Munkajog - a Jogi Fórum munkajogi tanácsadó rovata

A felmondás átvételének megtagadása

2011.12. 3.

Munkaadóm rendes felmondással meg akarta szüntetni a munkaviszonyomat, a felmondás átvételét pedig aláírásommal akarta dokumentálni. A felmondásban foglalt indokokkal viszont nem értettem egyet, ezért a felmondást nem vettem át, illetve az átvételt aláírásommal nem erősítettem meg. Milyen következményekkel kell számolnom?

A Munka Törvénykönyve irányadó rendelkezése szerint a rendes felmondás akkor tekinthető közöltnek, ha azt az érintett munkavállalónak adják át. Felhívom viszont szíves figyelmét, hogy a rendes felmondásának közlése akkor is hatályos, ha az érintett munkavállaló az átvételt megtagadja vagy szándékosan megakadályozza. A munkáltatónak erről jegyzőkönyvet kell felvennie.

A munkaviszony megszüntetése rendes felmondással egy egyoldalú munkáltatói intézkedés, amely az érintett munkavállaló hozzájárulását nem teszi szükségessé. A munkavállaló aláírása ebben az esetben tehát nem a rendes felmondással való egyetértésként értékelendő, hanem csupán a felmondás sikeres átadását igazolja. Tekintettel viszont arra, hogy Ön a rendes felmondás átvételét megtagadta, így a felmondás közlése – az átvétel megtagadása ellenére – is hatályos.

Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.