A vásárlási idősáv bevezetését javasolták az Idősek Tanácsának tagjai, de a tavaszitól eltérő gyakorlattal – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn a tanácskozás után a közmédiával. 13 órakor a miniszterelnök bejelentette Facebook-oldalán: az idősek ismét védett sávban vásárolhatnak!

“Az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között védett sávban vásárolhatnak – vagyis csak ők lehetnek a boltokban -, hétvégén – szombaton és vasárnap – pedig 8 és 10 között érvényes ugyanez.” – jelntette be az általa ma délután aláírt kormányrendelet tartalmát Orbán Viktor miniszterelnök. 

A kormányfő a pontosság kedvéért hozzátette: az idősek tehát bármior vásárolhatnak, de a védett sávban csak ők tartoózkodhatnak a boltokban.

Ábrahám Katalin, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület XI. kerületi szervezetének elnöke azt hangsúlyozta: a vásárlási idősáv bevezetésére azért van szükség, mert az idősek egy része megnyugtatónak találja, ha külön idősávban, biztonságosan tud vásárolni. Emellett azonban az is fontos, hogy az érintettek ezen az idősávon kívül is elmehessenek vásárolni, mivel sokan nyugdíjasként is dolgoznak – magyarázta.

Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának egyik tagja azt is felvetette, hogy az üzletek a nyitvatartási idő mellett tüntessék fel azt is, mikor a legkisebb a forgalmuk, ezzel segítve azokat az időseket, akik nem tudják a bevásárlást a nekik fenntartott idősávban elintézni.