A Magyar Helsinki Bizottság e-learning képzést hirdetett meg, mely témája: hogyan lehet a büntetőeljárásban érthetően kommunikálni. A civil szervezet célja többek között az, hogy hatékonyabban és gördülékenyebben lehessen a terheltekkel együttműködni. Az e-learning ingyenes, bárki bármikor elvégezheti!

Novemberben összesen 16 szakember számára webináriumot is tart a szervezet a közérthető terhelti tájékoztatókról és a közérthetőbb szóbeli kommunikációról.

A webináriumra időpontja: 2020. november 26. és 27.

A webináriumra november 10-ig kell jelentkezni.

A webináriumon való részvétel feltétele: előtte el kell végezni az e-learning képzést.

Miről szól az e-learning?

A https://elearning.helsinki.hu/ oldalon elérhető a 10 nyelven, nemzetközi együttműködésben, frissen fejlesztett e-learning képzés egy elektronikus tananyag, melynek segítségével a közérthető kommunikáció alapjait a büntetőeljárásban használt szövegek példáin keresztül sajátíthatja el. Ennek elvégzése körülbelül 90 percet vesz igénybe. Az e-learninget a Helszinki Bizottság többek között ügyvédek, rendőrök, ügyészek, bírák és a terheltekkel való hivatalos kommunikáció módszertanát alakító büntetés-végrehajtási szakemberek számára alakította ki.

Az e-learning az alábbi készségeket fejleszti:

  • Hogyan írjunk és beszéljünk úgy, hogy azt egy nem jogi végzettségű terhelt könnyen megértse, és a kapott tanácsnak vagy utasításnak megfelelően járjon el?
  • Hogyan tudjuk gyorsan és érthetően elmondani a terheltnek, hogy mit kell tennie a büntetőeljárásban: mik a kötelességei és mik a jogai?
  • Hogyan írjunk jól érthető iratokat?
  • Hogyan kerülhetjük el a félreértéseket?

Miről szól és mikor lesz a webinárium?

A webináriumon a résztvevők egyrészt közösen dolgozzák fel a terhelti jogokról szóló tájékoztatók szövegét, másrészt pedig a közérthetőbb szóbeli kommunikáció gyakorlatával foglalkoznak kis csoportokban. A civil szervezet két, 8-8 fős webináriumot tart azok számára, akik elvégzik az e-learninget a webinárium időpontjáig. A webinárium félnapos lesz, és két időpont közül lehet választani:

1. időpont: 2020. november 26. (csütörtök) 14:00-18:00

2. időpont: 2020. november 27. (péntek) 14:00-18:00

A webináriumot Zoomon keresztül tartják meg, a részvétel ingyenes.

Ki tartja a webináriumot és kik lesznek a résztvevők?

A webináriumot Gergely Vera, a Világos Beszéd alapítója, a közérthető kommunikáció szakértője tartja Ivány Borbála ügyvéd segítségével. Gergely Vera széleskörű tréneri tapasztalattal rendelkezik, korábban az Országos Bírósági Hivatal felkérése alapján is tartott képzést a közérthető nyelvhasználat tárgyában. Ivány Borbála ügyvéd, tapasztalatait a legkülönbözőbb társadalmi osztályokba tartozó ügyfelek képviseletében, hatóságokkal, bíróságokkal való munkája során szerezte, és gyakorlott a büntető igazságszolgáltatás szereplőinek képzésében is.

A webináriumon számítanak a büntető igazságszolgáltatás valamennyi szereplőjének részvételére, így rendőröket, ügyészeket, bírákat, büntetés-végrehajtásban dolgozó szakembereket és ügyvédeket is várnak. Nem csupán a megszerezhető tudás miatt érdemes csatlakozni, hanem új szakmai kapcsolatok kialakítására és a társszakmák közti párbeszéd fellendítésére is szolgálhat a két tréningalkalom.

Hogyan és meddig lehet jelentkezni?

Jelentkezni 2020. november 10-ig lehet ITT

Mindkét csoportban 8 fő számára van hely, amit jelentkezési sorrendben töltenek fel, azonban bizonyos számú helyet fenntartanak az olyan területről érkezők számára, ahonnan addig kevesen jelentkeztek.

Kérdés esetén Krámer Lili, a program koordinátora örömmel nyújt felvilágosítást a lili.kramer@helsinki.hu e-mail címen.

A projekt háttere

A képzés az Európai Unió által támogatott „Az egyértelmű igazság: képzés a büntetőeljárás résztvevőinek a közérthető fogalmazás használatáról és a világos terhelti tájékoztatókról” nevű projekt keretében valósul meg. A projekt megvalósítása során négy ország szakmai szervezetei működnek együtt annak érdekében, hogy a közérthető fogalmazás alkalmazását népszerűsítsék a büntetőeljárásban. A Magyar Helsinki Bizottság a közérthető kommunikáció magyar szakértőivel közösen a korábbi ezirányú kutatásaira, nemzetközi tapasztalatokra, valamint jó gyakorlatokra alapozva hozta létre az e-learning és a webinárium tartalmát kifejezetten abból a célból, hogy a büntető igazságszolgáltatás szereplői számára szakszerű és újszerű tudást és eszközrendszert biztosítson.

A projekt előzménye egy 2015-2017 között megvalósított kutatási program, melynek rövid leírását, a keretein belül készült országjelentést, valamint a büntetőeljárás kezdeti szakaszában átadott tájékoztató közérthetőségéről készült tesztek eredményeit összefoglaló kutatási jelentést a linkelt helyeken, a Magyar Helsinki Bizottság honlapján lehet elérni.

A meghirdetett képzések nem tartoznak az ügyvédek kötelező továbbképzési rendszerének hatálya alá, így nem érnek kreditpontot sem.

A tréningprogram az Európai Unió Jogérvényesülés Programjának anyagi támogatásával jött létre (2014-2020).