És hogyan lehet az utolsó pillanatban táppénzre menni, ha az ember nem beteg...?
Táppénz folyósítása munkaviszony megszűnése után
Szia nandy!
Andi a kolléganőm, egyszerűbb volt ezt így megkérdezni,mint nekem is regisztrálni, de ő 3 éve van itt.
Itt is megkérdezem tőled:
mióta is vagy annál a cégnél??? Nem 3 éve?
Sziasztok!
Kérdésem: 4 hónapja vagyok alkalmazásban egy cégnél, az ország területén sorban zárnak be az üzletek. Ha az utolsó pillanatban táppénzre megyek akkor melyik összegnek a 75%-át kapom, amit ettől a cégtől kaptam vagy visszamenőleg 1 év átlagát? Május 31ig volt munkaviszonyom az előző cégnél és júni 4-el vett át a másik.
Kösszönöm a segítséget!!!!!
Tulajdonképpen közös megegyezéssel szüntettétek meg a munkaviszonyt. A passzív táppénz maximum 45 nap.
kedves KBS. Miután fel tetted ezeket a kérdéseket, már rájöttem én is,hogy tényleg jól megkavartam. Igazság szerint adott nappal kértem a munkaviszony megszüntetését. Ebből az következik, hogy nincs felm. idő, mivel azt a cég elfogadta. Engem igazán az érdekelne, hogy ha az általam kért időpont előtt 1 nappal mentem betegállományba, akkor mi a helyzet? Tehát én kértem pl: 2008.05.10-vel, viszont a háziorvosom 2008.05.09-vel vett fel betegállományba.
Kiegészítés: általános esetről beszéltem, kbs. kérdései jogosak egyébként.
Gyanítom, hogy a kérdező nem tudja pontosan, mikor szűnik meg a munkaviszony.
A munkaviszony a felmondási idő utolsó napjával szűnik meg.
Ha a felmondási idő alatt a munkavállaló betegállományba megy, attól még a munkaviszony meg fog szűnni ugyanúgy, mintha nem lett volna táppénz.
Tehát a munkaviszony megszűnése utáni naptól valóban csak passzív táppénzt kaphatsz, melynem maximum időtartama 45 nap.
Az első mondatokból világosnak tűnt, aztán jól megkavartad. Úgyhogy lenne néhány kérdésem:
- Mit értesz azon, hogy "a munkaviszonyom megszűnése előtt egy nappal"? Hiszen ez a felmondási idő leteltét megelőző napot jelentené - közben meg azt sem tudod, hogy van-e felmondási időd.
- A munkáltató elfogadta-e a felmondásodat úgy, hogy a munkaviszony az általad kért időpontban szűnjön meg?
- Egyáltalán, megjelöltél-e időpontot a munkaviszony megszűnésére?
- Kötöttél-e új munkaszerződést, vagy csak akartál?
Egyébként a passzív táppénz tényleg maximum 45 nap.
Sziasztok!
Nem tudom mennyire egyedi az esetem, viszont maximális bizonytalansággal állok előtte. Felmondtam az alkalmazómnál x dátummal, viszont a munkaviszonyom megszűnése előtt egy nappal megbetegedtem, majd egy pár hét múlva balesetet szenvedtem, melynek eredménye két műtét és két hónap lábadozás, viszont a betegállományom folyamatos volt, és nem szakadt meg egy napra sem. A munkáltatóm azt állítja, hogy a munkaviszony megszűnése után, az aktív táppénzem passzívvá válik, és ezért csak 45 nap táppénzre vagyok jogosult. A kérdés az lenne, hogy ez így van-e, mert a betgségem miatt nem tudtam kezdeni az új munkahelyen, így most a két szék közül a földre ültem. Tovább nem tudom, hogy az alkalmazotti felmondás esetén kell e 30 nap felmondási időt letölteni vagy sem? A felmondási idő munkabére jár e vagy sem?
Elöre is köszönöm a segítséget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02