Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


terhesség - felmondás?

Bori Bori # e-mail 2015.05.04. 19:36

Próbaidő alatt ne mondd meg, mert azonnal elküldenek, indoklás nélkül azonnal megtehetik. Nem tudod bizonyítani, hogy a terhesség miatt küldtek el, a munkáltató álláspontja az lesz, hogy nem tudott a terhességről. 1 állítás - 1 tagadás. Amint letelik a próbaidő, azonnal elmehetsz táppénzre, a háziorvos fog állományba venni. Ha próbaidő után terhesen tovább dolgozol, a munkáltató azonnali hatállyal is megszüntethet, különös indokot találni nem könnyű, de nem lehetetlen.

Bori Bori
laikus olvasgató

Business Law # e-mail 2015.05.04. 18:28

ke05

Allitolag Magyarorszagon, nem kell, hogy a munkavallalo bejelentse a munkaltatonak, hogy kisbabat var.

Ont azert, ha kozli a munkaltatoval, hogy terhes, nem bocsajthatjak el; akkor diszkriminacion alapulo elbocsajtas miatt pert indithat.

ke_05 # e-mail 2015.05.04. 14:24

Köszönöm!

Ugye terhességre hivatkozva alap esetben nem küldhet el. Viszont ugye itt a próbaidő közbeszól, nem kell megindokolni.

Azon gondolkodom, hogy ugye a kritikus 12 hét alatt bármi történhet. Tegyük fel, hogy bejelentem pl. 2 hét múlva, és elküldenek. Ne adj Isten történne valami, baba és munka nélkül kellene, hogy továbblépjek? :(

capisca #   2015.05.04. 13:36

Mi a teendőm? Mit javasolnak?

Ne mond meg a próbaidő végéig.

ke_05 # e-mail 2015.05.04. 13:19

KÉREM, SÜRGŐS!

Tisztelt Szakértők!

Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy két hete írtam alá a munkaszerződést, amely 3 hónap próbaidőt állapít meg.Május 6-án kezdek majd dolgozni. Azonban 2 napja tudtam meg, hogy terhes vagyok, ugyanis csináltam egy tesztet. (Előtte két nappal még negatív lett!) Orvos még nem igazolta, nemsokára megyek hozzá.A kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok szólni a munkáltatómnak? Ha igen, mikor? 12. hétig úgy tudom, nem is szoktak szólni. Értem, hogy a törvény védi a munkáltatót is, viszont a szerződés aláírásakor nem tudtam a babáról, tehát nem vezettem félre a munkáltatót. Mi a teendőm? Mit javasolnak?

Segítségüket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.04.28. 17:16

Az attól függ, mikor törlik a munkáltatódat. Nagyon azért nem kell izgulnod.

www.kbs-ugyved.hu

pikikutya # e-mail 2015.04.28. 14:19

Tisztelt Fórum!
2007 óta határozatlan idejű munkaszerződésem van. jelenleg 2 hónapos terhes vagyok(munkáltatóm felé bejelentve) és felszámolják a Kft.-t ahol dolgozom.
Az a kérdésem,hogy ebben az esetben fog járni nekem a Gyed? Válaszukat előre is köszönöm!

Emma15 # e-mail 2015.03.31. 10:45

Köszönöm a választ!

Jah elnézést, akkor kölcsönvevő cég.
Tehát akkor a bérbeadóm a munkáltatóm és akkor él a védettségem a kölcsönvevő cégtől független? Vagyis attól független él a védettségem a bérbeadómmal szemben, hogy az aktuális kölcsönvevő cég a próbaidő alatt elküldött?

A kölcsönbeadó cégnél 3 hónap próbaidő volt, ami természetesen már lejárt. Ők nem kötnek ki újabb próbaidőt, hanem az épp aktuális kölcsönvevő cégnél van próbaidő mint most is az a 6 hónap volt.

Köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.31. 10:33

Szerintem kevered a fogalmakat. Munkaerő-kölcsönzőnek nincs alvállalkozója, nem is lehet neki olyan. Talán a kölcsönbe vevőre gondolsz.
A te munkáltatód a kölcsönző - nem köthetnek ki újabb és újabb próbaidőt, ha változik a kölcsönbe vevő személye.

www.kbs-ugyved.hu

Emma15 # e-mail 2015.03.31. 09:28

Tisztelt Szakértők!

Egy munkaerő kölcsönző cégnél vagyok jelenleg július 15.-e óta. Áthelyezések miatt több alvállalkozó is foglalkoztatott már, a legutóbbinál 6 hónapos próbaidő volt (amiből csak 2-3 hónap telt el), és múlthét csütörtökön azt mondták hogy másnap már nem kell mennem. Jelenleg 6 hetes terhes vagyok, és azt tudom hogy próbaidő alatt bármikor felmondhatnak, ha jól olvastam máshol akkor az alvállalkozóval jogviszony nincs csak munkavégzés. Azt mondta a cégem hogy néznek másik helyet, de egyenlőre ez még nem történt meg, így úgymond lógok a levegőbe.
A múlthét pénteki napom és a tegnap ami normál esetben munkanap lett volna az akkor sehogy nem lesz elszámolva? Arra nem kapok semmilyen pénzt?
Továbbá az érdekelne, hogy a terhességet még nem jelentettem be, ha jól tudom már nem is kötelező egyből, viszont arra lennék kiváncsi, hogy a bérbeadómmal szemben él e védettségem és fogok e kapni GYED-et és a többi juttatást? Közöljem e most a bérbeadómmal a terhességet vagy várjak vele még?

Köszönöm a választ!

Dödölle1 # e-mail 2015.03.26. 15:14

A kormányhivatalokhoz kerülnek április elsejétől a családtámogatási ellátások

2015. március 25. 16:58

A családtámogatási és lakáscélú állami támogatásokkal összefüggő feladatok 2015. április 1-jétől a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaitól a fővárosi és megyei kormányhivatalok hatáskörébe kerülnek.

Így például az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyermekgondozási segély, a gyermekgondozási támogatás, a nagycsaládosok földgázár-kedvezménye és a fogyatékossági támogatás, mely éves szinten csaknem kétmillió állampolgárt érint.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi hivatalaitól a baleseti megtérítéssel, valamint a keresőképesség vizsgálatával kapcsolatos feladatok ugyancsak a kormányhivatalok hatáskörébe kerülnek.

Az államigazgatás átalakításának elsődleges célja a hatékonyabb ügyintézés, és az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése. A szervezeti átalakulás az ellátások szempontjából nem jelent változást, a juttatások határidőben és változatlan összeggel kerülnek kifizetésre. Kedvező azonban az ügyfelek számára, hogy a családtámogatással összefüggő kérelmeket ezután nem csupán a megyeszékhelyen, hanem a lakóhelyükhöz közel, a járási hivataloknál, a kormányhivataloknál, a kormányablakokban és a települési ügysegédeknél is be lehet nyújtani.

A családtámogatással kapcsolatos kérelmek 2015. április 1-jétől letölthetőek itt, a kormányhivatal honlapján.

sortie # e-mail 2015.03.26. 13:03

Vivi0904 2015.03.21. 17:23
Tisztelt Szakértők!
6 hetes terhes vagyok. Operátor vagyok egy multi cégnél, ahol 3-4 műszakban dolgozom, tehát elkerülhetetlen az éjszakázás. Mik ilyenkor a lehetőségeim? Egyedül a veszélyeztetett terhességre hivatkozott táppénzt vehetem igénybe 9 hónapon keresztül? Illetve, ha igen, hogyan zajlik ez? 2 hetente kell mennem nőgyógyászhoz igazolásért, majd a háziorvoshoz a táppénzes papírért, azután a munkáltatóhoz leadni azt?
Válaszukat előre is köszönöm!

Nem, ha más okból keresőképtelen akkor azzal is felveheti az orvos. (8-as kód egyéb megbetegedés)

Igen, főszabály, hogy kéthetente igazolják a keresőképtelenséget. Igazolhatja a házi/kezelőorvos is.

Igen, azt követően a munkáltatónak kell leadni.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

1997. évi LXXXIII. törvény 5. § Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét –vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját, mint központi TB kifizetőhelyet-, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu e-mail címen, akik készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére.

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek pénzbeli ellátási és ellenőrzési osztályának, akár a TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az oep@oep.hu, vagy a penzbeli@oep.hu , ajánlott tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

erika2120 # e-mail 2015.03.26. 11:57

Köszönöm. Itt egy korábbi bejegyzés alapján nem ennyire egyértelmünek tünt a dolog. (kovasza 2015.03.05-i bejegyzése )Ott azt írta, hogy köteles foglalkoztatni a gyerek 2-3 éves kora között és csak a GYES lejárta után mondhatnak fel.- ezért bizonytalanodtam el...

pazs #   2015.03.26. 11:51

A felmondás elleni védelem csak akkor véd, ha gyereknevelés céljából fizetés nélküli szabadságon vagy.

erika2120 # e-mail 2015.03.26. 09:39

T Fórum!

Segítséget kérnék a következőekben:Kislányom jelenleg 2,5 éves, de tavaly január óta dolgozom, gyes mellett. A GYES gyermekem 3 éves koráig kerül folyósításra, ami 2015.08. közepén jár le. Jelenleg átszervezés miatt létszámleépítések vannak munkahelyemen. Kérdésem az lenne, hogy vonatkozik -e rám a ygermek 3 éves koráig felmondási védelem, vagy az a munka melletti gyes esetén már nem ?

Segítségüket köszönöm

Vivi0904 # e-mail 2015.03.21. 17:23

Tisztelt Szakértők!

6 hetes terhes vagyok. Operátor vagyok egy multi cégnél, ahol 3-4 műszakban dolgozom, tehát elkerülhetetlen az éjszakázás. Mik ilyenkor a lehetőségeim? Egyedül a veszélyeztetett terhességre hivatkozott táppénzt vehetem igénybe 9 hónapon keresztül? Illetve, ha igen, hogyan zajlik ez? 2 hetente kell mennem nőgyógyászhoz igazolásért, majd a háziorvoshoz a táppénzes papírért, azután a munkáltatóhoz leadni azt?

Válaszukat előre is köszönöm!

Zengőbérci # e-mail 2015.03.19. 12:28

Így egy év után semmi.
A táppénz igényt az Ebtv. értelmében legfeljebb hat hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni.

szzsa # e-mail 2015.03.19. 10:20

Tisztelt Jogi Fórum! Abban kérném a tanácsukat, hogy 2014 máj 31 megszűnt a munkahelyem, ami határozatlan időre szolt. Június végén derült ki a terhességem , amikor 3 és fél hónapos voltam. Decemberben meg született az újabb családtag.A nagyobbik gyermekemmel 2014 áprilisában és májusában táppénzen voltam amit a munkáltató nem adott le az OEP-nek. Ebben az estben mi a teendőm?

kovasza # e-mail 2015.03.05. 20:50

Kedves Jana2015,

Olvasatom szerint még GYES-en vagy. A gyermeked 3 éves koráig nem mondhatnak fel. A gyermeked 2 éves korától bármikor visszamehetsz dolgozni és a gyermeked 3 éves koráig felmondási védelem alatt állsz. Tehát a gyermeked 2 és 3 éves kora között a munkáltatód köteles foglalkoztatni. Felmondani csak a GYES-ed lejárta után mondhat fel. Azonban a terhességed miatt így sem mondhat fel és ha időközben az elmúlt majd 3 évben bérfejlesztés volt a munkáltatódnál azt is köteles megadni neked.

Jana2015 # e-mail 2015.03.03. 20:16

Kedves Óbudafan!
Köszi a választ. Mivel én úja munkába szeretnék állni, ameddig csak terhességem engedi, így ragaszkodhatok az eredeti munkabéremhez, ugye? Köszi, Jana

malta9 # e-mail 2015.03.03. 17:06

Köszönöm! Akkor ezek szerint a rehabilitációs ellátásra nem vonatkozik.

ObudaFan # e-mail 2015.03.03. 17:05

Jana2015

Ha még nem mondtak fel, akkor a terhességed miatt már nem is mondhatnak. A munkaszerződésedben pedig a munkakör meg van határozva, azt módosítani csak közös megegyezéssel lehet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.03.03. 17:03

malta9

A nyugdíjas munkavállalónak nem jár, nyugdíjas munkavállaló az, aki

ga) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság),

gb) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül,

gc) a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban) részesül,

gd) egyházi jogi személytől egyházi, felekezeti nyugdíjban részesül,

ge) öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül,

gf) növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül, vagy

gg) rokkantsági ellátásban részesül.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

malta9 # e-mail 2015.03.03. 16:04

Kedves Szakértők!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy tegnap valahol azt olvastam, hogyha valakinek rokkantsági ellátása is van, akkor nem jár meg a végkielégítés felmondás esetén. Ez vonatkozik a rehabilitációs ellátásra is? Igazából ezek egyike sem nyugdíjszerű ellátás 2011 óta.

Előre is köszönöm!

Jana2015 # e-mail 2015.03.03. 11:03

Üdv, az lenne a kérdésem, hogy gyes lejárta előtt 60 nappal visszajelentkeztem a munkahelyemre. A munkahelyem visszajelzett, hogy megszűnt a pozícióm átszervezés miatt, így közös megegyezéssel szerződést akarnak bontani. Még nem adtam nekik választ, de időközben újra terhes lettem...Vissza kell, hogy vegyenek? Ugyanabba a munkakörbe (vagy hasonlóba) és a régi munkabéremért vagy el kell fogadnom alacsonyabb beosztást is kevesebb bérért? Köszi a segítséget!