A még elégséges szolgáltatás mértékének meghatározására irányuló nem peres eljárás - Az új bírósági nem peres eljárás bevezetésének indokai és működése a Fővárosi Bíróság gyakorlatában

2011. november 16. Dr. Asbóth Balázs

"Az elmúlt időszakban különös érdeklődést váltott ki az év elején megváltozott, a még elégséges szolgáltatás meghatározására vonatkozó szabályok alkalmazásának gyakorlata. A heves vitákat és indulatokat kiváltó jogszabályváltozás okainak számbavétele, szükségessége és eredménye, a célok megvalósulása vagy éppen azoknak a céllal ellentétes alakulása sokakban tucatnyi kérdést vet fel.

A jogszabály módosítása elsősorban a sztrájkjog gyakorlásának szabályozottságát, a fogyasztók oldaláról megközelítve a kiszámíthatóság és biztonság megteremtését célozta. Fontos célkitűzés volt továbbá az eljárás eredményességének biztosításán túl annak gyorsítása és törvényes garanciákkal való kiépítése is. A bírósági út kötelező végső eszközzé tétele azonban sok érintett szerint maga a sztrájkhoz való alkotmányos alapjog intézményét ássa alá, ugyanis a gyakorlatban a bíróság több esetben nem hozott érdemi jogerős döntést a kérelemről. Pontosabban több esetben érdemi döntést sem hozott."

Dr. Asbóth Balázs, bírósági titkár elemzi írásában a fenti problémakört.

letöltés
  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
JOGALKOTÁS