A törvényszéki végrehajtók részére járó a bírósági végrehajtási jutalomról és a végrehajtási költségátalányról szóló 13/1994. (IX.8.) IM rendelet alkalmazási, értelmezési problémáiról és meghaladottá válásáról

2014. november 21. dr. Vörös-Tóth Éva Ráhel

A törvényszéki végrehajtók jutalmazásáról szóló 13/1994. (IX.8.) IM rendelet alkalmazásával kapcsolatban problémákba ütközött a gyakorlat. Ennek okai több forrásból erednek. Az alkalmazási problémák visszavezethetőek egyrészt az egyes törvényszékek eltérő jogértelmezési gyakorlatára, másrészt pedig a közel 20 éves rendeleti szintű szabályozás elavultságára. Ezért szükségessé vált a törvényszéki végrehajtói gyakorlat – végrehajtói jutalom rendszer szintjén is történő – egységesítése, a hatékony követelésbehajtás előmozdítása érdekében a költséghatékony szervezeti működéshez szükséges döntések és jogszabály-módosítási kezdeményezések.

A Szerző mint bírósági titkár és mint végrehajtási iroda vezető az elmúlt 8 havi tapasztalatait foglalta össze írásában, gyakorlati segítséget kínálva ezzel a jogalkalmazóknak.

letöltés
  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
VÉGREHAJTÁSI JOG