Doktori címet szakvizsgához!


Pityu # 2001.05.22. 08:25

Szerintem nem baj, ha sok jogász lesz :

(érdemes megnézni mi van pl. az óperencián túli nagy Amerikában: lehet diplomát /jogászit is/ szerezni a Harvardon, a Yale-en, stb., de lehet szerezni diplomát a mondjuk /kis túlzással és gúnyosan/ a University of Hawaii Beach-en is. Tehát ott kint USA-ban már boldog boldogtalan szerezhet diplomát és ez szerintem nem baj, ugyanis nem ott kezdődik a 'szelekció', hogy van-e diplomája, vagy sem, hanem az, hogy na akkor nézzük, hogy MIT TUD! És egyébként pedig ott is mindenki tudja, hogy egy nevesebb bostoni egyetemen szerzett jogi diplomához fel sem érhet egy Floridai kis egyetemen szerzett jogi diploma.)
folytatva:
mert majd az egyetem után jön a szelektálódás, s a társadalom és az ország /hogy ilyen nagy szavakat használjak/ szempontjából pedig kifejezetten jó, ha több diplomásunk van. Tehát mint az élet minden területén, itt is q. nagy verseny van és lesz is. ÉS ez (egy kis zavarral élve:) SAJNOS JÓ. Tehát örüljünk neki, hogy több diplomás lesz, s a verseny csak utána kezdődik. Mert pl. mi volt régebben a közgazdászoknál? A Közgázon egy évben végzett pár száz ember aztán kész, na jó Pécsett is. Aki onnan kikerült annak tuti állása volt. Gyakrolatilag 'csak be kellett kerülni' az egyetemre. De ma: szerintem az ország kb. 30 felsőoktatási intézményében lehet 'közgazdász' diplomát szerezni, s nem ott dől el, hogy jó állása lesz-e, hanem az egyetem után kell felmutatni valami pluszt! Ez pedig kezd 'begyűrűzni' a jogászi pályára is. Tehát ne irígykedjünk azokra, akik 'érdemtelenül' szerzik meg jogászi diplomájukat, hanem vegyük tudomásul, hogy a nagy versenyben mégtöbbet kell felmutatnunk, s akkor 'lemossuk' a 'gagyi' jogászokat. (Én egyébként Közgáz, Gábor Dénes és PSZF diplomákkal első éves 'levelező' jogász hallgató vagyok az ELTE-n. NEM gondolom, hogy kisebb az elvárás velünk szemben, mint a nappalisokkal. Na jó: nincs tornaóránk és latinunk. :)

Peter (törölt felhasználó) # 2001.05.16. 08:52

Az alapfelvetésedhez annyit, hogy szerintem a dr. cím már régóta nem mond sokat. Még egy üzleti tárgyaláson sem, legfeljebb egy vidéki OTP fiókban kapsz kiemelt elbánást.

Az én véleményem az az, hogy ha már központi szabályzást javasolsz (tipikus jogász reakció), akkor a hallgatói létszámmal kellene valamit kezdeni, mert az sem megoldás, hogy 5+3 év után megköszönjük a szponzorok (150/félév) támogatását és ott áll évente 1000 ember, aki nem tud leszakvizsgázni.

Különben annál jobb antireklám nem kell, mint amit a félművelt kolegák művelnek a vetélkedőkben. Ahogy telítődik a szakma, úgy lesz egyre kevésbé vonzó a jogi pálya, úgy hallnak ki a bovli egyetemek és tényleg az jön ide aki arra érdemes.

Peti

regosbendeguz # 2001.05.14. 18:45

Remelem van aki osztja azon velemenyemet,hogy a jogasz doktori cím lassan általánosabb lesz mint a jogosítvány.
A minoseg helyett mennyisegi kepzes folyik ez esti,levelezo es sajnos egyre tobb nappali tagozaton(nem bantok senkit, tudjuk azt jol melyekrol van szo). Ennek koszonheto hogy huszoneves jogasz doktorok ma jobb hijan televizios vetelkedokon jaratjak le a szakmat, alapveto altalanos muveltseg (igen, pl. a negyeves gimnaziumi tananyag hozzasegithet, igy nem art ha ezt is megkerdezik a felvetelin) hianyaban probaljak megcafolni azt a - ma mar egyre kevesbe helytallo - nezetet, mely szerint egy jogasz egyetemes es tekintelyes tudasa reven erdemes a doktori cimre, s e cim nem csupan arra szolgal hogy nevjegykartyankat atadva leendo uzleti partnerunknek onelegult felsobbrenduseg toltse ki a szivunket.

Nem vagyok regi jogasz-dinasztia sarja, de meg csak ven roka sem a szakmaban, egyszeru vegzos joghallgatokent csak azt szeretnem, ha sokunk - a gimnaziumtol az allamvizsgaig -tisztessegesen megdolgozik a diplomaert, akkor az evente 1000 fovel tobb jogaszt kibocsajto penzsovar(mentheto financialis okok miatt) jogi karok ne szabaditsanak pályára alkalmatlan szerencsetleneket a szakmara csak azert mert ki tudnak fizetni felevente 100-150 ezer forintot tandijra.

Javaslatom:
a diploma megszerzesevel ne tekintsuk lezartnak ezt a gyonyoru idoszakot, es a tandijcsekkek rendszeres befizetesevel ne lehessen megszerezni a doktori cimet, legyen ez a sikeres szakvizsga zaloga, azert ott kiderul hogyan ervenyesul az 'egyetemes tudas' egy objektiv kovetelmenyrendszeren belul!
Ehhez persze kormanyzati intezkedes kellene, es szerintem minel hamarabb, mert ijeszto tendencia korvonalazodik, hisz aki nem tud semmi kreativ otlettel szolgalni sajat maga szamara a tovabbtanulas kapcsan, egyszeruen befizet a jogra, hisz 'egy doktori cimmel csak beljebb vagyok!', es tegyuk hozza igaza is van. Az egyre szigorodo szakvizsga talan kiszuri a palyara alkalmatlan kollegakat, es a szerencsevadaszok kedvet is elveszi!

Varom a velemenyeket!

Üdv:


regos bende