Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasházak jogásza!

nonolet # e-mail 2017.10.19. 14:08

Ha valóban nem egyeznek bele akkor mit lehet tenni.rózsika 101

Nem figyelsz....

Nem az ő belegyezésük kell, hanem a TULAJDONOSÉ!
(azaz a vagyonkezelőé)

Őket meg sem kell kérdezned.

Lilla315 # e-mail 2017.10.19. 11:56

Tisztelt Szakértők! Lakásszövetkezetünknél a felügyelő bizottság elnöke, majd az igazgatóság elnöke is lemondott (így az igazgatósági tagok és fb. tagok tisztsége is megszűnt). (Nincs összeférhetetlenség, nincs probléma az üzemeltetéssel. Rendszeresen kiszúrták/szúrják autóik kerekeit, biztonsági lakásajtójuk zárjába pillanatragasztót nyomnak, kutyaürülék kerül a lábtörlőre, stb. Egyszerűen eddig bírták, főleg anyagilag – feladatukat havi bruttó 20 ezer forint tiszteletdíj ellenében látták el…)
Az új tisztségviselők megválasztásáig, illetve 90 napig ügyvivő tisztségviselőként ellátják feladatukat. Pályázatot írtak ki az üzemeltetésre. Mi a teendő, ha a pályázat sikertelenül zárul és letelik a 90 nap? Utána ki üzemeltetheti a lakásszövetkezetet? A lemondott tisztségviselők 90 nap után is kötelezhetőek az üzemeltetésre?

rozsika101 # e-mail 2017.10.19. 11:27

T sazkértök. Utánajártam, a gázbevetéshez nem kell ,engedély, viszont a hitelesitett vizmérőhőz,vagy az ikervizmérő kialakitásához ,kell a többi tulajdonos hozzájárulása.Szeretném mérhetővé tenni a lakás vizfogyasztását,és szeretném a lakásomat rákötni a szenyvizcsatornára.Ha valóban nem egyeznek bele akkor mit lehet tenni.rózsika 101

MajorDomus # e-mail 2017.10.18. 20:38

.A lakásban nincs hitelesitett vizóra,nekem azt mondták tartalmazza a korlátlan vizfogyasztást.

Ez hülyeség. A lakásodra vizóra nélküli közös költség van megállapitva,amiben még azt a vizet is kifizeted,amiben annak idején a báb megfürösztött!
Mielőbb szereltesd be a vizórát!

ehet ilyet, hogy a lakásom telefonján felhiv,hogy mikor viszem el a közös költséget.

Hogyne tehetne,ha ismeri a számodat,és még nem fizettél a hónapban!

A másik kérdésem ,kérhetek -e mint uj tulajdonos a befizetett közös költségről elszámolást azonnal,

Nem. Nyugtát kérhetsz,sőt köteles adni!

vagy kérhetem-e hogy hivjon össze közgyülést és azon kell elszámolnia?

Ezt minden év május 31-ig köteles megtenni,korábban nem.

Előbb melegedj meg a házban,utána kezdj el kekeckedni,vagy még akkor sem,mert elég keserves életed lesz a házban,ha már az első héten magadra haragitod a közös képviselőt.

A választ előre is köszönöm rózsika 101

F. Laca # e-mail 2017.10.18. 07:50

A szolgalmi szolgáltatások nyomvonalát valójában nem neki kell engedélyeznie (pl. a víz- és gázvezetékek áthaladása, stb.)
Azokat csak az érintett ingatlanok tulajdonosaival kell - már amennyiben és valóban szükséges.
Az ingatlanon (lakáson) belüli vezetékezés pedig minden esetben a tulajdonos kompetenciája, abba a közös képviselő - ha annak kialakítása - a társasház mint épület - statikai értékeit nem sértő - ő valójában és igazán
nem szólhat bele.
Többnyire be se kell neki jelenteni igazán.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.18. 07:24

Miért kellene hozzájárulnia?

www.kbs-ugyved.hu

rozsika101 # e-mail 2017.10.17. 21:49

T. Szakértők. Vásároltam egy társasházi lakást,a közös képviselő ellenségesen fogadott,mert megakarták szerezni a lakást az előző tulaj édesanyjától,eltartási szerződést akartak kötni.Felujitásra leszz szükség gázbevezetés,csatorna stb..Ha a közös képviselő nem járul hozzá mit tehetek?rózsika 101

rozsika101 # e-mail 2017.10.17. 21:18

Köszönöm a választ. Most vettem IX.30.-án.Nekem van lakásom egyszer voltam,nem volt otthon,most akartam elmenni,de felhivott a lakás telefonszámán,minősithetetlenül viselkedett,mert a közösköltséget még nem vittem el.Az előző tulaj fia azt mondta,hogy a hó közepén jó ha kifizetem. a közös képviselő azt mondta hó elején kell fizetni.Amugy is egy pohár vizet se használtunk el.Se szemetet nem dobtunk be.A lakásban nincs hitelesitett vizóra,nekem azt mondták tartalmazza a korlátlan vizfogyasztást.Tehet ilyet, hogy a lakásom telefonján felhiv,hogy mikor viszem el a közös költséget.A másik kérdésem ,kérhetek -e mint uj tulajdonos a befizetett közös költségről elszámolást azonnal, vagy kérhetem-e hogy hivjon össze közgyülést és azon kell elszámolnia? A választ előre is köszönöm rózsika 101

MajorDomus # e-mail 2017.10.17. 20:40

Az szmsz határozza meg,általában tárgyhó 15-ig kell befizetni.

Attól függ,mi dugult el!
Ha a közös vezeték,akkor a társasház gondja,ha a mosogatód akkor a tied.

De miért nem a közös lépviselődet faggatod? Még nem is jelentkeztél be nála?

kérdésem a közösköltség tartalmazza a korlátlan vizfogyasztást,és a szemétszállitást.

Korlátlan vizfogyasztást?????

Kizárt dolog!
Nincs vizóra a lakásban?

Azon keresztül korlátlanul fogyaszthatsz a saját költségedre.

rozsika101 # e-mail 2017.10.17. 20:26

T. fórum.
Vásároltam egy társasházi lakást.Milyen előirás van a közösköltség megfizetésére hónap elején kell megfizetni?.A másik kérdésem a közösköltség tartalmazza a korlátlan vizfogyasztást,és a szemétszállitást.Ha lakásban dugulás van azt kinek kell megjavitatni? a Választ előre is köszönöm Rózsika 101 T Fórum

MajorDomus # e-mail 2017.09.27. 21:06

Arra majd fizeti a késedelmi pótlékot,meg a kamatot,és a végrehajtási költségeket.

Ha el nem árverezik közben.

nonolet # e-mail 2017.09.27. 19:48

Ő a tulajdonos?
Igen >> szavazhat.

-

A tartozása egészen más téma...

1Érdeklődő #   2017.09.27. 18:15

Kedves Társasházi Ügyvéd!

Ha valaki ajándékozással Társasházi közös albetéttulajdonból tulajdonrészt szerzett több mint 1 éve úgy, hogy se az "ajándékozó" régi tulajdonos, se az ajándékozott "új" tulajdonos nem jelentette be a tulajdonos váltást a TH közös képviselője felé, utolagóssan derült ki a tulajdonváltás, tulajdonrésze után se a régi se az új tulajdonos nem teljesítette a TH tvben vagy SZMSZ-ben előírt kötelezettségét, akkor az új tulajdonos szavazhat olyan ügyben ( felújítások) amire fizetési kötelezettségét nem teljesítette?
Üdv: 1 Érdekődő

MajorDomus # e-mail 2017.09.23. 18:29

Mindössze annyi,hogy az alapitó módositáshoz 100 % hozzájárulás kell! Mind ott lesz? Kétlem. Igaz,kis házban ez még megoldható!

drbjozsef # e-mail 2017.09.23. 18:02

A vevőd egyébként tud erről az egészről? Mert a legegyszerűbb is, meg a legkorrektebb is az, ha módosítjátok az adásvételit. Ne érje meglepetés, és neked se kelljen nyolc éven keresztül bíróságra járkálnod.

office1 #   2017.09.23. 12:25

Elvileg mindenki ott lesz, nincsenek sokan, egy kisebb társasház. Milyen aggályod van?

MajorDomus # e-mail 2017.09.22. 20:20

Viszont később - amikor a fh. elbírálja az alapító okirat módosításához kapcsolódó kérelmet - a tulajdoni lapon nyilvántartott adatok már ezzel ellentétesek lesznek,

Nem!

Az Alapitó Okirat módositásnál,ah elfogadás dátuma számit,s annál a dátumnál,az akkori tulajdonosok!!

Nekem más aggályom van.
Ott lesz a közgyűlésen a 100% tulajdoni hányad?

drbjozsef # e-mail 2017.09.22. 12:01

hányas=hányad

drbjozsef # e-mail 2017.09.22. 12:01

Hát ez akkor az eladó kockázata. Persze, kérdés, hogy mi van pontosan abban a függőben tartott szerződésben.

Ha olyan adat is (pl. eszmei hányas), ami a bejegyzésre megváltozik, akkor az azzal együtt járó kárát/értékcsökkenését szerintem az új vevő jogosan követelheti az eladótól. Nem azt kapja, amire szerződött. Még akkor is, ha a szerződés bejegyzésekor még azt kapja, de azt egy korábban meghozott közgyűlési határozat utólag megváltoztatja.

Ezt csak a halasztással tudná kivédeni az eladó. Vagy a szerződés módosításával. Legyen nyoma, hogy tájékoztatta erről a vevőt, az ennek tudatában fenntartja a vételi szándékot, elfogadja az új alapító okirattal együtt járó esetleges változásokat.

De én laikus olvasó vagyok, lehet hülyeség.

office1 #   2017.09.22. 11:48

Nyilván, praktikusan ezt is lehetne. De a mostani bejegyzett tulajok között megegyezés van, egyhangúan módosítani fognak a közgyűlésen. Ha megvárnánk az új tulajt, újra kellene gombolni egy sor megelőző dokumentumot, és ki tudja, mit írna alá. A kérdésem valójában arra vonatkozott, hogy MajorDomussal egyetértve alapvetően én is azt gondolom, hogy a bejegyzett eladó szavazhat, mivel a közgyűlés időpontjában ő a tulajdonos. Viszont később - amikor a fh. elbírálja az alapító okirat módosításához kapcsolódó kérelmet - a tulajdoni lapon nyilvántartott adatok már ezzel ellentétesek lesznek, ha bejegyzik a függőben lévő vevőt, mivel a függőben tartást a közgyűlést megelőző dátummal kérték.

drbjozsef # e-mail 2017.09.22. 09:40

A közgyűlésen egyhangú határozattal módosítani fogják az alapító okiratot
Fogják? Kötelező szavazni?

Hát akkor az eladó tulajdonos ne szavazzon, és akkor nem változik semmi. Majd ha bejegyezték az új tulajdonost, tartanak új közgyűlést. Aztán majd az új tulajdonos szavaz ha akar, vagy nem, ha nem.

office1 #   2017.09.22. 08:11

Köszönöm. A közgyűlésen egyhangú határozattal módosítani fogják az alapító okiratot, és a közös tulajdoni hányadok is módosulni fognak. Nem lesz probléma, ha a fh. a függőben tartás rangsorában bejegyzi a vevő tulajdonjogát és azt követően bírálja majd el az alapító okirat módosítására alapuló bejegyzési kérelmet? Akkor már nem ez eladó lesz a bejegyzett tulajdonos, a vevő tulajdonjogát a függőben tartási kérelem dátumával jegyzi be a fh.

MajorDomus # e-mail 2017.09.21. 21:39

Természetesen az eladónak!

office1 #   2017.09.21. 10:32

Kedves Fórumozók!
Társasházi közgyűlésen kinek van szavazati joga annál a lakásnál, amit függőben tartással eladtak, de a tulajdonjog-bejegyzési engedélyt még nem nyújtották be a közgyűlés időpontjában? A tulajdonosként jelenleg bejegyzett eladónak vagy a függőben lévő vevőnek? Köszönöm!

Hapciusz # e-mail 2017.09.21. 10:23

szörökös, nem kértem tőled sem tanácsot, sem véleményt, kibickedni próbálj másutt.