13.havi illetmény

Pókerarc # 2008.01.30. 12:06

Sziasztok!

Kérlek segítsetek!
A munkaszerződésemben szerepel a 13. havi fizetés, amelyet a munkáltatónak decemberben ki kellett volna fizetni, ezt nem tette meg. Decemberben kaptam munkabér és jutalmat. A napokban tudtam meg, hogy a 13. havimat úgy akarják kifzetni, hogy levonják az összegből a jutalom összegét és a maradék összeget fizetik ki.
A morális részén túl szerintem jogellenes ez a módszer.

Lyonee # 2008.01.16. 17:31

Igazatok van!
"68. § (1) A közalkalmazott tizenharmadik havi illetményre jogosult, ha a tárgyévben tizenkét hónap közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi illetmény a közalkalmazottat időarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább háromhavi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idő számításánál - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - nem vehető figyelembe a közalkalmazotti jogviszony szünetelésének időtartama.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok számításánál a rendes szabadság és a szülési szabadság időtartamát, valamint - ha ezek együttes időtartama a hat hónapot nem haladja meg -

1. a keresőképtelenséget okozó betegség,
  2. a 30 napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság,
  3. a tartalékos katonai szolgálat időtartamát, valamint
  4. minden olyan munkában nem töltött időt, amely alatt a közalkalmazott átlagkereset, illetve távolléti díj fizetésben részesült

figyelembe kell venni."

Ha nem voltál táppénzen, fizetés nélküli szabadságon, csak felmentés munkavégzés nélküli ideje számíthatna. Mivel ez 6 hónapnál kevesebb, ezért mind a 12 hónapra jár a 13. havi juttatás!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 16:35

Próbáld meg előkeresni a közalkalmazotti törvényből a 13. havira vonatkozó szabályokat, és dugd az orra alá. MÁK-körlevél nem jogszabáyl - de szerintem abban sem írják azt, hogy nem jár a 13. havi annak, aki egész évben közalkalmazott volt.

bence1 # 2008.01.16. 15:23

Köszönöm a megerősítést, én is így gondoltam.Az igazgató valamilyen MÁK-os körlevéllel indokolta az elutasítást,amit én nem láttam és nem tudom,hogy mit tartalmaz.
Mit tehetek,ha mégsem fizetnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 15:06

De igen, jogosult vagy. Méghozzá szerintem az egész évire. Január 16-án (az ma van) kell számfejteniük.)

bence1 # 2008.01.16. 14:52

Tanító vagyok,29éves munkaviszonnyal.2007.augusztus 15-től felmentési időmet töltöm,munkaviszonyom 2008.március 15-én szűnik meg.Augusztus 24-től a munkavégzés alól az igazgató felmentett, tehát a felmentési idő felét sem kellett ledolgoznom.
Munkáltatóm szerint a 2007-re járó 13. havi illetményre nem vagyok jogosult.(Júliustól egyetlen hónapban számfejtették.)
Valóban így van?
Ha igen, akkor miért??
Kérem segítsen aki tud! Előre is köszönöm.