Az ELTE és a Pázmány diákjai nyerték a Baker McKenzie The New Lawyer Challenge versenyét, amely a járványhelyzetre való tekintettel idén különleges módon zajlott. A kihívás első két fordulóját online, a döntőt videókonferencián keresztül tartották meg.

A Baker McKenzie ügyvédi iroda magyarországi pályázatának köszönhetően a jogászok legújabb generációja idén is megtapasztalhatta napjaink jogi kihívásait. A The New Lawyer Challenge versenyen a diákoknak olyan aktuális jogi problémákat kellett megoldaniuk, amelyekhez a szakmai ismereteken felül logikájukra és kreativitásukra is szükségük volt. Az évente megrendezésre kerülő verseny a járványhelyzet miatt idén teljes egészében virtuálisan zajlott.

A hagyományosan háromfordulós verseny első két feladatát online felületen kellett megoldani a versenyzőknek. A döntőben a hallgatóknak jogtanácsosként kellett helytállniuk egy olyan helyzetben, ami napjainkban könnyen előfordulhat: egy gyár dolgozóját koronavírussal diagnosztizálták, ami számos jogi kérdést vet fel.  A diákok feladata az eset által felvetett jogi kérdések azonosítása és az azok kezelésére tett javaslatok prezentálása volt a zsűrinek, ami ez alkalommal egy videókonferencia keretein belül valósult meg.

A nyertes Csáscsu Dominik, az ELTE hallgatója lett. Második helyen Moór Vivien végzett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, a harmadik helyet pedig Ferenczik Zoltán Szabolcs, az ELTE tanulója szerezte meg. A Wolters Kluwer által felajánlott különdíjat Papp Luca ötödéves ELTE hallgató nyerte prezentációs képességéért és angol nyelvű előadásmódjáért. A zsűriben Hegymegi-Barakonyi Zoltán, Lendvai Zsófia és Takács P. Pál képviselte a Baker McKenzie-t, akikhez Varga Zoltán, a Suzuki vezető jogtanácsosa csatlakozott.

„Az idei rendhagyó The New Lawyer Challenge pályázattal szerettünk volna a hallgatóknak ízelítőt adni abból, hogy a pandémia milyen jogi kérdéseket vet fel, és milyen nagy kihívást jelent a gyakorló jogászok számára a gyorsan változó jogi környezetben tanácsolni és segíteni az ügyfeleket a járvány miatt alapjaiban felborult működésük során. – jegyezte meg Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Baker McKenzie budapesti irodájának vezetője –  A videókonferencián megrendezett döntőben a diákok azt is megtapasztalhatták, hogy a járványhelyzet hogyan alakította át egyik napról a másikra a munkavégzésünk módját. A diákok nagyon jól teljesítettek, és a szokatlan körülmények ellenére kiváló megoldásokat hallottunk a résztvevőktől. Az első három helyezett és a különdíjas hallgatók, Dominik, Vivien, Péter és Luca kiemelkedő teljesítményét pedig külön szeretném megemlíteni és elismerni.”