posztgraduális jogi képzés külföldön (LLM)


Kacsa11 # 2008.09.26. 07:35

kbs,

te mindenkit leellenörzöl? te vagy az egyszemélyes III/3?
még akkor is gusztustalan màs emberek iwiw lapjàt belinkelni, ha éppenséggel nem tévedtél volna...

most màr komolyan kezd érdekelni, hogy honnan szedted azt a marhasàgot, hogy a csalàdom EU-s szerveknél dolgozik...

Kedves Impossible,

ez van ha két sorban fejezem ki magam...:)

nemcsak egyetérteni làtszottam, de nagyvonalakban egyet is értek azokkal az elönyökkel, amiket leirtàl, de a kép àrnyaltabb:

1)
az elöbb szakvizsgàzàs nem feltétlenül jelent elönyt, mert megnehezitheted a helyzeted a munkaeröpiacról - különösen nk-i irodàk esetében igaz. (kivenne fel egy két év tapasztalattal rendelkezö szakvizsgàzott ügyvédet, amikor van 3 év tapasztalattal rendelkezö is.)

2)
a kettes stimt, de amig a képzésen veszel részt, nehezebb munkàt talàlni...
hiszen szükségszerüen a munkaidöböl (is) leveszel...

3)
stimt, ha ügyes vagy és sàrmos:)))

4)
külföldi ösztöndij felejtös, ha komolyan dolgozni akarsz...

5)
valóban letagadtam egy idö utàn:)

6)
koràbban irtam, hogy versenyszféràban hàtràny, közig/ügyészség/birósàg semleges a témàban...tehàt itt semmiképpen sem elöny.
vivi1111 pedig gondolom a versenyszféràban akar elhelyezkedni, ezért irtam, hogy szàmàra a phd nem nyújt semmit...

Impossible # 2008.09.26. 02:15

Nade Kacsa,

veled bőven elég egyetlen egy topicban vitázni, az is éppen eléggé próbára teszi az embert. :D De most akkor ide is egy kicsit. :) Szóval: Ahogyan azt már korábban írtam - és még te is egyetérteni látszottál ezzel -, lehet olyat csinálni, hogy csak azért elmész PhD-képzésre, hogy abból 1 évet betudhass a szakvizsgához megkívánt 3 gyakorlati évbe. Így az lecsökken 2 évre, és hamarabb tudsz szakvizsgázni. Most akkor ez már egy előny, nemigaz? Másrészt sosem lehet tudni, hogy mi lesz később, lehet, hogy egyszer jól jön, ha az embernek már van PhD-ja, és elmehet pl. 40-50 évesen tanítani egyből, ha akar, és nem akkor kell nekiállnia az egész PhD-képzésnek. Ez is tekinthető előnynek, nem? Harmadrészt kapcsolatokat építhetsz ki a PhD segítségével, a képzés során, meg azt követően, tehát ez ugródeszkaként is funkcionálhat, ami szintén egy előny. Nem utolsó sorban pedig tapasztalatokat gyűjtesz, elmehetsz külföldre ösztöndíjjal, és taníthatsz is már fiatalon, ha van kedved, amiért még valamennyit fizetnek is jó esetben. Ha pedig - ahogy mondod - lenézne valamelyik munkáltató a PhD-d miatt, nem mondod meg neki, hogy van. :D De igazándiból nem értem, miért hátráltatna a PhD, és miért néznek ki maguk közül - ahogy mondod - a nemzetközi ügyvédi irodákban. De ugye ha nem ügyvédnek mész, akkor ezekszerint az sem "probléma", ha van PhD-d. Tehát midnezekből, amit leírtam, kiviláglik, hogy legalább annyi haszna van, mint "hátránya", ezutóbbi viszont nemegészen értem, miért olyan szörnyűséges, és hogy egyáltalán miért van.

Kacsa11 # 2008.09.25. 22:05

Kedves Impossible,

mint ahogyan az már a másik topic-ban többször elhangzott: a phd-nak semmi értelme, sőt inkább csak hátráltat, ha nem akadémiai karriert néztél ki magadnak.

Impossible # 2008.09.25. 19:47

Vivi,

És hova jártál?
Meg mesélhetnél valamit a nemzetközi irodáról, ha elölről kezdhetnéd az életed, akkor is oda mennél, vagy ha nem, akkor hova? :)
És miért LL.M ? Miért nem inkább PhD-t akarsz?

vivi1111 # 2008.09.23. 21:50

jelenleg az utolsó szakvizsgámra készülök.
csak szeretnék megint diák lenni:)
lehúztam közel 3 évet egy nemzetköziben és ezért valamivel kárpótolni szeretném magamat :)

Impossible # 2008.09.23. 20:52

vivi,

te hova jársz, hanyadikos vagy?

vivi1111 # 2008.09.23. 20:38

tényleg, erre nem is gondoltam. :)
mondjuk nem vagyok biztos benne, hogy a munkát össze lehet egyeztetni az előadásokkal.
persze, ha du. nincs előadás, akkor tök jó.
ha már kimegyek, akkor szeretném komolyan venni a dolgot.

mondjuk az aktuális tandíjat nem találtam meg a honlapon, majd utánaérdeklődöm, mert az sem mindegy.

még nem igazán sikerült képbe kerülnöm, mivel ez nálam egy hirtelen és új ötlet egyelőre.

Impossible # 2008.09.23. 19:53

vivi,

szerintem dolgozhatnál valamit kint, amiből fedeznéd a költségeidet. Ezáltal is jobban gyakorlod a nyelvet. Jobb a fizetés, mint itthon. :D

vivi1111 # 2008.09.23. 19:17

köszönöm, Kacsa11.
én is ilyesmire saccoltam.
nem olcsó mulatság.

Kacsa11 # 2008.09.23. 11:39

a havi megélhetési költség az igényeidtöl és életstilusodtól is függ, de min. 300-400 EUR a szàllàson és rezsin felül.
koleszról nem tudok mit mondani sajna...

vivi1111 # 2008.09.23. 11:31

volt valaki kint Leuvenben LLM képzésen? kb. mennyi a havi megélhetési költség, hozzá lehet-e jutni kollégiumi helyhez?

köszi előre is.

bandeeraz # 2008.09.23. 09:47

Azért ha Leuvenbe megy, ott nem sokat fog franciául gyúrni. Inkább angolul beszélj, valamint tanulj flamandul. Arrafelé elég bunkók a flamandok, utálják a vallonokat, meg azokat is akik franciául beszélnek, és elég egyértelműen értésedre adják, hogy húzzál inkább Charleroiba, vagy Liege-be. Szóval, ha a franciára akarsz tényleg gyúrni, akkor UCL - Université Catholique de Louvain, ez azonban nem Leuvenben van, hanem Louvain-la-Neuve-ben, 30 km-re délre Brüsszeltől, Ottignie és Wavre között.

FRAKK # 2008.09.23. 07:22

na de Impossible! :)
ez többértelmű volt -

Impossible # 2008.09.23. 01:17

doktor szöszi,

Te hova jársz? Franciázhatnál majd velem...

Milyen nyelvvizsgát csináltál?

Impossible # 2008.09.23. 01:14

Kacsa,

ruhatár-lomtár szak... ez tetszett :D

Legislator # 2008.09.22. 14:24

KBS
A sinológiáról nem is beszélve...

Kácsa11
Egyébként nem olyan rossz az a könyvtár vagy levéltár szak, én ugyan egyiket sem végeztem, de mindkét területen dolgoztam.


Sunshine after the rain.

doktor szöszi # 2008.09.22. 13:38

Én is pont így gondoltam! A franciából középfokúm van, de szeretnék majd felsőfokút belőle, gondolom az egyetemen lesz lehetőségem fejleszteni a nyelvtudásom.

Egyébként ha az ember tudja finanszírozni, akkor inkább külföldre menjen tanulni, mert az a tapasztalat, amit kint szerez az ember, az megfizethetetlen. Én sajnos kihagytam korábban, de még reményeim szerint nem késtem le a "karrierépítésről". Itthon is folyékony tárgyalóképes nyelvtudást követelnek a legjobb helyeken, ezt nem tudom Magyarországon megszerezni, akármennyi nyelvórára járok is...

Kacsa11 # 2008.09.22. 11:33

Kedves kbs,

én az adott képzésröl beszéltem, nem könyvtàr-levéltàr-ruhatàr-raktàr-lomtàr szakról...

Kedves doktor szöszi,

Belgiumban biztosan jó EU jogi képzést kapsz. nekem csak a Leuven-i katolikus egyetemröl van némi fogalmam: versenyjogban erösek.
és amig kint csinàlod az LLM-et, ràgyúrhatsz franciàra...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.22. 10:54

természetesen minél többen végzik el, annál kevesebbet ér…

Igen, ezért olyan értékesek és keresettek például a tibetológia szakon végzettek.

doktor szöszi # 2008.09.22. 10:28

Sziasztok!

Én is pont most filózok azon, hogy jövőre jelentkezzek-e LLM-re. Én Belgiumba szeretnék menni, és a www.llm-guide.com oldalon kutakodtam, és találtam is egy jópárat. Nekem sajnos csak az angol nyelvű a jó, a franciám nem túl erős. Ami nekem bejön: Ghent-i, Leuven-i, Brussels-ben két egyetemen (az egyik a Kenti brit egyetemnek kihelyezett kara, emiatt nekem elég drága, a másik viszont a Vrije Universiteit Brussel, ami talán nekem a legjobban tetszik). Nem igazán van tapasztalatom, hogy mi alapján történik a szelektáció a jelentkezők között (nyilván a becsatolt papírok alapján), illetve hogy milyen eséllyel indulnék, ha jelentkeznék (átlagosan ezekre a helyekre 40 embert vesznek fel, ami nem túl sok szerintem).

Kacsa11 # 2008.09.22. 07:53

Kedves Impossible,

nem ismerem ezt a képzést, de mint màr emlitettem, ettöl még lehet értelme...:)

Impossible # 2008.09.22. 00:27

Kacsa,

www.bigis.hu Ehhez mit szólsz? Ismered?

Kacsa11 # 2008.09.20. 07:04

Kedves Impossible,

ezeket a képzéseket nem ismerem, de a diplomácia szakoknak talán van értelme, ha külügyi pályára akarsz kerülni (KM, NGO stb.).
természetesen minél többen végzik el, annál kevesebbet ér...

Impossible # 2008.09.20. 02:20

Én meg a német nyelvű LL.M. képzésen gondolkodtam eléggé sokáig (itt Budapesten). Van összehasonlító jog (hát ennek semmi értelme nincs szerintem), középeurópa-tanulmányok (hogy ennek is mi értelme...) és diplomácia szak. Ez Andrássy-n van. Meg BIGIS-en van (talán az angolul megy) szintén diplomácia, amivel a megszerezhető végzettség "külügyi szakértő". Nem lehet, hogy ezek kb semmire sem jók, egyrész azért, mert nem ezen múlik, hogy az embert hova veszik be, másrészt meg azért, mert annyian elvégzik, hogy le fogják szarni, ha van ilyenem?

Kacsa11 # 2008.09.19. 07:04

Kedves Impossible,

hollandia azért nem rossz, mert angol nyelven nyújtanak LLM képzést, egész magas szinvonalon. különösen EU jogból erösek. (Leuven pl versenyjogból föleg Stuyck prof.-nak köszönhetöen, de az Belgiumban van - de attól még merem ajànlani azt is.)

egyetértek, hogy az angolszàsz jobb lenne. de az nagyon dràga...és bekerülni is nehezebb...én pl az USA-ban nem foglalkoznak az EU-val:)

a legkényelmesebb és legolcsóbb egy magyar szàmàra talàn még mindig a CEU. és ott is magas a szinvonal, a diplomàt pedig - legalàbbis közép-kelet-európàban - jól ismerik. de tölünk nyugatabbra is hallottak róla.