A koronavírus járvány második hulláma számos céget kényszeríthet megszorításokra, egy csoportos létszámleépítés azonban alapos körültekintést igényel a döntéshozók részéről. A folyamathoz komplex munkajogi követelményeket és pontos határidőket kell betartani. A szigorú szabályozási környezetben a munkáltatói kötelezettségek megszegése súlyos pénzügyi következményekkel járhat a vállalat számára – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Magyarországon koronavírus járvány kitörése után, vagyis március és szeptember között több mint 10 500 ember munkaviszonya szűnt meg csoportos létszámcsökkentés keretében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. A különleges felmondási mód alkalmazásnak pontos határai vannak, ami a foglalkoztatott és a létszámcsökkentésben érintett dolgozók számától és arányától függ. Abban az esetben, ha egy szervezet 21-99 közötti alkalmazottat foglalkoztat, és 30 napon belül legalább 10 munkavállaló elküldését tervezi a működéssel összefüggő ok miatt, már a vonatkozó szabályok szerint kell eljárni. A 100-299 fő közötti állománynál a létszám 10 százaléka a határ, míg 300 fölötti dolgozói szám esetében 30 főnél nagyobb leépítés tartozik az említett kategóriába.

A csoport létszámcsökkentés elindításához a munkáltatónak meg kell neveznie a működésével kapcsolatos indokot. A koronavírus járvány alatt a gazdasági visszaesés megfelelő indoknak számít. Amennyiben a leépítés egyértelműen a munkáltató működésével kapcsolatos, akkor a csoportos elbocsátás nem kerülhető meg úgy, hogy a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezéssel szüntetni meg a munkaviszonyt. Sőt abban az esetben sem lehet kitérni a kötelezettség elől, amikor más esetben nincs szükség a munkáltatói indoklásra (például a nyugdíjazás, határozott idejű munkaviszony azonnali felmondása).  

„Mindez csak a jéghegy csúcsa. A csoportos létszámleépítéskor ugyanis a konzultációs kötelezettségek sem hagyhatók figyelmen kívül. Az érintett alkalmazottakat ugyanis 30 nappal korábban írásban is értesíteni kell, de szükség van az üzemi tanáccsal való egyeztetésre is a tervekkel kapcsolatban, mint ahogy az állami foglalkoztatási szervezet tájékoztatása is kötelező. Ezek elmaradása esetén a csoportos létszámcsökkentés alkalmazása kivétel nélkül jogszabálysértő. Ebben az esetben pedig akár nagyon súlyos pénzügyi következményekkel is szembe kell néznie a munkáltatóknak” – hangsúlyozta Keller-Deák Ágoston, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.