Osztrák jogi diplomával itthon?


Anna42 # 2018.05.22. 13:01

Petrosz - honosítani nem hiszem, hogy nagyon lehet az osztrák diplomád, mert a jogi rendszer teljesen más. Amit esetleg érdemes lehet megnézned, az az, hogy van-e olyan jogi cég, akiknek van irodája Pesten és Bécsben is, és lehet, hogy valamennyi idő után kérheted, hogy áthelyezzenek.

A912 # 2018.05.19. 10:31

Sziasztok!
Én Erasmuson voltam még régebben Bécsben, találkoztam magyarokkal, akik vagy kint születtek vagy úgy döntöttek, hogy kinn végzik el a jogot. Én is régen gondolkodtam rajta, hogy itthon vagy kinn kezdjem el, de aztán úgy döntöttem, hogy itthon kezdem, lehet, hogy jól tettem. Amit nekem meséltek, hogy egyrészt 4 év alatt magyarként kb. lehetetlen megcsinálni (inkább 5,6 vagy afelett), hiába van felsőfokú nyelvtudásod a jogi szaknyelv nem könnyű, vizsgák ott sem könnyebbek mint itthon, magyarul sem feltétlen könnyű kezdetben minden összefüggést illetve magát a jogi gondolkodásmódot elsajátítani, akkor még nehezebb nem az anyanyelveden, az más tészta ha alapból kinn születtél, jártál suliba stb. de ilyen feltételek hiányában nem igazán kivitelezhető.
A másik nehézség az egyetem utáni munkahelykeresés, mert egyrészt az állami szférában ugyanúgy mint nálunk meghatározó az állampolgárság és ugye Ausztriában a szabály, hogy akkor a magyarról le kell mondanod...a piaci szférában meg az a helyzet, hogy elsősorban osztrákokat fognak felvenni nem magyart, ezt egy kinti ügyvéd is megerősítette, hogy mi kelet-európaiaknak számítunk ilyen szempontból, azért ott is eléggé sok jogászt képeznek, ahogy hallottam és láttam, nem csak Magyarországon probléma ez a túlképzés, sokan pont emiatt jönnek haza és elismertetik diplomát, mert kinn nem tudtak elhelyezkedni, illetve az is nyilvánvaló, hogy egy magyar anyanyelvű nem fogja tudni magát olyan kifinomultan kifejezni akár szóban, írásban, ahogy egy osztrák pedig ez pont egy olyan szakma, ahol ez elengedhetetlen, egy orvosi, mérnöki esetében ez nem így van feltétlen.
Összegezve, nem túl pozitív tapasztalatokat hallottam erről, de jó lenne ha a kérdező is megosztaná a tapasztalatát, hátha ő pozitívan tud nyilatkozni.
Utolsó kérdező, én úgy tudom, hogy 1-2 év átképzés kell ahhoz, hogy megszerezd a kinti diplomát a magyar után, azt tudom, hogy Bécsben csak nappalis képzés van, nincs távoktatás. De ha van valakinek bővebb információja jó lenne tudni!

gabcika22 # 2018.05.19. 05:32

Szia!Nekem kérdéseim lennének, én másfélév múlva végzek Pázmányon és közben úgy döntöttünk párommal, hogy Sopronba fogunk költözni, én pont azon gondolkodtam, hogy megcsinálom ott is az egyetemet. A kérdésem az lenne, hogy ha van egy osztrák diplomád miért akarsz itthon dolgozni?

exlex007 # 2018.03.02. 13:51

Európai közösségi jogász pl. Nem egyszerű, korlátos, nem automatikus, de működik. Nézz utána.

Milyen megfontolásból tanulsz kint jogot, ha meg szabad kérdezni?

Petrosz # 2018.02.25. 15:30

Jó napot minden kedves olvasónak/segítönek/érdeklödönek,

Ausztriában vagyok joghallgató, ezért aztán az egyetem elvégzését követöen osztrák jogi diplomával fogok rendelkezni. Tudnátok-e abban segíteni, hogy ezt a diplomát lehet-e honosítani, lehet-e itthon praktizálni, vagy egyáltalán milyen lehetöségeim vannak, ha itthon is szeretnék dolgozni jogi pályán?

Válaszaitokat elöre is köszönöm, szép hétvégét!

P.