják ki a díjazottat?

A jelöltek közül a külügyi és a fejlesztési szakbizottságok választják ki a három döntőst, akik közül az EP elnöke és a frakcióvezetők választják ki a díjazottat.

Andrej Szaharov és felesége Jelena Bonner – Fotó: © Yury Rost

A Szaharov-díj

Az idén már 30 éves Szaharov-díj a gondolat- és véleményszabadságért Andrej Szaharov, a Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus nevét viseli. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. A díjhoz 50 ezer euró jutalom is jár.