Adathalászok új módszerrel keresik meg Facebook-oldalak üzemeltetőit - A rendőrség figyelemfelhívása!

2020.08.29. Jogi Fórum / MTI

Újfajta módszerrel keresik meg adathalászok a Facebook-oldalak üzemeltetőit - hívta fel a figyelmet a rendőrség szombaton. A csalók arra hívják fel az üzemeltetőket, hogy igazolják felhasználói fiókjukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a www.police.hu oldalon közölt tájékoztatóban azt írta: a bejegyzésben egy URL-rövidítéssel álcázott hivatkozást osztanak meg, amelyre kattintva a felhasználó elnavigál a Facebook hivatalos oldaláról, így a támadók számára lehetővé válik a felhasználók adatainak ellopása, a Facebook-lap vagy -profil feletti jogosultságok átvétele.

A csalók több ilyen oldalt is létrehoztak, amelyek elnevezésükben azt sugallják, hogy valóban köthetők a szolgáltatóhoz. Ilyen - már azonosított - oldal a "Facebook PageVerified" vagy a "Facebook Page Service" nevű oldal is.

A rendőrség felhívta a figyelmet: a közösségi médiaszolgáltató soha nem publikus vagy privát bejegyzésben keresi meg az oldalak üzemeltetőit, hanem közvetlenül veszi fel velük a kapcsolatot.

A rendőrség azt kéri, aki ilyen bejegyzést észlel, ne kattintson az ismeretlen helyre navigáló hivatkozásra, és ne adjon meg semmilyen kért adatot. Emellett a rendőrség kéri, aki az elmúlt hetekben kapott hasonló üzenetet, vagy osztottak meg olyan bejegyzést, amelyben megjelölték profilját, változtassa meg a jelszavát.

Kapcsolódó cikk:

Fokozódó kiberveszélyek - Sokasodó támadások, biztonsági kihívások

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
FACEBOOK
KIBERBŰNÖZÉS