Nem büntetik Portugáliát a költségvetési hiány miatt

2002.12.30. euro.hu

Megússza az EU-szankciókat Portugália, miután költségvetési hiányát sikerült 2,8 százalékra lefaragni. Két másik ország - Franciaország és Németország - költségvetési ügyeit az Európai Bizottság január elején tárgyalja.

Portugáliára most mint egy komoly és szavahihető országra tekint az európai közösség- Egy olyan országnak látják, amelynek biztos és tartós gazdasági növekedése megalapozott - mondta a portugál miniszterelnök, José Manuel Durao Barroso karácsonyi beszédében. A politikus büszkeségének oka az, hogy országának sikerült lefaragnia veszélyes mértékű költségvetési hiányát.

Az európai stabilitási és növekedési paktum az eurózóna országainak a GDP 3 százalékánál kisebb költségvetési hiányt "engedélyez", az e határt túllépő tagállamoknak komoly pénzbírsággal kell szembenézniük. Úgy tűnt, Portugália lesz az első ilyen ország, a költségvetési hiányt ugyanis erre az évre 4,1 százalékban állapították meg nyolc hónappal ezelőtt. Gazdasági szakértők bevonásával és az EU megértő magatartásának köszönhetően - no meg a pénzbírság fenyegetettségének hatására - a hiányt sikerült 2,8 százalékra lefaragni. - És mindezt - mondja a portugál miniszterelnök - a recesszió elkerülésével tudtuk elérni.

A másik nagy gyengélkedő európai gazdaságnak, Németországnak idén nem sikerül tartani az eredetileg saját kérésére, régi nemzeti valutájának védelmében elfogadott 3 százalékos költségvetésihiány-határt. Franciaország ambiciózus, 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számoló, ám a hiányplafont figyelmen kívül hagyó költségvetést fogadott el 2003-ra. Mindkét ország ügyét jövő év januárban tűzi napirendre az Európai Bizottság.

  • kapcsolódó anyagok
KÖLTSÉGVETÉS