A kormány még decemberben jelentette be, hogy a COVID-járvány miatt a helyi iparűzési adó mértékét felére csökkenti a kis- és középvállalkozások számára. Ez azonban nem automatikus, február 25-éig mindenképpen nyilatkozni kell a jogosultság fennállásának feltételeiről, erről a határidőről azonban sok cég nem tud a Niveus Consulting Group szerint.

Az iparűzési adó csökkentése a vonatkozó 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet alapján a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jár, amennyiben árbevételük vagy mérlegfőösszeg nem haladja meg a 4 milliárd forintot. A vállalkozások csaknem 98%-a KKV körbe tartozik, így jelentős lesz azok száma, amelyik a csökkentett iparűzési adót fogja fizetni 2021-től. “Sokan nem tudnak arról a kötelezettségről, hogy a felezés csak egy február 25-éig megtett nyilatkozat birtokában érvényesíthető” – jegyezte meg Bagdi Lajos, a Niveus Consuting Group adótanácsadási üzletágának partnere.

A vállalkozásoknak 2021. február 25-ig a székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatóság felé, egyebek mellett arról kell nyilatkozniuk, hogy mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülnek és ha korábban nem tették meg, be kell jelenteniük a telephelyük címét. A nyilatkozatot telephelyenként szükséges megtenni.

“Fontos, hogy a nyilatkozat nem az önkormányzatnál, hanem kizárólag az állami adó- és vámhatóságon keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be, és ezt a NAV küldi majd meg az illetékes önkormányzat részére” – tette hozzá a szakértő. 

A Niveus Consulting Group szerint ez szakmai berkekben komoly kérdéseket vet fel, mivel így rengeteg bejelentés várható, ha abból indulunk ki, hogy több, mint 700 ezer vállalkozás tartozik a KKV körbe Magyarországon.

Aki elfelejti beküldeni a nyilatkozatot a megadott határidőig, annak automatikusan a teljes iparűzési adót kell megfizetni.

Azok számára sem megnyugtató a helyzet, akik tudatosan nem kívánnak élni az elengedéssel, fizetnék tovább az iparűzési adót, de szeretnék, hogy az valóban az önkormányzatnál maradjon. Bagdi Lajos szerint a különbözet állam általi elvonásáról jelenleg nem rendelkezik jogszabály, mindösszesen azt rögzítette a jogszabályalkotó, hogy a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú települések kieső adóbevételét kötelezően megfinanszírozza majd.