Fórum joghallgatók régebbi elöl     új hozzászólás


Szakvizsga - "A " rész (polgár)

rashid88 # e-mail 2018.02.19. 13:37

Tisztelt Kollégák!

Akit érdekel:

1.Polgári Jog "A rész" kidolgozott tételek az IM tematika alapján. Lezárva: 2017. április (törvény + PK,PJE). A Pp.-t hatályosítani kell!

2.Büntető Jog "B" rész hatályos kidolgozott tételek az IM tematika alapján. Lezárva: 2016. december (törvény + BH gyűjtemény,BJE,)

Mindkét részből 5öst kaptam és csak az általam kidolgozott jegyzetből készültem.

drpokadavid@gmail.hu

Luri # e-mail 2018.02.17. 09:29

Sziasztok! Ehhez az írásbelihez hozzászólva: én sem ezt érezném a megoldásnak, hanem azt, hogy az ellentmondás illetékét nem számíthatna fel... ez egyértelmű. Az hogy ellenkérelmet csatolt-e vagy sem, nem derül ki a jogesetből, “hozzákölteni” meg nem lehet, ha minden igaz. Érdekes megoldás. Nem nyugtatott meg. :D Mindenesetre köszi, hogy megosztottad! :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.02.15. 19:52

Elég mondvacsinált megoldás ez. Abban, hogy „alperes határidőben ellentmondással élt és lerótta az illetéket. A bíróság kitűzte a perfelvételi tárgyalást. ” implicit beleérti az ember, hogy egyúttal érdemi ellenkérelmet is beadott.

www.kbs-ugyved.hu

Emlina # e-mail 2018.02.15. 18:12

Sziasztok!

12-én voltam Pp-ből írásbelin. A feladatom (212-es):

A felperes vállalkozói díja kifizetésére kérte kötelezni az alperest. A Járásbíróság kézbesítette a keresetlevelet az alperesnek, de mivel az 45 napon belül nem reagált, ezért a keresetnek megfelelően bírósági meghagyással kötelezte az alperest. Erre alperes határidőben ellentmondással élt és lerótta az illetéket. A bíróság kitűzte a perfelvételi tárgyalást. A tárgyalás előtt a felperes bejelentette, hogy idő közben megegyeztek az alperessel, a keresetétől eláll és kéri az eljárás megszüntetését, valamint csatolta az alperes nyilatkozatát, amiben az kijelentette, hogy nem ellenzi a megszüntetést, de felszámítja az ellentmondás folytán lerótt illetéket, és kéri annak megtérítését a felperestől.
A bíróság erre a Pp. 241.§ (1) b) alapján megszüntette az eljárást és kötelezte a felperest, hogy alperes felszámított költségét fizesse meg.
Felperes ez ellen a rész ellen nyújtott be fellebbezést, alperes nem reagált.
A megoldás: hatályon kívül kell helyezni az eljárást megszüntető végzést, mivel alperes az ellentmondással egyidejűleg nem terjesztett elő ellenkérelmet.
Ez sajnos csak a szóbelin vált nyilvánvalóvá számomra.. Minden esetre a bizottság azt mondta, hogy lehetőségem lett volna teljesen megváltoztatni az írásbelimben hozott döntést.

Sok sikert mindenkinek!!

szekely.fer # e-mail 2018.02.09. 09:05

Sziasztok!

Nekem is jól jött az infó, így én is megosztom (sikeres) tapasztalataimat.

Írásbeli (polgár anyagi):
Barát és barátnő összeköltöznek a fiú anyjához, nem vezetnek közös háztartást és gazdálkodást, mert a fiú anyja vállalja magára. A fiú pár év múlva félrelép és a lány kéri a vagyonközösség megosztását.
Nos, mivel a jogeset tartalmazta a kikötést, hogy a fiú anyja vezeti a háztartást és nincs közös gazdálkodás sem, így elég könnyű volt a megoldás: ítélet, keresetet el kellett utasítani, részletes indokolás. (5-őst kaptam)
Szóbeli:
anyagi jog (ügyvédnőnél) - vagyonközösség házastársak esetén-írásbeliből kifolyólag, házastárs öröklése, közös tulajdon esetén kiket kell perbe állaítani (tul.társakat és akiknek jogi érdeke fűződik hozzá, tul.lap szerint), ez után rangsor (4-est kaptam).
eljárásjog (tv.széki elnök) - alapelvek, perkoncentráció, beavatkozás, iratbetekintés(4-est kaptam).
gazdasági jog (nyug. államtitkár) - itt voltak bajok, mert rögtön Nyrt. tőkét kellett leszállítsak, kevés sikerrel, majd államháztartási kérdés ....végül uralmi szerződés, ami viszont jól ment (2-est kaptam)

Összességében pozitív a tapasztalat, a bizotság jó indualtú volt, azért voltak ott, hogy átmenjünk, segítettek, nem vacakoltak azzal ami nem ment.

Mindenkinek sok szerencsét kívánok!

serenitas #   2018.02.07. 18:00

Hello, a Google kikényszerítette a közös e-mail cím jelszavának módosítását a sok sikertelen próbálkozás után.

e-mail: polgarszakvizsga2013@gmail.com
új jelszó: polgarszakvizsga2018!

Bertucció # e-mail 2018.02.02. 17:56

Sziasztok!
Megváltozott a közös e-mail cím, nem tudja valaki véletlenül a közös jelszót?Sokat segítene a felkészülésben...
Mindenkinek köszönöm aki megosztja a vizsgatapasztalatait, nagyon hasznos..

ditke90 # e-mail 2018.01.30. 22:01

Sziasztok! Sikeres szakvizsgám után átadnám polgári jogból kidolgozott tételeimet.

Ditt88 # e-mail 2018.01.30. 13:42

Sziasztok!

A 01.23-án kiírt könyvek elkeltek.

Szilágyi Mihály # e-mail 2018.01.28. 11:31

Szasztok!

A részhez keresek kiokosított, kihúzott anyagokat, jegyzeteket, gyakorlati útmutatókat és magyarázatokat. Minden érdekel, ami hatályos.

Köszi

skbettina # e-mail 2018.01.26. 22:18

Sziasztok!

Elado polgari jog es eljarasjog vizsgahoz iratmintakat tartalmazo konyv. Gyakorlati oldalrol kozeliti meg az eljasatitando anyagot.
Patrocinium kiadvany.
3500,- (eredeti ar:4600)

Ditt88 # e-mail 2018.01.23. 19:37

Sziasztok!

Megosztanám a vizsgaélményemet „A” részből. OBH-n voltunk egy jó hangulatú, ám elég szigorú bizottság előtt… A feltett kérdések nem voltak kifejezetten nehezek, de sokszor amíg 1-1 konkrét szót/kifejezést nem használtam, nem folytatták. Utolsóként mentem, de így is közel 1 óráig tartott, amúgy ha elakadtam segítőkészek voltak, próbáltak rávezetni a megoldásokra.

Ptk.: Szállítmányozási szerződés (önszerződés esete), kamat- ezen belül az idegen pénznemben felvett kamat, Végrendelet fajtái (szóbeli részletesen) rokontartás, kiskorú ill. továbbtanuló nagykorú gyermek tartása

Pp: Végrehajtás megszüntetése és korlátozása iránti per (elsőre kicsit övön aluli volt :)) eljárás félbeszakadása, keresetváltoztatás feltételei, felülvizsgálati eljárás, változás a felek személyében

Gt: jogi személy létrejötte, Kkt, egyezség a felszámolási eljárásban, törvényességi felügyelet, elém kerül egy szerződés (2 vállalkozás közti) mit vizsgálok a Tpvt. alapján

Egyik kérdés hozta magával a következőt, sok apróságot kérdeztek és főleg arra voltak kíváncsiak, hogy értem-e az összefüggéseket és az adott fogalmat. Nem volt egyszerű és nem is éreztem olyan erősnek a vizsgát mégis egész jó jegyekkel jöhettem el.

Nálam ezzel vége a tortúrának, így eladnám a felkészülésez használt könyveket. (Patrocinium kiadós)
Egyáltalán nem húztam ki őket, gyakorlatilag mintha újak lennének. A tételsor alapján szerkesztették őket, helyenként kicsit szájbarágós de szerintem emiatt jól tanulhatóak :)

Polgári jog I. (alapelvek, személyiségi jogok, dologi jog) lezárva: 2016. 08. 20. 3.000,- Ft
Polgári jog II.(kötelmi jog, egyes szerződések) lezárva: 2016. 09. 01. 3.000,- Ft
Polgári jog III. (öröklési jog, családi jog) lezárva: 2016. 09. 20. 3.000,- Ft
Jogi személyek, gazdasági jog- lezárva: 2016. 03. 31. 4.000,- Ft

Kitartás mindenkinek!

rashid88 # e-mail 2018.01.23. 10:37

Tisztelt Kollégák!

Akit érdekel:

1.Polgári Jog "A rész" kidolgozott tételek az IM tematika alapján. Lezárva: 2017. április (törvény + PK,PJE). Pp.-t kell hatályosítani

2.Büntető Jog "B" rész hatályos kidolgozott tételek az IM tematika alapján. Lezárva: 2016. december (törvény + BH gyűjtemény,BJE,)

Mindkét részből 5öst kaptam és csak az általam kidolgozott jegyzetből készültem.

drpokadavid@gmail.hu

levisb # e-mail 2018.01.21. 00:31

Kedves Sorstársak!

A kollegialitás jegyében szeretném megosztani polgári jogi anyagi jogi írásbeli és az azt követő szóbeli élményeim.

Jan 15én, elsőként írtunk úgy hogy már az új PP kellett, ezt egy helyettes államtitkár ki is hangsúlyozta az elején. Ehhez képest a BH 2010.9.247 volt az írásbeli feladatom, azzal, hogy a dátumokat (részben!) átírták, de mivel a régi Pp alapján indult az ügy, az alapján is kellett ítéletet hozni.
Ha vkinek nincs meg a BH bemásolom a feladatot:

„Az örökhagyó 2015. május 20-án végintézkedés hátrahagyásával hunyt el. Az örökhagyó törvényes örökösei - elhunyt testvéreinek gyermekei - az alperesek; végrendeleti örököse a felperes, akit az örökhagyó a dr. S. T. ügyvéd által szerkesztett és ellenjegyzett írásbeli magánvégrendeletében minden ingó és ingatlan vagyonának örököseként nevezett meg. A végrendeletet tanúként P. J.-né, a végrendeleti örökös édesanyja, valamint H. I. írták alá, az okiratot szerkesztő ügyvéd a keltezést követően azt lebélyegezte és aláírta. A közjegyző a vitás hagyatékot hagyatékátadó végzésével ideiglenes hatállyal törvényes öröklés jogcímén egyenlő arányban a törvényes örökösöknek adta át, a fennálló öröklési vitára figyelemmel megállapítva: az egyik végrendeleti tanú a végrendeleti örökös egyenesági rokona, ami "nyilvánvaló tartalmi aggály", a törvényes örökösök a törvényes öröklés rendje szerint kérték a hagyaték átadását.
A felperes keresetében annak megállapítását kérte, hogy az örökhagyó 2015. május 30-án kelt írásbeli magánvégrendelete érvényes, az megfelel a Pp. 196. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt teljes bizonyító erejű magánokiratnak. Az I. rendű alperesnek a végrendeletet elismerő nyilatkozatára tekintettel a felperes az örökhagyó ingatlanába 2005 októberében családjával együtt beköltözött.
Az alperesek érdemi ellenkérelmükben a kereset elutasítását kérték, mert a felperes mint végrendeleti örökös anyjának közreműködése miatt az írásbeli magánvégrendelet alaki okból érvénytelen, hiányoznak a Ptk. 7:19. § (2) bekezdésében foglalt érvényességi kellékek.
A felperesi beavatkozó - az okiratot szerkesztő és ellenjegyző ügyvéd - a keresetnek történő helytadást kért.

Viszonylag egyszerű, a végrendelet érvénytelen a Ptk 7:17 és 7:19 alapján, a keresetet el kellett utasítani, a kihívást inkább az jelentette, hogy csak az új Pp volt nálam, így a jogszabályi hivatkozásokat annak alapján tettem.
A végére odaírtam, hogy „Juditka, ha legépeli az ítéletet, kérem, hogy tegye át a régi Pp szerinti formátumba, mert nálam csak az új van, és nem vagyok gépközelben." Majd aláírtam mint bíró. Az indoklásban benne volt a keresethez kötöttség, hogy pl. a beköltözésről nem határoztam. A beavatkozót is marasztaltam a saját költségében.

A szóbelin elég gyorsan lezártuk az írásbeli megtárgyalását, akarok-e vmit hozzátenni, a lényeg az volt hogy a keresetet el kellett utasítani.

A szóbeli egyébként az IMben volt, egy nyug. államtitkár kérdezte az anyagi jogot, egy bíró a Pp-t és egy ügyvédnő pedig a Gt-t. Nagyon korrektek voltak, ha valami nem jutott rögtön eszembe, volt idő gondolkodni, de rendesen megkérdezték az anyagot. Nem emlékszem mindenre, de amire igen, azt leírom:

Pj: - vétőképesség,

 • birtokvédelem, jegyző előtti, bíróság előtti, mikor melyik, függenek-e egymástól, vagy az igényt érvényesítőre van bízva, hogy melyikkel él, határidők, stb
 • kötelesrészből levonható tételek. Itt a 10 éven belül adott ajándékra volt kíváncsi többek között, ha már egyszer öröklési jogból írtam.

PP: - bírósági meghagyás, milyen esetben, kinek, fellebbezhető-e, ha igen, hogy hívják (ellentmondás), mit kell hozzá még beadni (írásbeli ellenkérelmet, beszámítást tartalmazó iratot)

 • ezután a teljes folyamat a keresetlevél beadásától – milyen lépcsői vannak: keresetlevél, írásbeli ellenkérelem, felperesi válaszirat, viszontválasz, határidőkkel
 • a viszontkeresetlevelet mikor kell beadni, mit adhat még be az alperes az írásbeli ellenkérelemmmel együtt (beszámítást tartalmazó iratot),
 • mik a perfelvételi iratok: az írásbeli ellenkérelem, a válaszirat, a viszontválasz, az előkészítő irat (ezt akarta még hallani), a viszontkereset-levél, a beszámítást tartalmazó
 • ítélethatályú végzések,
 • végzés elleni ellentmondás,
 • reprezentatív felperes (társult pereknél),
 • mikor jár el a bíróság 5 tagú tanácsban (Kúria kül bonyolultság, kiemelt társadalmi jelentőség),
 • kicsit az alapelvek.

Gt: - OBA milyen kártérítést nyújt (100e EUR-nak megfelelő forintösszegig), egyéni vállalkozónak u.annál a banknál van számlája mint a magánszemélynek, akkor ez a 100e EUR-ós határ együtt vagy külön-külön értendő (külön, mert elkülönült jogalany),

 • jogi személy jogutód nélküli megszűnése, ennek esetei, kényszertörlés,
 • átalakulás esetei, egyet kiválasztva azt bemutatni,
 • mi történik, ha egy tag nem akar részt venni az átalakulásban,
 • hol találkoztam a reorganizációs tervvel (fizetésképtelenségi eljárások).

Még voltak kisebb kérdések főleg Pj-ból, de ennyire emlékszem.

Mindenkinek kitartást, ha nekem sikerült, úgy hogy 20 éve nem vizsgáztam, akkor nektek is fog!

Üdv,
Levente

Timi84 # e-mail 2018.01.20. 19:32

Sziasztok!

Eladó szakvizsgafelkészítő könyveket keresek elsősorban Dialog Campus kiadótól.
Valamint a közös emailre lehet tudni az új jelszót?

Előre is köszönöm a segítséget!

Miri Manó # e-mail 2018.01.17. 22:43

Sziasztok!

Megváltozott a jelszó a közös email címen. Nem tudja valaki mi lett az új jelszó?

Köszönöm a segítséget.

drfr # e-mail 2018.01.10. 15:58

Emlina!

Köszönöm szépen, szétnézek :) !

Emlina # e-mail 2018.01.10. 11:09

drfr!

A közös email-en böngéssz, oda vannak feltöltve ezek a kidolgozások. (polgarszakvizsga2013@gmail.com)

drfr # e-mail 2018.01.10. 09:48

Sziasztok!

Az említett a Rashid88-féle kidolgozott jegyzetet hol lehet elérni? A Polgári Jog "A rész" érdekelne.

Köszönöm

Pp24. # e-mail 2018.01.04. 11:17

Sziasztok!

Mindenkinek boldog új évet.
A korábbi hozzászólásomat egészíteném ki egy véleménnyel.

A vizsgára jogszabályból, a Patrocinium kiadó könyveiből, és - amikor már szorított az idő - a Rashid88-féle kidolgozott jegyzetből készültem.
A könyvekkel kapcsolatban: alapvetően jó felépítésűek és jól tanulhatóak, de továbbra is bosszantó a néhány tárgyi tévedés, valamint a rengeteg elírás/nyomdai hiba.
Úgy gondolom, hogy ha az ember 4-5 ezerért vesz könyvet, vagy 15-20 ezerért egy sorozatot, elvárható lenne, hogy jó helyen legyenek a vesszők és külön legyen írva, amit külön kell.
Ettől függetlenül a büntetőhöz is ettől a kiadótól rendeltem, remélem azok jobbak ilyen téren.

Mindezt csak azért írtam, hogy lehetőleg a jogszabályt olvassátok, a könyv inkább csak az anyag feldolgozásához, átlátásához nyújtson segítséget.

Impossible # e-mail 2017.12.19. 01:35

Nekem sóhajom van. Arra mi a gyógyír?

Éva89 # e-mail 2017.12.18. 16:09

Sziasztok!

Még mindig eladó a Czoboly Gergely, Juhász László, Kengyel Miklós, Király Lilla, Nemessányi Zoltán féle Polgári eljárásjog szakvizsga felkészítő könyv, pár kiemelés van benne. (Dialóg Campus Kiadó, 2013.) Ára: 3000 Ft.

/Az új könyv ára: 6280,- Ft./

Éva89 # e-mail 2017.12.15. 21:41

Sziasztok!

Elkelt a gyakori kèrdèsek kidolgozàs ès a Gt-s jogszabàlyok is.

Éva89 # e-mail 2017.12.15. 10:27

Sziasztok! Bàr tudom, hogy jövőre ùj Pp. lesz, de eladnàm a Pp. szakvizsga (Dialog Campusos, zöld) könyvem, illetve vele együtt az összes Gt-s jogszabàlyt ès egy àltalam kèszìtett gyakori kèrdèsek kidolgozàst (ami mind3 területet àtfogja, összesen kb. 200 kèrdès ès vàlasz) - àr: 1500-2000 Ft.

Pp24. # e-mail 2017.12.15. 08:19

Sziasztok!

Az alábbiakban megosztanám veletek a vizsgáról szerzett tapasztalataimat (szerencsésen túl vagyok rajta).

Pp. írásbeli
Hosszú tényállás, ezért megpróbálom röviden összefoglalni: a perben a bíróság – elektronikus úton – március 12. napján megküldte a szakértőnek az ügy iratait és felhívta, hogy 30 napon belül készítse el szakvéleményét. A kérdés az volt, hogy a felek között létrejött átvételi elismervényt valóban felperes írta-e alá.
Ezt követően a szakértő kérte papír alapon is az átvételit a bíróságtól, amelyet márc. 18-án kézbesítettek postai úton. Április 17-én, elektronikus úton nyújtotta be a szakvéleményét (munkadíj: 50 ezer), amelyet követően a bíróság csökkentette a díját, mivel szerinte azt késve küldte meg. Ezzel a szakértő nem értett egyet. Írjon fellebbezést!

A megoldásról a Pp. 394/D. § (6) bek.rendelkezik: a bíróság tévedett, mivel ebben az esetben a postai kézbesítéstől kellett volna számolni a határidőt. A megoldásom jó volt.

Szóbeli: nagyon rendes bizottság volt, az első próbálkozásom után nem gondoltam volna, hogy ilyen is lehet egy szakvizsga.
Ha megakadtam, próbáltak rávezetni ill. a munkám területéről is kérdeztek, ami nyilván folyékonyabban ment.

Jó tanulást mindenkinek!