Munkajog - a Jogi Fórum munkajogi tanácsadó rovata

Megtámadhatom a munkaszerződés módosítását?

2011.02.13.

2010. május 17-én megszületett kislányom. A munkáltatóm 2009. novemberében – nem sokkal azután, miután közöltem, hogy állapotos vagyok – a határozatlan időre szóló munkaszerződésemet határozott idejűre, 2010. május 10-ig, módosította (amit sajnos aláírtam...). Arra hivatkozott, hogy mivel a szülés várható időpontja előtti 28 napon belül szűnik meg a munkaviszonyom, semmilyen hátrány nem ér. Mivel ezt elhittem neki, ezért írtam alá a munkaszerződés módosítását. Sajnos csak most szembesülök a hátrányokkal. Jogszerűen járt el a munkáltatóm illetve tehetek-e vele szemben bármiféle jogi lépést?

A Munka Törvénykönyve 7. § alapján Önnek lehetősége lett volna a munkaszerződés módosítására irányuló megállapodásukat megtámadni arra hivatkozva, hogy Ön a munkaszerződés-módosítás megkötésekor lényeges tényben vagy körülményben tévedett, feltéve, ha tévedését a munkáltatója okozta vagy azt felismerhette, illetőleg, ha mindketten ugyanabban a téves feltevésben voltak. A munkaszerződés-módosítást megtámadhatta volna a tévedés vagy a megtévesztés felismerésétől számított 30 napon belül, de legkésőbb a munkaszerződés-módosítás megkötésétől számított 6 hónapon belül. 6 hónap elteltével a megtámadás joga nem gyakorolható.

Miután Ön és a munkáltatója 2009. novemberben állapodtak meg a munkaszerződés módosításában, ezért Ön a megállapodásukat legkésőbb 2010. májusáig támadhatta volna meg. Tekintettel arra, hogy ezt a 6 hónapos határidőn belül nem tette meg, a megállapodást most már nem tudja megtámadni.

Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.