Munkajog - a Jogi Fórum munkajogi tanácsadó rovata

Határozott idejű munkaszerződést lehet-e szóban hosszabbítani?

2011.02.13.

Határozott idejű szerződést szóban lehet-e hosszabbítani? Nemsokára lejár a határozott idejű munkaszerződésem. Jelenleg táppénzen vagyok. A munkáltatóm táppénz alatt behívott a munkahelyemre és szóban közölte velem, hogy még egy hónapot kapok, de ezt nem fogja nekem írásba adni. Táppénz alatt automatikusan meghosszabbodik a munkaszerződés?

A határozott idejű munkaviszony sem táppénz alatt, sem egyéb esetben nem hosszabbodik meg automatikusan. A határozott idejű munkaviszony meghosszabbításáról a feleknek meg kell írásban állapodniuk. Ha tehát a munkáltatója szeretné Önt még egy hónapig továbbfoglalkoztatni, akkor erről írásban meg kell állapodniuk.

A határozott idejű munkaviszonya viszont átalakulhat határozatlan idejűvé, amennyiben Ön a határozott időtartam lejártát követően legalább egy munkanapot, közvetlen vezetője tudtával tovább dolgozik. Ha Ön azonban a határozott időtartam lejártakor keresőképtelen állományban van, és nem állapodnak meg a munkaviszonyának meghosszabbításáról, úgy a határozott idejű munkaviszonya megszűnik.

Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.