A KRESZ 3. § (2) bekezdése szerint: „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

E rendelkezés 1998. január 1. napján lépett hatályba, amikor még csak egyszerű mobiltelefon-készülékek léteztek, amelyeket leginkább telefonálásra, sms küldésére használtak. Mára a mobilkészülékek ugrásszerű fejlődésen mentek át, és számtalan funkcióval rendelkeznek: a komolyabb okostelefonok mind a mobiltelefont, mind a személyi számítógépet, mind a határidő naplót, naptárat, mind a navigációs rendszert, mind az mp3 lejátszót, mind a számológépet és még számtalan hasznos funkciót foglalnak magukba.

Általánosságban elmondható, hogy a jogszabályok és azok értelmezése nem tart lépést a technika fejlődésével. A tanulmány rávilágít, hogy a KRESZ 3. § (2) bekezdésének szövegezését és értelmezését a technikai fejlődés, a gyakorlat már túlhaladta, a fenti hivatkozott rendelkezés számos esetben indokolatlan korlátozásokat eredményez, sok olyan magatartást pedig nem fed le, amelyek a kézben tartott mobiltelefon használathoz hasonlóan a vezetés biztonságát veszélyeztetik.

A Szerző bírósági titkár a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon.