Sztrájk esetén munkabér - kiesés?


Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 08:23

Nem érné meg. De te azért csak indíts. Van mit tanuldod, és nem baj, ha magad fizeted a tanulópénzt.

Az meg, hogy nem érzed az ordító ellentmondást, megint csak a te bajod. Á la: "majd én megmondom, ki sztrájkoljon".

Sücy # 2008.01.28. 08:28

Tatti, kimondtál egy kulcssót: kártalanítás..
KBS azt mondta, hogy ha nincs jogellenes magatartás, nincs káresemény sem, pedig a jogszerű károkozás fogalmát ismerjük, és a közlekedési sztrájkok ilyenek. Természetesen ilyenkor a károkozóknak kell viselniük a kárt, aminek a mértékét viszont a károsultnak kell bizonyítani.
Nem tudom, mi az egyszerűbb: a kárt bizonyítani, vagy megtalálni, hogy ki is a károkozó. (felelős-e egy közlekedési társaság egy szakszervezet károkozásáért? feleősségre vonható-e egy szakszervezet - van-e jogalanyisága? - egy általa támogatott sztrájkért? hogy kavar be ebbe a képbe a Liga felelőssége? a sztrájkban való részvétel egyéni döntés, felelősségre vonható-e egy egész társulat, aminek csak egy része vett részt a sztrájkban?)

tatti # 2008.01.28. 08:32

Erre még - utoljára - kénytelen vagyok reagálni. Béla, nagy tévedésben vagy. Itt ez az egész topic nem arról szól hogy ki sztrájkoljon és ki nem. Hanem arról hogy nem tudok, nem akarok szolidaritást vállalni a vasutasok sztrájkjaival. A szolgáltatásuk színvonala kritikán aluli és nem javul hanem romlik. Ez részben a fejlesztések hiánya, javarészt viszont a dolgozók hozzáállása miatt van így. Ezt hidd el, nap mint nap utazom velük (sajnos) ez személyes tapasztalat. Látom amit látok és hallom amit hallok. Namost, ha egy süllyedő szolgáltatási színvonal ára az egekig emelkedik, és még használni sem lehet (mert éppen sztrájk van) akkor én miért szolidarítsak? Itt és most lezártam ehhez a topichoz való hozzászólásaimat, Béla nagy örömére, akinek segítőkészsége általában arra korlátozódik, hogy megmondja, a kérdező miért kérdez hülyeséget... (ez is személyes tapasztalat)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 08:48

Nem vagyok jogász, csak kontárkodom. Hol jobban, hol kevésbé...

Ezt most elhagyhattad volna. Látszik ugyanis.

Fedup Sári # 2008.01.28. 21:11

KBS,

10/1997. Korm. rendelet

13. § (1) A vonat késése miatti csatlakozásmulasztás, valamely vonat kimaradása vagy közlekedésének tartós akadályoztatása esetén a vasúttársaság köteles a továbbutazni kívánó utast kézi- és útipoggyászával együtt az eredeti vagy más útirányon, az eredeti vagy más tömegközlekedési eszközzel a célállomásra szállítani.

Eszerint mávstart barátunknak nem kellene sztrájk esetén is elszállítania azt, mondjuk hajóval, akivel vasúti személyszállítási szerződést kötött (aki bérletet vett).

Kösz.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 21:30

Nem.

Fedup Sári # 2008.01.29. 08:09

Oké, a határozatot meghoztad, de hol az indokolás??

Petya.bácsi # 2008.01.29. 16:31

Sári: olvass lentebb: szolidaritás. Indoklást pedig ne várj, lásd Tatti utolsó mondatát.

tatti # 2008.01.31. 19:12

Nem bírom tartani a számat. holnap megint sztrájkolnak a sínek ördögei. A felbujtó megint ez az ididóta Gaskó. A híradó szerint (ha ők hazudnak, én is) amit követelnek, az törvényileg nem teljesíthető, tehát, az én olvasatomban, a követelés törvénytelen. Szóval sztrájk, én meg (és sokan mások) mehetünk kocsival dolgozni. No comment... szóval, hajrá utasok, szolidarítsunk!!

ylion # 2008.02.01. 07:25

Tisztelt Jogászok!

A MÁV kártalanít a bérlet időarányos részével, ami részükről talán több is, mint amit a jog megkövetel.

Azonban ha azért rúgnak ki a munkahelyről, mert a sztrájk miatt nem tudok bemenni, akkor azért ugye csak én - idézve több kalauzt - "a szemét utas" tehetek? Sajnos nem igazán futja mindenkinek autóra, higgyétek el akkor már rég csődbe ment volna a MÁV. Annak ellenére is, hogy éves szinten 100 milliárdos nagyságrendű pénzt kap a vasút az állambácsitól, többek között a Ti pénzetekből is.

Többek között az ilyen esetek, valamint a 3 hónap alatt 4 sztrájk miatt kezd felmenni az utasok vérnyomása igen jelentősen. Esetleg valamelyikőtök kifejthetné - a változatosság kedvéért - hogy mit lehet ilyen esetben tenni?

Továbbá jelezném, engem nem érint a probléma - kivételesen áldás, hogy budapesti lakos vagyok - azonban az az emlegetett szolidaritás ugyebár... ezerszer szolidárisabb tudok azokkal lenni, akiknek az élete megy/mehet tönkre azért mert mások sztrájkolnak.

Amúgy meg a december 17-i sztrájkról mi a véleményetek? A sztrájktörvény szerint engedélyezett politikai okokból sztrájkolni? Tudomásom szerint nem a kormány a tulajdonos, és közvetlenül a management sem az ő dolguk. Az állam csak a sz@rt lapátolja a MÁV után...

ylion # 2008.02.01. 07:34

azért

ylion # 2008.02.01. 07:35

nah,

szóval azért helyett arról...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.01. 08:31

A szervezett kormánypárti propagandától kíméljétek meg a fórumot.
Nem, nem vagyok paranoiás, elsőre nem is gyanakodtam. De az, hogy a Népszavában és a kék-vörös megyei napilapokban a mai napon egyszerre jelentek meg az itteni beírók (vagy méginkább: beíró) szövegével majd szószerint megegyező panaszok, bizony összehangolt akcióra vall.
Szánalmas, mint a "munkáslevelezők" a Rákosi érában.

tatti # 2008.02.01. 09:28

OFF
Béla! Ha rám gondoltál, akkor tájékoztatlak: sehová nem írtam a fórumon kívül. A vádaskodásod (még ha ismeretlennek szól is) vérlázító. Sokkal inkább érzem azt hogy az érdekeltségi/rokoni kapcsolataidban szerepel a MÁV valahol...
Egyébként, nehogy azt gondold hogy csak az én csőrömet piszkálja az ami zajlik. Sokan vagyunk így, akik utazunk!!!!És, igen, ha összehangolt, és megtudom, kik szervezik, igenis csatlakozni fogok!

ON
Kinek jön jól ez a sztájk? A MOL-nak. Most a szokásos mennyiség többszörösét adják el üzemanyagból, az utakon nem lehet haladni annyi az autó. Lehet hogy másnak is csepppen ebből az extra bevételből?? Én inkább nem mondok neveket...

tatti # 2008.02.01. 09:36

Tudom nem először mondom de most betartom. Téma részemről lezárva.

ylion # 2008.02.01. 10:03

kbs: hamár vádaskodsz, legalább tennéd okosan.

továbbá úgy mellékesen: a véleményünk egyezése lehet hogy szánalmas, de információt kértem tőletek, nem pedig fröcsögést. lehet hogy a jogi diploma már nem kötelez
kultúrált információcserére?

még egy mellékszál: kissé mellélőttél. esetleg nézz körbe
a megintallunkvazze.blog.hu-n. a politikai gyanúsítgatást
pedig kikérem magamnak.

Tisztelt Jogászok!

Felkérnék valakit, hogy a felvetett kérdésre valami válaszfélét írni szíveskedjen. Nem viccből kérdeztem,
van olyan kollegám akit egy elhúzódó sztrájk esetén akár ki is tehetnek, hiába dolgozik jól...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.01. 10:11

Üres hangulatlkeltés.
Természetesen nem vártam, hogy beismeritek, a központból jött a direktíva.

ylion # 2008.02.01. 10:16

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.02.01. 11:11

ahogy látom hiba volt itt kérdezni, marad a kollegának a törvénykönyvek bemagolása. köszönöm a kultúrált és informatív hozzászólásodat. azért remélem, hogy neked fordított esetben jobb tapasztalataid lesznek, amikor információt kérsz a hozzánk hasonló „senkiktől”.

Fedup Sári # 2008.02.03. 15:24

Azta, KBS hogy' átlátott a szitán.

Azt hiszem, elvtársak, jobban kell ügyelnünk a konspirációra a továbbiakban. A piros telefont mindenki rakja el az íróasztaláról a fiókba, és az is lehet, hogy át kell térnünk a galambpostára az utasítások, a tájékoztató anyagok meg a heti hangulatjelentés kézbesítéséhez. Szabadság!

bigdady # 2008.02.03. 17:27

A vasutasok kapnak fizut a sztájk esetén?

efi99 # 2008.02.03. 18:05

Aki éppen sztrájkol az nem. Benne van a sztrájktörvényben. Többek között emiatt is "darabolják" a sztrájkot, hogy kevesebb legyen a kiesés, pontosabban hogy kevesebbet és ne mindig ugyanazoknak fizessenek - vélhetően kevesebbet, mint a fizetésük - a szakszervezetek a sztrájkalapjukból.

ObudaFan # 2008.02.04. 16:46

yilon!

Akitől emiatt a munkáltató megválik, az nyugodtan forduljon a munkaügyi bírósághoz a jogellenes felmondás miatt.

No, hát rólam kevesen mondanák, hogy a jelenlegi kormánypártokhoz húzna a szívem, de ezt a jelenlegi sztrájkot én sem tartom sokkal többre, mint egy one-man-showt, aminek inkább egyes szakszervezeti vezetők pozíciószerzése a célja, mint az egyébként valószínűleg teljesíthetetlen követelések érvényesítése.

efi99 # 2008.02.04. 17:22

Amit persze egy f.-fel kezdődő párt teli torokból támogat...

bigdady # 2008.02.04. 18:14

Ha netán megkapnák a máv startból a máv dolgozók a nettó 250.000 ft-ot akkor én is szeretném igényelni belőle a részem. Pont annyi közöm van hozzá, mint nem Máv dolgozó. Hogyan lehetne?

Dr.Attika # 2008.02.04. 18:28

Mindegyik parlamenti párt neve "f" betűvel kezdődik. Melyikre gondolsz konkrétan?