Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasházak jogásza!

MajorDomus # e-mail 2018.04.17. 20:32

Nem dijazzák a házon belüli botrányokat.

mondjuk egy rtl klub riport.

drbjozsef # e-mail 2018.04.17. 07:43

Tényleg! Mekkora ötlet!!4! Nyilván ez eszükbe se jutott, nekem se.

MajorDomus # e-mail 2018.04.16. 21:20

De van,megkeresni személyesen a tulajdonost.
Ezt követően a polgármestert!

drbjozsef # e-mail 2018.04.16. 12:04

A gyakorlatban erre nincs más : megszoksz vagy megszöksz.

leslieh # e-mail 2018.04.16. 11:36

@drbjozsef

Sajnos csak egy helyben tudok toporogni. Nem rövid távú lakáskiadásról lehet szó, mert szerintem a tulajtól egy cég vagy egy munkaerő közvetítő cég bérli hosszú távra a lakást és a bérlő cég cserélgeti a benne lakókat. Én azt vettem észre, hogy a bérlő cég szerintem átmeneti szállásként használhatja ezt a lakást. Pl.: Külföldről idecsábított munkaerőnek ad egy-két hét próbaidőt és ha beválik, akkor mehet a cég végleges szállására vagy elküldi a munkaerőt, így a lakásból is, tehát mindenképpen kiköltöznek az ott lakók 1-2 hét alatt és jön az újabb turnus. Gondolhatod milyen emberek ezek, ha nekik megéri Romániából/Ukrajnából eljönni ide és minimálbérért műszakba dolgozni egy gyárban.

drbjozsef # e-mail 2018.04.16. 11:02

leslie,

Sajnos érvényesen nem. Megszavazhattok bármit, de sajnos nem korlátozhatjátok a tulajdonost. Egyet tehettek : megtiltjátok az SZMSZ-ben a rövid távú lakáskiadást, de ha nem tartja be a tulajdonos, akkor is legfeljebb bírósághoz fordulhat a társasház, saját hatáskörben természetesen nem szabhat ki bírságot. A közös költséget elvileg meg lehet határozni a lakásban lakók száma szerint is, de ugye elég nyilvánvaló, hogy ezek a "lakók" nincsenek bejelentve sehova.

leslieh # e-mail 2018.04.16. 09:58

@nonolet
Ezek közül egyik sem járható út.

@drbjozsef
Köszi a praktikus tanácsokat.
Ha összefog a lakógyűlés egy emberként, akkor arra az egy lakásra megszavazhatók olyan dolgok, amik számára kedvezőtlenek?

drbjozsef # e-mail 2018.04.16. 09:26

leslieh,

a hivatalos út a helyi jegyzőhöz beadott birtokvédelem. De ez bürökratikus szarság, erre a problémára megoldást nem fog hozni.

Ha egységes a ház, akkor keressétek meg a tulajdonost, hogy intézze úgy, hogy normálisan viseldjenek a lakói, vagy Ti sem fogtok normálisan viselkedni.

Lehet közgyűlésen mindenféle szabályt hozni, amivel megpróbálhatjátok szívatni az ilyen tulajt. Mondjuk 10x közös költség. De ha megtámadja bíróságon, a nagyon aránytalant úgyis megsemmisítik.

Én spec. összefognék a többi lakóval, és rendszeresen, módszeresen zaklatnám a lakókat, videófelvétellel, szép szóval. Ha nem használ, akkor behegeszteném a gecibe a lakásajtót amikor nincs otthon senki. Először. Másodszor már betörnék, természetesen tanúkkal, hogy beázás van, és a lakók nyitvahagyták a csapot biztos, vagy ilyesmi.

Szóval ha nem használ a szép szó, én harcolnék.

nonolet # e-mail 2018.04.16. 09:14

Pedig ez az egyik valós megoldás...
A másik, hogy elköltözöl onnan.
A harmadik, hogy bérbe veszitek

- -

Persze szaladgálhatsz a jegyzőhöz is, hogy birtokháborítás ér...

leslieh # e-mail 2018.04.16. 08:03

Kovács_Béla_Sándor
Esetleg más életszerűbb jogi megoldás létezik?

drbjozsef # e-mail 2018.04.16. 07:52

Tehát a fórumozóknak mostmár gondolatolvasó szerepét is be kell tölteni. :-D

Van aki esetén ez fogalmilag kizárt.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.04.16. 00:02

Vegyétek meg a lakást.

www.kbs-ugyved.hu

leslieh # e-mail 2018.04.15. 22:23

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!
Elmondom rövid történetem: Édesanyám 4 emeletes, 10 lakásos társasházban lakik. A társasházban jól szituált, normál körülmények között élő tanárok, orvos és egyéb normál foglalkozású, kulturált emberek laknak évtizedek óta. Kb fél éve a felette lévő lakást megvette valaki, aki éppen a helyi önkormányzat egyik képviselője, így tudjuk kiről van szó. Néhány hónapja azt vettük észre, hogy 1-2 hetes váltásban új, külföldi lakók váltják egymást. Kiderült, hogy egy helyi cég alkalmazza őket munkásként és román, ukrán származású, többségében roma származású emberekről van szó, akik kevésbé kulturált szociális környezetből érkeztek. 1-2 hetente változik a lakásban lakó emberek száma és összetétele. Zajonganak, hangosan beszélnek, mosógépet késő este/kora reggel járatják. A lakás teljesen üresnek hangzik, mert minden léptet, zajt hallani lehet eggyel lejjebb. Gondolom, munkásszállóként üzemel, ezért nem fektetnek túl nagy hangsúlyt a berendezésre. Anyukám már szólt minden "turnusnak" a zajok miatt, a házirendet is átadta mindig, de sokra nem mentünk, mert ezek az emberek nem értenek magyarul. A türelem kezd elfogyni, mert hetente lefutni ugyanazokat a körök minden "turnussal" eléggé emberpróbáló. Tudom, hogy jogilag ez nem értékelhető, de ezek az emberek külsőre és viselkedésre sem illenek bele a magyar átlag polgár normái közé... (finoman fogalmaztam), így a lakókban bizalmatlanságot, félelmet kelthetnek. A tulajdonos nem foglalkozik a lakással, azt tudjuk, hogy befektetési céllal vásárolta a lakást, tehát őt nem nagyon érdekli a lakás mindennapi állapota, ügyei. Azt gondoljuk, hogy a tulaj és a vendégmunkások között áll még valaki. Mit tudunk tenni, hogy megszüntessük ezt az állapotot?

Szomorú örökös # e-mail 2018.04.13. 07:52

F.Laca

Erre értettem én azt, hogy az sosem a lakás-albetét része

Tehát a fórumozóknak mostmár gondolatolvasó szerepét is be kell tölteni. :-D

wers # e-mail 2018.04.13. 07:18

:) oligaliga, vedd azért figyelembe a következőket:
Esős, borongós reggelre ébredtünk. Kettős fronthatás van, pémtek 13. Ne még a Hold is elfogyott. Ha kihagytam volna valamit, lásd fönt.

oligaliga # e-mail 2018.04.13. 06:25

F.Laca

A hozzászólásodnak annyi köze se volt a kérdéshez, mint egyébként szokott lenni.

F. Laca # e-mail 2018.04.13. 05:59

Még lakások is vannak benne sok helyen...

Na osztán! Még szép!
Erre futotta a "fejlett" szocialista társadalomban. Meg persze az itt-ott látható üzletlakásokra.
Nem lehet túlzottan egészséges dolog egy dohos pincében élni. Persze - manapság, amikor egy aluljáró is élettérré lett - hullámpapír ágyon (s hallottam én hajléktalanokról is Budán - a barlangokban lakni).
A pince helyzetben azonban - feltéve, hogy felhasználója különbséget tud tenni a valóban pince-, és az un. szuterén- lakás között.
A Rákóczi tér környéki utcákban nem egy régebbi házban volt kitapétázott pincerekesz - a gyors, alkalmi légyottokra - a térkörnyéki bérmacákkal. De az max fél óra-óra lehetett, s nem a teljes mértékében "életvitel-szerű" állandóra történő ottlakás.

F. Laca # e-mail 2018.04.13. 05:50

oligaliga - „A pince nem csak közös lehet. Ha műszakilag alkalmas rá, akkor albetétesíthető

Ezzel én is tisztában vagyok, miután nálunk szintén van a házban albetéti, és helyrajzi számmal ellátott nagy méretű pincehelység.
Viszont azt sem ártana tudni -
valójában a pince és "pince" között van ám némi árnyalati különbség.
Előfordul a már említetten akbetékként és jegyzett (jelen esetben nálunk a társasházban egy nagy műhely, meg a légópince - saját albetétszámmal - és önkormányzati tulajdonban.),
ámde vannak /a ház alatti közös pinceterületen/ - úgynevezett tüzelőtároló (szenes-fás) pincék.
Bár igaz, de manapság már 10 tulajdonosból 9 és fél nem szénnel avagy fával fűt (hanem inkább árammal, gázzal, más egyébbel), azonban azok a zárható (vagy nem) pincefakkok még mindig mindenütt megvannak.
Hol üresen állnak, hol pedig a használója kacatosa és lomtára. Erre értettem én azt, hogy az sosem a lakás-albetét része, hanem egy osztatlan és közös terület-rész - használati lehetőséggel!.
Oda hordja le mindenki a megunt házi, háztartási holmijait - (amit aztán persze a szervezett lomtalanításkor mind rendre elfelejtenek kidobni!)

MajorDomus # e-mail 2018.04.12. 23:33

Még lakások is vannak benne sok helyen...

oligaliga # e-mail 2018.04.12. 15:39

Flaron 76

A lényeg: ha van helyrajzi száma, akkor mindenképpen kell közös költséget fizetni, annyit, amennyit a közgyűlés megszavazott.

F.Laca

A pince nem csak közös lehet. Ha műszakilag alkalmas rá, akkor albetétesíthető, önálló helyrajzi számot kaphat, amit később el lehet adni. Nem csak 100 éves házaknak lehet pincéje.

nonolet # e-mail 2018.04.12. 08:08

F. Laca

Jááájj.... hát a világ azért nem olyan szűk ám mint a te agyad és látóköröd.

Képzeld vannak más esetek is!
Nem csak az amit te ismersz a valóvilágból.

Szomorú örökös # e-mail 2018.04.12. 06:52

F.Laca

nonolet nem azt írta, hogy az albetét része,
hanem egészen pontosan így írta:

Az pince IS a társasház része.

Tudod, idézni csak pontosan szépen! :-)

F. Laca # e-mail 2018.04.12. 04:56

Aminek a pincéd is a része...

A pince - tudtommal nem a lakástulajdon (albetét) része, legalábbis nálunk - nem az.
Az a gyakorlatban osztatlan közös terület, ahol a lakása mellett mindenkit ingyenesen megillet egy zárható pincerekesz használatának lehetősége.
Valójában egyáltalán nem olyan, mint az alá-garazsírozott házakban - mondjuk a parkolói rész. Ha nincs kocsid, a helyet kiadhatod bérbe másnak.

Nálunk a házban minden egyes pincerekesz igény szerint igényelhető, de valójában nem kell érte fizetni, ám nem lehet átalakítani se (pl. konditeremnek, nyugiszobának, barkácsműhelynek, stb.)
Már amennyire a pince olyan lehetne.
De ha már van benne világítás (vagy valamilyen áram vételi lehetőség), egyáltalán nem biztos, hogy az majd egy az egyben a közösből mehet.

MajorDomus # e-mail 2018.04.11. 22:15

Valamint tulajdoni hányadod is van.....

nonolet # e-mail 2018.04.11. 20:38

Flaron76

Miért is NE KÉNE?!
Az pince IS a társasház része.

"felújítási ktg, épület karbantartási ktg, épület biztosítási "

Ezek a HÁZRA!!! vonatkoznak vazze.
Aminek a pincéd is a része...