Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasházak jogásza!

MajorDomus # e-mail 2017.03.25. 22:25

Szerintem másik fórumot kellene keresnie....

Szomorú örökös # e-mail 2017.03.25. 15:22

tulaj93

Ha a 27 árajánlatot sokallod? Mivel 200000 Ft., 300000 Ft. különbségek voltak az ajánlatokban, ezért szerintem megéri jobban utána járni. Lehet, hogy jobban el vagy eresztve és neked nem számít pár 100e Ft.

Hogy a pi..ába ne sokallanám! Értelmes ember nem kérdezi végig az összes szakemberét az országnak, ha egy munkát meg akar csináltatni. Egy munka pontosan annyiba kerül, amennyit fizetnek érte. Ráadásul értelmes ember nem a végösszeget nézi, hanem annak tartalmát értékeli ki. Nyertem már úgy társasházban melót, hogy nem én voltam a legolcsóbb, de még csak "csókos" se voltam. Szimplán több garanciát vállaltam a munkámra ezért bennem jobban megbíztak. ;-)

Én az ilyen embereknek azt szoktam mondani, hogy az árajánlat nem ingyenes. Utána eldönti, hogy kifizeti-e és akkor kap, vagy nem fizeti ki és egy percet nem áldozok rá feleslegesen. Hidd el, az árajánlat készítése is meló, tehát jogosan kér érte pénzt, akárki is teszi. És hát ne feledd, arról is számlát kapsz, tehát adózandó jövedelemnek minősül a vállalkozó részéről.

tulaj93 # e-mail 2017.03.25. 09:59

Szomorú örökös

Látom már a megoldást az ideiglenes pallókkal.

A parapetes gáz jó ötlet lenne, csak ahogy számolom az is kb. annyira jönne ki a végén és sokkal több utánajárás.

Ha a 27 árajánlatot sokallod? Mivel 200000 Ft., 300000 Ft. különbségek voltak az ajánlatokban, ezért szerintem megéri jobban utána járni. Lehet, hogy jobban el vagy eresztve és neked nem számít pár 100e Ft.

A tetőtér osztatlan közös tulajdon (ami azt jelenti, hogy nincs kiparcellázva, hogy ettől eddig az enyém), amibe a kémények, tetőgerendák, tetőcserepek, a tartófalak, a födémek, a lépcsőház, a kert, ... mind beletartoznak Ao szerint.

A kéményről régebben megállapította a kéményseprő vállalat, hogy romosak, azt a háznak kellet felújítania.

Az én részem csak a kémény belső hozzám tartozó része. A falba mennek a villanyvezetékeim, attól még a tartófalak a ház tulajdona marad és nem is mekmesterkedhetek a tartófalakkal kedvemre.

Mint ahogy a kertbe sem csinálhatok magamnak egy parkolót a többi lakó beleegyezése nélkül, mert az is osztatlan közös tulajdon.

Majd, ha vége az ügynek talán leírom mi lett a megoldás, hátha valaki hasonló cipőben jár.

Nagyjából megvan már a megoldás, köszönöm a pozitív hozzászólásokat és ötleteket.

további jó fórumozást

tamás1234 # e-mail 2017.03.25. 09:45

@tulaj93

Én nyilvánvalóan azokból a tényekből tudok kiindulni amiket te magad irkáltál és miért van olyan érzésem, hogy azokat mindig az aktuális felvetésekhez igazítod, úgy hogy lássuk be állításaid többsége minimum 1000 sebből vérzik?

Te valami különleges társasházban lakhatsz, hiszen elmondásod szerint a szomszéd és te közted egy vékonyka válaszfal van (én még nem láttam ilyet), a közös képviselő elérhetetlen, de valahogy mégis adott egy kulcscsomót, beteg ember lévén egy hokedlira se tudsz ráállni, ugyanakkor hiányolod a létrát, amire amúgy se tudnál felmászni.

Olvasd vissza saját 1 hozzászólásod. Ahelyett hogy vmire hivatkozva a 30 napos határidő meghosszabbításában kértél volna tanácsot, inkább az iránt érdeklődtél hogyan tudnál kártérítést kicsikarni, (amit nyilvánvalóan a többi lakó dobna össze a közös költségből), ez így korrekt szerinted?

Hosszasan ecsetelted, hogy 27 árajánlatot elemeztél, de 1 hangot se arról, hogy más baj is lenne a közös képviselővel, amiért le akarod váltatni (a saját sérelmeden kívül), amire persze van energiád, ez is kissé érdekes.

Én azzal a vállalkozóval akinek nincs 4 pallója, egy létrája, annak vélhetően szaktudása sincs és kapásból küldeném el a p... ba.

Zavaros, erőltetett és logikátlan amit irkálsz, fárassz vele másokat.

Szomorú örökös # e-mail 2017.03.25. 08:19

Egy okos közös képviselő mindenhol helyi "gondnokot" tart, aki a kisebb dolgokat akár önállóan is intézheti. Mert hát ugye mi van akkor, ha éppen szabadságra megy? Neki is jár ugyebár szabadnap és nem ésszerű, hogy akkor egyáltalán felvegye bármilyen társasház-ügyben a telefont, főleg ha épp külföldön tartózkodik. Azt a plusz költséget ugyebár senki nem fogja neki kifizetni.

Én special ha ki is viszem a melóhoz használt mobilomat, akkor azt naponta egyszer bekapcsolom és megnézem, hogy kit is nem fogok visszahívni. Max. ha olyan, akkor a hazaérkezésem után teszem meg, vagy sürgős esetben sms-t küldök, hogy hát most nem igazán dolgozom, és kérem elnézését ez ügyben. ;-)

Én egyébként attól szoktam agyvérzést kapni, amikor közlik, hogy az elektromos elosztó helyiség kulcsa bent van a közös képviselőnél, menjek be oda érte. Mi van, ha tűz üt ki a házban és áramtalanítani kell? :-O

raffer # e-mail 2017.03.25. 07:20

Sok minden nem világos kéményügyben, egyrészt elvileg közös tulajdon, ez nyilván benne van az Ao-ban is, másrészt fűtési mód átállás valszeg nem történt, harmadjára erősen kérdéses hogy a tetőszinten mennyi rész kémény tartozik közvetlen a tulajdonoshoz. A padlás, tető valóban közös tulajdon, ehhez már kéne a közösképviselő együttműködése, elvileg szakmai hozzáértése is kellene hogy legyen, legalábbis tájékozódjon utána. Az meg törvénytelen, hogy nem elérhető.

Szomorú örökös # e-mail 2017.03.25. 07:04

tulaj93

tetőtér a társasház közös tulajdona ezért ezt véleményem szerint jogilag nem is deszkázhatom le

Érdekes, a kémény mégiscsak egyedül a te problémád, ami szintén ott van? Nekem ez valahogy nem áll össze. ;-)

nem vagyok szakember és felelősséget sem tudnám vállalni azért, ha a közös tulajdonú tetőtérbe valakit az általam ledeszkázott részen baleset érne

Már bocsi, de ha a kémény a tiéd, akkor mi a nagy büdös francot keresnének mások a te kéményednél a padláson? ;-)

Mellesleg parapetes gázbojlerről hallottál már esetleg? Ahhoz nem kell kémény, közvetlenül kívülről szedi a levegőt és az égésterméket is kifelé küldi, zárt égésterű, tehát nem sok belekötni való van.

a 27 kéménybéleléses ajánlatból egy olyan volt, ami jónak mondható

Aki képes 27 (!!!!!!!) árajánlatot bekérni egy munkára, az nem is igazán törekszik rá, hogy megcsináltassa a munkát. Gyakorlatilag azt a balek vállalkozót keresi, aki sz..rért-h...gyért megcsinálja. Az ilyen embernek előbb-utóbb híre megy és még árajánlatot se fog neked adni semmilyen munkára. ;-)

tulaj93 # e-mail 2017.03.24. 23:04

Kedves tamás1234!

Az esetemről, rólam és a közös képviselőről is csak annyit tudsz, amit leírtam. Mégis a nagyon messzemenő következtetéseket vonsz le belőle.
Amúgy a 27 kéménybéleléses ajánlatból egy olyan volt, ami jónak mondható (érdemes minél több ajánlatot kérni, mert nagyon nagy a szórás).

Azért az, amit az 1 pontban írtál, abba van valami. Egy ismerősöm szerint a vállalkozót meg kéne kérni, hogy ideiglenes pallókat tegyen le a munkához és az nem lenne drága megoldás. Ha belemegy, akkor már látom a kiutat ebből a helyzetből.

Csináld magad:

  • tetőtér a társasház közös tulajdona ezért ezt véleményem szerint jogilag nem is deszkázhatom le
  • nem vagyok szakember és felelősséget sem tudnám vállalni azért, ha a közös tulajdonú tetőtérbe valakit az általam ledeszkázott részen baleset érne
  • jelenleg műtétből lábadozok és, ha még értenék is hozzá, akkor sem tudnék nekiállni tetőtér deszkázásának, még egy létrán sem tudok jelenleg felmenni

Alternatív megoldás (Villanybojler):

  • A tartályos villanybojler 200 kg és egy vékony válaszfalra kéne feltenni. Azt mondták a vállalkozók többen is, hogy át kell fúrni hozzá a falat, hogy biztonságos legyen, de a szomszéd most újította föl a lakást ezért ez az út nem járható.
  • Az átfolyós villanybojlerhez, ami ki tud szolgálni egy kádat és egy mosdót, 4-5 kg viszont 400 volt kell hozzá, ami drágábbá teszi, mint a kémény bélelése

Közös képviselő:
Jelenleg ott tartok, hogy a közös képviselőt nem tudom elérni semmilyen módon. Próbáltam személyesen, telefonon, e-mailben, ajánlott levélben… A közös képviselővel több gondunk is van a házba, amit most itt nem írok le.
Ezért is gondolom, hogy a közös képviselő leváltása megoldás lenne az én problémámra is.

tamás1234 # e-mail 2017.03.24. 22:54

Most gondolj bele MajorDomus!

Tulaj93 egyeztetett és beszélt 27 vállalkozóval árajánlat ügyben, aztán felszólította a társasházat ajánlott levélben, aztán ezt a levelet elküldte FŐKÉTÜSZ-nak is.
Közben kereste közös képviselőt telefonon, aztán az alkalmazottját, aki nem tudott segíteni.
Emelet utána járt az alternatív megoldásoknak, mint tartályos villanybojler, meg átfolyós villanybojler.
Volt ideje kommunikálni a katasztrófavédelemmel, miközben kereste a létrát és most írja a beadványt, szervezi a lakógyűlést, hogy váltsák le a közös képviselőt.

Én kvára nem lennék meglepve, ha a kémény elunta volna a dolgot és közbe kibélelte volna saját magát.

Kémény: F@szom tele van ezzel a sok adminisztrációval, kibélelem magam, nemsokára itt a karácsony...

MajorDomus # e-mail 2017.03.24. 22:23

Kénytelen vagyok egyetérteni!

Hogy 27 vállalkozó egymásnak adja a kilincset,és még nincs megoldva gond,ahhoz nagyon b@lf@sznak kell lenni!

tamás1234 # e-mail 2017.03.24. 21:41

Tisztelt tulaj93!

1.) Ha vki szeretné elvégezni nálad ezt a 400-600 ezer forint értékű munkát, várhatóan (vélelmezem) nem fog kiakadni azon, hogy le kell szögelni kb. fél m3 deszkát, ami egy segédmunkásnak kb. 1 órai kalimpálás és feltétele a konkrét munkavégzésnek, - ha már neked derogál 25 szöget leverni...

2.) A TE kéményed bélelteted, ami a TE lakásod értékét növeli, a TE érdeked, hogy átvegyék és időnként az is a TE problémád, hogy a FŐKÉTÜSZ ellenőrizze.
Innentől kezdve miért kellene a közös képviselőnek álmatlanul hánykolódnia, hogy hogyan oldod meg ezt az irdatlan problémát?

3.) Láttam már vállalkozót én is, beszéltem is párral, de olyannal nem igen akinek ne lett volna egy nyamvadt létrája, pláne ha a kéménybélelés bizniszben érdekelt és nem mondjuk az egzotikus masszázsban a heréidet szeretnéd karbantartatni, mert akkor érthető hogy nix létra, de van vazelin.

4.) Saját állításod szerint 27 vállalkozóval egyeztettél és utána jártál más alternatív megoldásoknak. Egy vállalkozó sem említette, hogyha a villanybojlert nem bírja el a fal, akkor v. átpántolják, v. csinálnak neki egy vas keretet falba süllyesztve? Ennek költsége max. 10 ezer + munkadíj, bojlerestül 100 alatt vagy bőven és onnantól a Katasztrófavédelmes-Főkétusz se b@szogat.

Nekem kajakra az jön le, hogy a saját tehetetlenségedet próbálod "leverni" valakin, momentán a közös képviselő a soros, mert nála volt a kulcscsomó.
Kíváncsi vagyok találsz e ebben partnert a társasházban.
Majd írd meg mire jutottál.

Szomorú örökös # e-mail 2017.03.24. 20:41

tulaj93

Azért te sem panaszkodhatsz szövegértés terén.
Szerintem tamás1234 ezt írta:

Ha a közös képviselő leváltása helyett a saját kéményed környékét ledeszkáznád 5 e. forintért

Ehhez képest te így értelmezted:

Tapasztalatom szerint 5000 Ft. egy kiszállási díj, de ha tudsz mondani olyat, aki 5000 forintér kijön anyag+munkadíjból biztonságos munkavégzésre alkalmas módon ledeszkázza a kb. 40m kéményhez vezető tetőrészt

Tehát az első mondatban hol van az leírva, hogy mással csináltasd meg? Magad uram, ha szolgád nincs!
Ha neki esnél, már régen készen volna és valóban nem kerülne többe, mint 5000 HUF. :-)

Mellesleg te akarsz feljutni egy mesterrel valahogy a padlásra, hogy a kéményed ki legyen bélelve. A 3 méteres létrát sem értem, miért mástól várod el, hogy biztosítsa neked. Ez bizony kőkeményen a te dolgod, hogy vegyél egyet. Aztán hogy bezárod valahová és nem adod senkinek sem oda, az már megint a te dolgod lesz.

tulaj93 # e-mail 2017.03.24. 20:05

Kedves tamás1234!

kb. semmit nem értettél meg abból, amit írtam.
Minden idézett mondatot kiforgattad és más értelmet adtál neki.

Én azt írtam, hogy
A megfelelő vállalkozó megkeresésével elment két hét,

Ami azt jelenti, hogy 27 vállalkozóval egyeztettem és próbáltam egy előzetes árajánlatot kérni tőlük, mivel 400 000 Ft. - 600 000 Ft. Között mozogtak az ajánlatok + utána jártam az alternatív megoldásoknak, mint tartályos villanybojler, átfolyós villanybojler.

Ebből neked hogy jött le az, hogy:
tamás1234 írta:
Első körben 2 hétig azon gondolkodtál, hogy melyik vállalkozót hívjad.

A szövegértelmezésen még dolgoznod kell.

Tapasztalatom szerint 5000 Ft. egy kiszállási díj, de ha tudsz mondani olyat, aki 5000 forintér kijön anyag+munkadíjból biztonságos munkavégzésre alkalmas módon ledeszkázza a kb. 40m kéményhez vezető tetőrészt, (amit a kéményseprő ellenőrzése is elfogad, mivel a kéménybélelés után ezt az ellenőrzést meg kell rendelnünk a FŐKÉTÜSZ-től) akkor legyél szíves küld el a számát és meg van oldva a gondom. (Még egy 3m-es létrát is veszek, ha tényleg tudsz ilyen embert mondani.)

Gondolom nem fogsz ilyen embert ajánlani ...

tamás1234 # e-mail 2017.03.24. 14:46

Tisztelt tulaj93!

Leírtad, hogy köteleztek téged, konkrétan 30 napos határidővel, hogy béleld ki a kéményed. Ez eddig teljesen érthető. Aztán elmondtad:

Első körben 2 hétig azon gondolkodtál, hogy melyik vállalkozót hívjad. Aztán még 10 napig azon agyaltál, hogy melyik kulcs nyitja vajon a tetőkijáratot. Tartott az is pár napig míg a létrát keresgélted amivel felmászna vki a rettenetes 3 méteres magasságba.
Ezt megtetézted azzal, hogy kártérítésen gondolkodsz amiért kifutottál az időből, de mindezt tudtad überelni azzal, hogy mindezen sérelmekért cserébe szeretnéd a közös képviselőt leváltatni.

Csak nekem tűnsz komplett idiótának, vagy másnak is feltűnt már a házatokban?

(Ha a közös képviselő leváltása helyett a saját kéményed környékét ledeszkáznád 5 e. forintért, minden héten húsvéti nyuszikat festhetnél rá bameg...)

WebKata # e-mail 2017.03.24. 11:39

A mi Társasházunkban közös tulajdonú függőfolyosók vannak, nekem a konyhából két ablakom nyílik ide. Rendszeresen szoktak a szomszéd fiai zaklatni: bedörömbölnek, a focilabdát nekirúgják a bejárati ajtónak, leverik a vakolatot, a festéket, ablak törik stb.
A kérdésem két részből áll:

  1. meddig tart a magántulajdon a közös tulajdonban lévő függőfolyosón, pl. a konyhámból nyíló ablakpárkány, a bejárat előtti rész?
  2. ha van itt magántulajdoni részem, akkor rongálásra tudok-e biztosítást kötni, a társasház biztosítás kiegészítéseképpen?
tulaj93 # e-mail 2017.03.24. 11:07

Miért akarod leváltatni a közös képviselőt?
Mert nagy kulcscsomót adott, vagy mert a tartályos bojlert a fal nem bírja el? Ezt a fal mondta, vagy a tartályos bojler?
tamás1234

Ezt is írtam korábban:
a padlástér nincs ledeszkázva és így a gipszkarton mennyezeten egyetlen vállalkozó sem vállalja a munkát.

A padlástér deszkázása, vagy más módon járhatóvá tétele a ház dolga lenne, de a közös képviselő nem lép az ügyben, még beszélni sem lehet vele. Ezért akarom leváltatni.

tulaj93 # e-mail 2017.03.24. 09:41

Ahogy korábban írtam:

Felszólítottuk a társasházat ajánlott levélbe (amit FŐKÉTÜSZ-nek is elküldtünk), hogy tegye lehetővé a kéménybélelési munkák elvégzéséhez a kémények biztonságos megközelítését, de a közös képviselő nem reagált, és telefonon nem sikerült elérnem, csak egy alkalmazottját, aki nem tudott segíteni az ügyben.

MajorDomus # e-mail 2017.03.24. 00:38

És akkor kibéleli önmagát a kémény?

Inkébb szerzel magadnak egy hatékony ellenséget mig itt laksz. Ebben neked mi a jó?

tamás1234 # e-mail 2017.03.23. 19:28

Miért akarod leváltatni a közös képviselőt?
Mert nagy kulcscsomót adott, vagy mert a tartályos bojlert a fal nem bírja el? Ezt a fal mondta, vagy a tartályos bojler?

tulaj93 # e-mail 2017.03.23. 18:12

Köszönöm a megerősítést, én is úgy tudtam, hogy a katasztrófavédelemnél lehet halasztást kérni.

A gázbojlerhez a furanflex kéménybéleléses ajánlatok voltak a legolcsóbbak. Villanyra átállást is fontolgattuk, de a tartályos bojlert a fal nem bírja el, az átfolyós több csapos meg nagy teljesítményű, 400 volt kell hozzá, ami meg megint kb. 150 000 Ft. + a bojler + szerelés.

Megpróbálom leváltatni a közös képviselőt.

raffer # e-mail 2017.03.23. 16:51

Amugy van belső kéményvakolás is 150ezer ft 10méterért

raffer # e-mail 2017.03.23. 16:49

Kérjetek halasztást a katasztrófavédelemtől., mert elvileg ők küldik ki a felszólitást, illetve végzést.Elötte még a főkétüsz figyelemfelhivása ellen is lehet fellebbezni

tulaj93 # e-mail 2017.03.23. 16:36

Kémény béleltetést írt elő a FŐKÉTÜSZ egy társasházi lakásban. 30 napos határidőt adott a munka elvégzésére. A megfelelő vállalkozó megkeresésével elment két hét, mert az árakban nagy volt a szórás (400 E Ft-tól 600 E Ft-ig). A fennmaradó időszakban a tetőajtó kulcsát próbáltam megszerezni a társasház közös képviselőjétől eredménytelenül. Adott egy nagy kulcscsomót, azzal hogy nézzem meg melyik nyitja, de a házban tetőtér beépítés volt és a tetőajtó 3m magasan a mennyezeten van és nincs létra amivel fel tudnánk menni. A felső lakó szerint a padlástér nincs ledeszkázva és így a gipszkarton mennyezeten egyetlen vállalkozó sem vállalja a munkát.

Felszólítottuk a társasházat ajánlott levélbe (amit FŐKÉTÜSZ-nek is elküldtünk), hogy tegye lehetővé a kéménybélelési munkák elvégzéséhez a kémények biztonságos megközelítését, de a közös képviselő nem reagált, és telefonon nem sikerült elérnem, csak egy alkalmazottját, aki nem tudott segíteni az ügyben.

Kérdés:
Mivel már kifutottunk az időből, az esetleges bírságok, plusz költségek átháríthatjuk-e a házra?

Hogyan tudnánk a házat rákényszeríteni, hogy a kémény biztonságos megközelítését tegye lehetővé, és hogyan kerülhetnénk el gáz elzárását a lakásba?

Judit1 #   2017.03.22. 23:23

Tavaly szeptemberben már cégbírósághoz fordultunk, azóta is várunk, de sajna az élet itt a lakótelepen közben nem áll meg, a bíróságot meg nem akarjuk sürgetni, nem is biztos, hogy lenne értelme.

MajorDomus # e-mail 2017.03.22. 21:30

De miért kell mindjárt farkast kiáltani ?