Sokszor adódnak olyan baleseti szituációk, mikor a balra bekanyarodó jármű többsávos utat keresztez, amelyek közül az egyik buszsáv. Ilyen forgalmi helyzet a Budapest II. kerület, Árpád fejedelem út 8. alatti Császár-Komjádi uszoda előtti baleseti gócpont, ahol is három forgalmi sávot, köztük egy buszsávot kereszteznek az uszoda parkolójába behajtók. Ebben a „kereszteződésben” számtalan hasonló baleset történik heti-havi rendszerességgel, amelynek során általában kettő, de sokszor akár három, négy gépkocsi is jelentős mértékben sérül, és előfordul, hogy a részes gépkocsik vezetői, utasai is sérülnek.

A balesetek lefolyásukat, baleseti mechanizmusukat tekintve kísértetiesen hasonlítanak egymásra, a balesetben részes vezetők felelősségéről – a sérülések gyógytartamától függően – a hatóságok szabálysértési vagy büntetőeljárás keretén belül döntenek.

A tanulmány részletesen bemutatja, hogy mik azok a körülmények, amelyek ilyen gyakorisággal eredményeznek hasonló baleseteket a Császár-Komjádi uszoda előtt; milyen KRESZ szabályok vonatkoznak a balesetben részt vevőkre; a szabálysértési hatósági, vagy bírósági döntések milyen okfejtés alapján, milyen elsőbbségi szabályokra hivatkozva állapítják meg az egyik vagy másik fél felelősségét; és a részes felek milyen büntetésre számíthatnak.

A Szerző bírósági titkár.