Megszűnő jogi egyetemek


mesziadam87 # 2007.07.27. 19:49

Az oktatási minisztériumban megfogalmazódottak olyan feltevések, hogy a jelenleg 8 jogi egyetem közül kettőt megszüntet.Indoklás:túl sok a jogász, túl sok a jogi egyetem és néhány egyetemen alacsony az oktatás színvonala.Mivel életbe lép az, hogy egy tanár csak egy egyetemen taníthat ez is nehezítené a "gyengébbeket".
Véleményem szerint a döntés helyes. Melyik kettő lesz? Nos, szerintem a győri tuti a másik pedig vagy Debrecen vagy Károli.A többi 5 egyetemen megfelelő az oktatás színvonala(ELTE,PPKE,ME,SZE,PTE)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.27. 20:03

Nincs nyolc jogi egyetem Magyarországon. Legfeljebb ennyi egyetemnek van állam ás jogtudományi kara.

mesziadam87 # 2007.07.27. 20:42

Elnézést a kifejezésért.Magyarországon kifejezetten jogi egyetem nem is létezik, de szerintem így is érthető.

dsmeli # 2007.07.29. 16:04

Kedves mesziadam 87!

Nem tudom mi alapján rangsorolod a karokat, de abból, amit írtál a tájékozottság teljes hiánya olvasható ki. A debreceni kar az utóbbi években az ország első három kara közé verekedte fel magát, az oktatás színvonala nagyon jó, a hallgatók sorra nyerik a tanulmányi versenyeket és az OTDK-t, és doktori iskola is működik. Legközelebb nézz tájékozódj kicsit jobban, mielőtt fórumot indítasz, légy oly szives!!!!
Egy debrecenben végzett jogász

mesziadam87 # 2007.07.29. 17:30

Elnézést ha ezt téged sért, de ezt én is csak úgy halottam.Ez még nem hivatalos, lehet, hogy nem is lesz.Tudom, hogy Debrecenben magas színvonalú oktatás folyik.HA meg is szünik itt jogi kar akkor az a Károli vagy a győri lesz.

Ginzen # 2007.07.29. 19:22

Mezey Barna, Révész T Mihály, Földi András, Jobbágyi Gábor, Lenkovics Barnabás, Halmai Gábor, Lamm Vanda... egy pár név, akik Győrben (is) oktatnak. Nem gondolom, hogy ha a fő tárgyakat ilyen tanárok oktatják / vizsgáztatnak belőle, akkor gond lehet az oktatás minőségével. Szerintem az egész magyar jogi oktatás szinvonalával van probléma.
A győri jogi kar problémája az igen csekély felszereltségű könyvtár, ami betudható annak, hogy Mo.-on a legfiatalabb jogi kar.
Emellett úgy gondolom, hogy a károlin se lehet rosszabb a szinvonal, mint máshol, bár ezt az egyetemet nem ismerem. Én úgy gondolom, hogy a jogi karok eloszlása jó lenne, soknak a fővárosban működő 3 kart tartom.

mesziadam87 # 2007.07.29. 20:03

Amiket felsoroltál neveket, ezek az emberek főként az ELTE.n dolgoznak. Ha jól tudom életbe lép az a törvény, hogy egy tanár csak egy egyetemen taníthat akkor mi lesz a győriekkel?Mert ezek a tanároknak ez csak másodállás. Én halottam, olyan, győri srácot aki itt tanul Pesten (a győri jogi kar egyik fele pesten van)a műszaki egyetem egyik termében. A Károlin meg szintén Eltés tanárok oktatnak. Budapesten ez a 3 egyetem túl sok elég lenne kettő bőven.

moby # 2007.07.31. 06:27

Imádom, amikor előjön az a sztenderd hozzááláás, miszerint az a legjobb (vagy az egyik legjobb) egyetem, ahol az illető végzett v. tanul. Ha megkérdeznénk a jogi karok hallgatóit, akkor az jönne ki, hogy Mo.-on minden jogi egyetem benne van az első háromban. :) (Nem, nem a debreceni oktatás színvonalát akartam megkérdőjelezni, szerintem sincs semmi baj Debrecennel, semmivel sem rosszabb, igaz, nem is jobb, mint bárhol másutt.) Ehhez még annyit, hogy a Doktori Iskola léte nem erény, hanem kötelezettség, amely nélkül nem létezhet jogi kar. Az említett "győri" prof.-ok pedig ún. IC-prof.-ok, tehát velük csak az a baj, hogy nem győriek. (Bár az én véleményem az, hogy a szabályozás végső formája egy másodállást meg fog engedni, csak a harmad- és negyedállásokat, mert bizony ilyen is van, szünteti meg.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.31. 07:23

Átrágtam a felsőoktatási törvény legutóbbi módosítását. Nyoma nincs benne ilyen korlátozásnak.

moby # 2007.07.31. 07:48

Én úgy tudom, hogy ez jelenleg törvénytervezet szinten létezik, valószínűleg a minisztérium még egyszer-kétszer átrágja, mielőtt törvényjavaslat lenne belőle. Az elvi cél az, hogy egy tanár-egy egyetem, de ez jelenleg megoldhatatlan, plusz erős a jogászlobbi (lásd még a bolognai folyamatból való kimaradás kibulizását, aminek én személy szerint örülök), úgyhogy ha véglegesítik, akkor azt jóslom, hogy egy másodállást megengednek. Egyébként az ELTE rektorának (formaliter Szenátusának) akaratából az ELTE-n már ma is ez érvényesül, ti. csak egy másodállásuk lehet az ott főállású tanároknak, igaz, ezt különböző jogi eszközökkel (megbízotti jogviszony, magántanárság stb.) egyelőre még ki tudják játszani. (Lehetségesnek tartom, hogy hasonló módon a jövendő törvényi szabályozást is felpuhítja a gyakorlat.)

salmacis # 2007.07.31. 11:03

moby: igazad van, szerintem unalmas a téma, hogy az a legjobb egyetem, ahol az illető végez/végzett. Mindenkinek más a véleménye ezzel kapcsolatban.Persze igazából hiteles akkor lenne a dolog, ha minden hallgató minden egyetemre járhatott volna (ami persze lehetetlen!)

Én csak annyit tudok mondani, hogy a KRE-n, ahol tanulok, nagyon nagynevű tanárok tanítanak, az is igaz, hogy voltak, akik elmentek az elmúlt években, ill. lazítottak, de a felhozatal így sem rossz egyáltalán. Az ELTE nyilván ELTE marad, a Párzmányról meg csak annyit (ezt most nem fikázás céljából írom), hogy minden eddigi ismerősömtől, felmenőktől és államvizsgán elnöklő ismerőstől akik ott dolgoznak/tanulnak, a lehető legrosszabbakat hallottam, a tanárok idegi állapota és a jóindulatuk a béka segge alatt van. Ezért én be sem írtam a Pázmányt, pedig oda vettek volna fel, de én örülök annak, ami van.

Amúgy belső információim szerint nem engedhetik meg, hogy a református kart bezárják, és megmarad a katolikus kar mint egyetlen egyházi kar, mert abból nagy egyházi vita kerekedne, amit a reformátusok nem hagynának. Ez egy presztízskérdés, persze azt nem lehet tudni hogy mennyi tanár fog maradni, ill. hogy mennyi tanár választja a kisebb egyetemet ahol tanít, és melyik a nagyot.Ez még a jövő kérdése.

salmacis # 2007.07.31. 11:15

És még annyit, hogy szerinem itthon az egész rendszerrel baj van. Egyetemtől függetlenül.
Itthon két lábon járó élő lexikont faragnak belőlünk, míg nyugaton inkább a jogesetmegoldást tanítják, nem a magolást. Itthon viszont jogesetmegoldást nem sűrűn tanítanak...
Pedig nyugaton sem tudnak kevesebbet a jogászok, mint itthon, csak jobb a rendszer szerintem.

mesziadam87 # 2007.07.31. 12:22

Kedves salmacis!

Az igazságügyi minisztériumot nem fogja érdekelni, hogy milyen egyházi vita kerekedne a dologoból. A lényeg az, hogy a KRE-nek kevés saját tanára elég sokan tanítanak az ELTE-ről, ami egy jó dolog. CSakhogy, ha ez a törvény életbe lép, hogy egy tanár egy egyetem akkor már gond lenne.Budapesten ráadásul sok ez a 3 egyetem.A Pázmányról meg annyit,hogy te miket halottál az egy dolog.Igen, lehet, hogy nem könnyelműsködnek a tanárok mint egyes helyeken, hanem komolyan veszik a dolgokat, és leehet, hogy néha szivatnak is de hol nem?Szóval véleményem szerint a Pázmány és az ELTE Budapesten olyan szakmai színvonalat képvisel ami elég egy ekkora fővárosnak, és nincs szükség többre. Ha bezárják valamelyiket akkor az a KRE vagy a győri lesz. Abszolút megalapozott érvek alapján. Ennyi erővel visszatérve erre az egyházas dologra, akkor az evangélikus és a zsidó vallásúak is alapítsanak jogi kart, hogy egyenlőség legyen.

mesziadam87 # 2007.07.31. 12:26

Továbbá az is elég érdekes, hogy ti KRE-sek szidjátok a Pázmányosokat. A kisebbségi érzést nem kellen összekeverni a szakmai dolgokkal..

Nagy Andras T. # 2007.07.31. 12:39

Én csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy bármelyik egyetemen is szűnjön meg a jogi oktatás, az csak előnyére válna a jogásztársasdalomnak.
Kevesebb joghallgató, kevesebb jogász, több munkalehetőség, jobb megélhetés

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.31. 13:20

Öööö... Mitől is lesz több a munkalehetőség, ha megszűnik némely jogi kar?
Miért eredményezné a végzett jogászok számának csökkenése a jogászi állások számána növekedését?

Dr.Attika # 2007.07.31. 13:50

Ezek szerint a népírtást is fel lehet fogni új munkahely teremtésnek?

mesziadam87 # 2007.07.31. 14:55

A munkahely ugyanannyi lesz, csak kevesebb jogász lesz, így jobban eltudnak helyezkedni. Nem biztos, hogy ennyi munkanélküli jogász lenne, vagy pedig jogászként tudnának dolgozni, mert mostanság sajnos elég sok jog végzett ember más pályára kényszerűl, de ezt ti is tudjátok.

nemo25 # 2007.07.31. 18:27

meszidam87 vagy ki, te olyan sötét vagy!!!
csak okoskodsz itt jobbra balra!
tudom, most megsétrettelek, és elnézést,de ez jött le a sok bugyuta hozzászólásodból.
Remélem ezen irományom által nem robbantok ki semmi féle vitát!
szép estét!!!!

mesziadam87 # 2007.07.31. 18:47

Kedves nemo25!

Azt az egyet mondd meg, hogy ezt mire alapozod?Nem sértettél meg abszolút, magadat járatod le azzal, hogy egy jogi vitához csak ennyivel tudsz hozzájárulni. Ilyen emberek véleménye nekem nem vélemény aki még egy értelmes sort se tud ide leírni, kicsit gondolkozz el kivel hogyan beszélsz és miért!

nemo25 # 2007.07.31. 18:51

na ezért nem akartam bővebben kifejteni a véleményem, mert látszott már az eslő hozzászólásodból, hogy egy okoskodó ripacs vagy!!!

megkérdezhetem meylik egyetemen koptatod a padokat?

mesziadam87 # 2007.07.31. 18:53

Semmi közöd hozzá, megkérnélek rá, hogy fejezdd be a személyeskedést

nemo25 # 2007.07.31. 18:56

gyermeteg hozzászólásaid is azt tükrözik, hogy érned kell még erre a világra, mert így egyenlőre nem sokra viszed.

mesziadam87 # 2007.07.31. 18:58

A gyermeteg hozzászólásaid talán neked vannak, mivel csak személyeskedsz és vádolsz alaptalanul.Ha majd egy szakmaiértékű hozzászólásod lesz (bár nem hiszem) akkor majd reagálok a színvonalon aluli kocsmai kérdéseidre.

nemo25 # 2007.07.31. 19:04

eléggé felsőbbrendűnek hiszed magad, kedves mesziadam87!!!
majd akkor fölényeskedj, mikor fel tudod mutatni a jogi diplomád!!!
Ha pedig szakmai értékű megnyilvánulást szeretnél tőlem, ajánlok figyelmedbe néhány publikációm.

a nemo-ból nem nehéz kitalálni a nevem, azt írd be valamelyik kersőbe.Szívből remélem talász közötte igényednek megfelelőt.