Szász Kata tizenhét évet töltött külföldön. Több évet dolgozott ügyvédként az Egyesült Államokban, ám néhány éve szakmát, néhány hónapja pedig országot váltott: Szász Kata a jogi pálya után az életvezetési tréner szakmát is kitanulta, és az USA-ból Budapestre költözött vissza. Amerikai munkatapasztalatairól beszél.

A cikk eredetileg a Jobpilot.hu portálon jelent meg.

Az Egyesült Államokban hét évet kell ahhoz tanulni, hogy jogászként illetve ügyvédként helyezkedhessen el valaki. A négy éves college után három éves egyetemi tanulmányokon át vezet az út az ügyvédi vizsgáig. 1987-ben kerültem Nyugatra, 1991-ig Brüsszelben jártam középiskolába.

Hét év az ügyvédi vizsgáig

Az érettségi után az Egyesült Államokba költöztem, már abból a célból, hogy jogász lesz belõlem. 1991-ben sikeresen felvételiztem a University of Pennsylvania-ra, ahol közgazdaságtant és nemzetközi kapcsolatokat tanultam. Amerikában nem kell 18 évesen eldönteni, milyen diplomát akar szerezni az ember. A college alatt sok területbe betekintést nyerhet az ember. Az ezt követõ egyetemi szakaszban helyeztem a hangsúlyt a jogra: 1995 és 1998 között a University of Michigan Law School hallgatójaként diplomáztam.

Magyar diplomával hogy megy?

Nem lehetetlen magyarországi jogi diplomával az USA-ban elhelyezkedni. Ehhez a hazai diploma megszerzése után LLM-et (Master of Laws, az MBA-vel rokonítható, nemzetközi jogi diploma) kell tanulni az USA-ban és ennek birtokában már lehet jelentkezni az ügyvédi vizsgára.

Én már az egyetemi évek alatt dolgoztam ügyvédi irodáknak elõször adminisztratív és kutató feladatokat végeztem, majd az ügyvédi vizsga letétele után, mely nálam 3X8 órás volt szövetségi és az adott államra vonatkozó részekkel – gazdasági jogi ügyeket vittem ügyvédként.

Kifacsarják az embert a nagy irodáknál

Nem akarok általánosítani, mert ahány munkahely annyi szokás és munkatempó, ám én nagyon stresszesnek, megterhelõnek és embert próbálónak éltem meg ügyvédi munkámat. Nagy, New York-i és San Francisco-i ügyvédi irodáknál dolgoztam, ahol óriási volt a hajtás.

Ha kevés volt a munkám, romlottak a cégnél az esélyeim, ha sokat kaptam, akkor pedig látástól vakulásig, akár napi 14 órát kellett dolgoznom. A nagyobb irodáknál még a kezdõ ügyvédeket is jól megfizetik, ám kifacsarják belõlük a maximumot. Könnyen a kiégés jelei is megmutatkoznak, ezért a családot alapító nõk nem is maradnak ezen a területen. Sokan csak azért vállalják a megpróbáltatásokat, hogy bizonyos ledolgozott év után partnerré, azaz résztulajdonossá váljanak. Ezután még keményebben dolgoznak tovább, igaz, nagyságrendekkel több pénzért.

Évi 20 milliót keresnek a kezdõ ügyvédek

Kezdõ ügyvédként nagy irodában évi 100 ezer dollárt (mintegy 20,5 millió forintot) lehet keresni, ami az évek elõrehaladtával fokozatosan, mintegy évi 10-15 ezer dollárral, emelkedik. Kisebb cégeknél elõfordul, hogy 100 ezret csak az ötödik év végén fizetnek. A partnerré válás 6-12 évet vehet igénybe, de ennél hosszabb idõrõl is hallottam.

Ügyvédként annál jobbak a munkához jutás esélyei, minél nevesebb egyetemen végeztél minél jobb eredménnyel. Amerikában évente listát állítanak össze a legjobb egyetemekrõl, mely fontos információforrása a munkáltatóknak.

Csak az vágjon bele, aki hosszabb távra tervez

Annak a magyarországi fiatal jogásznak ajánlanám az amerikai jogi munkát, aki hosszabb távon szeretne az Egyesült Államokban dolgozni és élni. Az ügyvédi vizsga nagyon nehéz, meg kell tanulni az adott állam és a szövetség jogrendjét, ami hosszabb távon térül meg. Aki azonban ezt megteszi, kiválóan beszél angolul, minden esélye megvan az elhelyezkedésre.

Váltás négy év után életvezetési trénerré

Én négy évnyi ügyvédi munka után nem bírtam a stresszt, családot szerettem volna alapítani, ezért váltottam. Az USA-ban megismerkedtem a life coaching szakmával, ami életvezetési tréneri munkaként fordítható magyarra. A life coach tudatosabb élethez, önmagunk felfedezéséhez és a kiegyensúlyozott életvitelhez segíti hozzá ügyfeleit. Magyarországon sokan tanácsadást értenek alatta, ám ez nem arról szól, hogy a tréner megmondja, mit kell csinálni, hanem hozzásegíti az ügyfelet ahhoz, hogy maga találja meg az optimális megoldásokat, döntéseket.

Az Egyesült Államokban és Nyugat Europában hagyománya van ennek a szolgáltatásnak, egy másfél éves iskola elvégzése után én is coachként dolgoztam. Általában telefonos kapcsolatban álltam az ügyfeleimmel. Tavaly október tértem vissza 17 külföldön töltött év után Budapestre. A közelmúltban life coaching vállalkozást alapítottam, melynek továbbépítésén munkálkodom.