posztgraduális jogi képzés külföldön (LLM)


Burt Lancester # 2008.07.17. 23:06

Üdv!

Olyan személyekkel szeretnék kapcsolatba lépni, akik már részt vettek vagy a közeljövőben részt kívánnak venni posztgraduális jogi (LLM) oktatásban, angolul. Elsősorban Hollandia érdekelne.
Egyáltalán, melyek a jó holland egyetemek, hova érdemes jelentkezni posztgraduális képzésre?
Ha tudsz valamilyen tanáccsal szolgálni, esetleg megadnád valamilyen internetes elérhetőségedet (e-mail, msn, skype), nagyon hálás lennék. :-)

Kacsa11 # 2008.08.15. 21:01

Kedves Burt Lancaster!

Én ajánlom neked Budapesten a CEU-t, rendkívül színvonalas oktatás, és a legkevesebb költség számodra valszeg.
Holland LLM nem rossz, de adott esetben - ha Magyarországon akarsz elhelyezkedni - akkor a CEU-s LLM-mel többre mehetsz, mint bármelyik másik a kontinensről származó LLM-mel, mert jobban ismerik.
Egy CEU-stól tudják mit várhatnak...

Érdemes lehet még a Stockholmban és Leuvenben is körülnézni...
a kontinensen ezen kívül a német nyelvterületen lévő egyetemek erősek, és náluk is akad angol nyelvű képzés.

a kontinensen kívül Anglia és USA. De azok tutira fizetősek. Bár nagyon megéri, mert egy más gondolkodást is elsajátítasz, ami baromi vonzó a nemzetközi tranzakciókat (kereskedelemtől a projekt finanszírozásig) bonyolító irodáknak és cégeknek.

Maple-Leaf # 2008.08.16. 08:39

@Burt Lancaster

A helyedben inkább külföldre mennék. Miért? Azért, mert a nemzetközi ügyvédi irodákat valóban nem az LLM képzés tartalma érdekli, hiszen az életben nem fogod itthon alkalmazni a holland polgári jogot vagy büntető jogot. A külföldi LLM képzések azért érnek "aranyat", mert az idegen nyelvtudásodat külföldön sokkal jobban tudod fejleszteni, mint itthon. Nyelvtudás szempontjából 1 év Hollandia vagy 1 év Anglia 1000x többet fog neked nyújtani, mint a budapesti CEU. Hidd el, ez számít. Ha el akarsz helyezkedni később egy nagy és jól fizető irodában, akkot csak a nyelvtudásod fog számítani és semmi más. Az, hogy holland közig. jogból vagy itt a CEU-n hányasra vizsgázol kutyát nem érdekel. Viszont ha képes leszel hitelszerződéseket vagy DD-reportokat angolul tökéletesen megírni, akkor az sokat fog számítani. Ezen múlhat, hogy jelöltként bruttó 80-100 ezret vagy akár bruttó 400 ezret fogsz keresni.

Kacsa11 # 2008.08.18. 06:05

Lehet, hogy paradoxonnak tűnik, amit írok, de pont jogi nyelvben ad többet a CEU annál, mintha pl. holland közig. jogot tanulnál.
Az international business law szakon szinte csak olyan tárgyak vannak, amit később alkalmazhatsz nemzetközi irodában. (tehát a jogi angollal pont a releváns területeken leszel tisztában) Ugyanezt nem feltétlenül mondhatod el egy külföldi LLM-ről. (valszeg soha nem lesz érdekes, hogy mennyire jól vágod a közig jogi terminológiát)

Úgyhogy a kínált programok között is ajánlatos szelektálni jelentkezés előtt, és olyan programot választani, ami felkeltheti egy nk-i iroda érdeklődését.

A bruttó számokkal egyébként egyetértek...

Legislator # 2008.08.18. 14:07

"valszeg soha nem lesz érdekes, hogy mennyire vágod a közig. jogi terminológiát."

Ez igaz. Kivéve, hogyha az illető közigjogász akar lenni (akár gyakorlati akár elméleti), de az nem az international business law-n tanulható meg (a CEU-n senki nem ért a közigazgatási joghoz, egy kiadványuk ugyan van angolul a kelet-európai országok közigazgatási jogáról /1998/, de azt is külsősök írták). Arról sokat tudnék mesélni, hogy milyen nehezen lehet idegen nyelvű közigjogi tudományos esszét magyarra fordítani:-).


Sunshine after the rain.

Eweol # 2008.08.18. 17:13

kevés (nulla?) olyan LLM-képzés van, ahol holland közig.jogot angol nyelven oktatnának.

Legislator # 2008.08.18. 18:28

Valljuk be, ez nem olyan nagy baj.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.09.19. 00:45

Most bocsánat, de megmondanád, burt lancester, hogy miért épp Hollandiába vágyódsz el? :D Ha angolul érdekel a képzés, akkor meg pláne nem értem, miért épp Hollandia. Miért nem inkább angol nyelvterületre mész? Mi olyan hűdejó Hollandiában? Egyszerűen nem értem ezt. Örülnék, ha valaki megvilágosítaná ezt a dolgot egy kicsit. :)

Kacsa11 # 2008.09.19. 07:04

Kedves Impossible,

hollandia azért nem rossz, mert angol nyelven nyújtanak LLM képzést, egész magas szinvonalon. különösen EU jogból erösek. (Leuven pl versenyjogból föleg Stuyck prof.-nak köszönhetöen, de az Belgiumban van - de attól még merem ajànlani azt is.)

egyetértek, hogy az angolszàsz jobb lenne. de az nagyon dràga...és bekerülni is nehezebb...én pl az USA-ban nem foglalkoznak az EU-val:)

a legkényelmesebb és legolcsóbb egy magyar szàmàra talàn még mindig a CEU. és ott is magas a szinvonal, a diplomàt pedig - legalàbbis közép-kelet-európàban - jól ismerik. de tölünk nyugatabbra is hallottak róla.

Impossible # 2008.09.20. 02:20

Én meg a német nyelvű LL.M. képzésen gondolkodtam eléggé sokáig (itt Budapesten). Van összehasonlító jog (hát ennek semmi értelme nincs szerintem), középeurópa-tanulmányok (hogy ennek is mi értelme...) és diplomácia szak. Ez Andrássy-n van. Meg BIGIS-en van (talán az angolul megy) szintén diplomácia, amivel a megszerezhető végzettség "külügyi szakértő". Nem lehet, hogy ezek kb semmire sem jók, egyrész azért, mert nem ezen múlik, hogy az embert hova veszik be, másrészt meg azért, mert annyian elvégzik, hogy le fogják szarni, ha van ilyenem?

Kacsa11 # 2008.09.20. 07:04

Kedves Impossible,

ezeket a képzéseket nem ismerem, de a diplomácia szakoknak talán van értelme, ha külügyi pályára akarsz kerülni (KM, NGO stb.).
természetesen minél többen végzik el, annál kevesebbet ér...

Impossible # 2008.09.22. 00:27

Kacsa,

www.bigis.hu Ehhez mit szólsz? Ismered?

Kacsa11 # 2008.09.22. 07:53

Kedves Impossible,

nem ismerem ezt a képzést, de mint màr emlitettem, ettöl még lehet értelme...:)

doktor szöszi # 2008.09.22. 10:28

Sziasztok!

Én is pont most filózok azon, hogy jövőre jelentkezzek-e LLM-re. Én Belgiumba szeretnék menni, és a www.llm-guide.com oldalon kutakodtam, és találtam is egy jópárat. Nekem sajnos csak az angol nyelvű a jó, a franciám nem túl erős. Ami nekem bejön: Ghent-i, Leuven-i, Brussels-ben két egyetemen (az egyik a Kenti brit egyetemnek kihelyezett kara, emiatt nekem elég drága, a másik viszont a Vrije Universiteit Brussel, ami talán nekem a legjobban tetszik). Nem igazán van tapasztalatom, hogy mi alapján történik a szelektáció a jelentkezők között (nyilván a becsatolt papírok alapján), illetve hogy milyen eséllyel indulnék, ha jelentkeznék (átlagosan ezekre a helyekre 40 embert vesznek fel, ami nem túl sok szerintem).

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.22. 10:54

természetesen minél többen végzik el, annál kevesebbet ér…

Igen, ezért olyan értékesek és keresettek például a tibetológia szakon végzettek.

Kacsa11 # 2008.09.22. 11:33

Kedves kbs,

én az adott képzésröl beszéltem, nem könyvtàr-levéltàr-ruhatàr-raktàr-lomtàr szakról...

Kedves doktor szöszi,

Belgiumban biztosan jó EU jogi képzést kapsz. nekem csak a Leuven-i katolikus egyetemröl van némi fogalmam: versenyjogban erösek.
és amig kint csinàlod az LLM-et, ràgyúrhatsz franciàra...

doktor szöszi # 2008.09.22. 13:38

Én is pont így gondoltam! A franciából középfokúm van, de szeretnék majd felsőfokút belőle, gondolom az egyetemen lesz lehetőségem fejleszteni a nyelvtudásom.

Egyébként ha az ember tudja finanszírozni, akkor inkább külföldre menjen tanulni, mert az a tapasztalat, amit kint szerez az ember, az megfizethetetlen. Én sajnos kihagytam korábban, de még reményeim szerint nem késtem le a "karrierépítésről". Itthon is folyékony tárgyalóképes nyelvtudást követelnek a legjobb helyeken, ezt nem tudom Magyarországon megszerezni, akármennyi nyelvórára járok is...

Legislator # 2008.09.22. 14:24

KBS
A sinológiáról nem is beszélve...

Kácsa11
Egyébként nem olyan rossz az a könyvtár vagy levéltár szak, én ugyan egyiket sem végeztem, de mindkét területen dolgoztam.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.09.23. 01:14

Kacsa,

ruhatár-lomtár szak... ez tetszett :D

Impossible # 2008.09.23. 01:17

doktor szöszi,

Te hova jársz? Franciázhatnál majd velem...

Milyen nyelvvizsgát csináltál?

FRAKK # 2008.09.23. 07:22

na de Impossible! :)
ez többértelmű volt -

bandeeraz # 2008.09.23. 09:47

Azért ha Leuvenbe megy, ott nem sokat fog franciául gyúrni. Inkább angolul beszélj, valamint tanulj flamandul. Arrafelé elég bunkók a flamandok, utálják a vallonokat, meg azokat is akik franciául beszélnek, és elég egyértelműen értésedre adják, hogy húzzál inkább Charleroiba, vagy Liege-be. Szóval, ha a franciára akarsz tényleg gyúrni, akkor UCL - Université Catholique de Louvain, ez azonban nem Leuvenben van, hanem Louvain-la-Neuve-ben, 30 km-re délre Brüsszeltől, Ottignie és Wavre között.

vivi1111 # 2008.09.23. 11:31

volt valaki kint Leuvenben LLM képzésen? kb. mennyi a havi megélhetési költség, hozzá lehet-e jutni kollégiumi helyhez?

köszi előre is.

Kacsa11 # 2008.09.23. 11:39

a havi megélhetési költség az igényeidtöl és életstilusodtól is függ, de min. 300-400 EUR a szàllàson és rezsin felül.
koleszról nem tudok mit mondani sajna...

vivi1111 # 2008.09.23. 19:17

köszönöm, Kacsa11.
én is ilyesmire saccoltam.
nem olcsó mulatság.