Pusztán az általános járványveszély mint távoli, absztrakt egészségügyi kockázat alapján nem korlátozható a kapcsolattartási jog – szögezi le az Alkotmánybíróság, IV/1533/2020. számú, bírói döntést megsemmisítő határozatában.

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Szekszárdi Törvényszék és a Paksi Járásbíróság kapcsolattartás tárgyában hozott végzéseit.

Az eljárás alapjául szolgáló ügyben az indítványozó egy gyermekétől különélő apa, akinek a gyermeket az anya a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetre hivatkozással nem adta át kapcsolattartásra. Az indítványozó a bíróságtól kérte a kapcsolattartás végrehajtásának elrendelését, kérelmét azonban a bíróság első fokon elutasította, amelyet a másodfokú bíróság helybenhagyott.

Az indítványozó szerint a végzésekben foglalt kirívóan contra legem jogalkalmazás és a megfelelő indokolás hiánya miatt sérült a tisztességes eljáráshoz való joga, valamint a családi élethez és kapcsolattartáshoz való joga.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy az eljáró bíróság nem tett eleget az alapjogi pozíciók arányosság elvén alapuló, kíméletes kiegyenlítésére és méltányos egyensúlyba kerülésére vonatkozó követelményének, mert pusztán az általános járványveszély mint távoli, absztrakt egészségügyi kockázat alapján döntött a kapcsolattartási jog korlátozása mellett. A bírói döntések ezért e jog kiüresítéséhez vezethettek, így az Alkotmánybíróság megsemmisítette a támadott bírói döntéseket.