A Kiskunhalasi Járási Ügyészség polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emelt egy nővel szemben, aki ügyvédje és annak férje által készített hamis végrendelettel megszerezte elhunyt ismerőse hagyatékát.

A vádirat szerint a mélykúti nő – az ügy I. rendű vádlottja – megismerkedését követően öröklési szerződést kötött egy helybeli idős asszonnyal, azonban a vállalt tartási és gondozási kötelezettségét elhanyagolta, ezért hat év elteltével, 2010-ben kölcsönös megegyezéssel megszüntették a szerződést. Az idős asszonyt ezt követően az egyik rokona gondozta, akit ennek fejében örökösévé tett meg. Az idős asszony 2018 májusában elhalálozott, amiről utólag a vádlott is tudomást szerzett. Az évekkel korábbi bizalmas viszony miatt tudta, hogy az elhunytnak az ingatlanán kívül mintegy 10 millió forint megtakarítása és értékpapírja van, ezért elhatározta, hogy a hagyaték megszerzése érdekében a hagyatéki eljárásban valótlanul végrendeleti örökösként jelentkezik.

Ennek érdekében felkeresett egy Bács-Kiskun megyei ügyvédet – az ügy II. rendű vádlottját -, aki a hagyaték megszerzéséhez szükséges hamis végrendelet elkészítésére szóló megbízást elvállalta. Az ügyvéd a végrendeletet az örökhagyó halála előtti időpontra eső keltezéssel látta el, majd ellenjegyezte, továbbá a készítés körülményeit ismerő házastársával együtt végrendeleti tanúként aláírta.

A hamis végrendeletet az I. rendű vádlott a hagyatéki ügyben eljáró közjegyzőhöz 2018. július 5-én benyújtotta, majd a hagyatéki tárgyaláson a jogi képviselőjeként résztvevő, a hamis végrendeletet szerkesztő ügyvéd vádlott társával egyezően nyilatkozatot tettek az okirat érvényességéről. A hamis dokumentum alapján az I. rendű vádlott a mélykúti ingatlan tulajdonjogát végrendeleti örökösként megszerezte.

A végrendelet érvénytelenségének megállapítása iránt utóbb polgári peres eljárás indult és azért, hogy az ingatlant időközben ne lehessen eladni, a bíróság elidegenítési és terhelési tilalmat jegyzett be rá.

Az ügyészség mindhárom vádlottat polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás és közokirat-hamisítás bűntettével vádolja és ezért velük szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy a bíróság az ügyvéd vádlottat tiltsa el a jogi tevékenység gyakorlásától. A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.