Ma a Kossuth rádió reggeli fél 8-as híreiben is említették a visszamenőlegességet.
Furi, hogy a törvénymódosítás az én olvasatom szerint sem rendelkezik a már nyugdíjba vonultakról.
Azért megnyugtatóbb lenne leírva is látni.
Reméljük a legjobbakat!
(én a 120 ezerrel is de boldog lennék!!!:)))
Magánnyugdíjból visszalépés az államiba
Hát kedves lenolaj1, el sem tudod képzelni határtalan örömömet!!! Az utolsó 15 évemben látástól mikulásig a jó kis nyugdíj reményében és kaptam 120 ezret meg 3 milliót. Iszonyatos depressziós voltam hónapokig, gondold el, 160 ezer helyett 120. Havi 40, 6 év alatt elfogy az a pénz. Jó, persze nem fogy el, csak azután nem gyarapszik. Már holnap felhívom a nyugdíjbiztosítót és intézem is. Azonkívül adó visszatérítést is kell kapnom, mert a tavalyi fél év keresetből a 3 millió miatt le kellett adózni a magasabb sávba.
Úgy éreztem magam, hogy életem végéig megloptak.
Férjem hozta kiprintelve a portfolio.hu-ról a hírt és mondtam neki szomorúan, hogy biztosan félreértette. De mikor alkulhatott át ez a rendelet? Ugye, mert amit Veci idelinkelt, hát abban szó sem volt erről?!
Biztos sok sorstársnak nagy most az öröme, a nyugdíjbiztosítónál tavaly együtt érző volt nagyon az ügyfeles kislány és mesélte, hogy volt egy néni, aki nem hitte el, hogy mi történt vele, hogy nem léphet vissza és sírógörcsöt kapott. Különösen, hogy nála a 80 ezer és a 60 ezer játszott.
Akkor kívánok Neked is minden szépet, jót! Köszönöm a válaszokat. :))))
Kedves msmarple és többiek!
http://index.hu/…jrendszerbe/
:)
Hát, kedves lenolaj1 sztem annyira várathat, amennyire csak lehet...nincs illúzióm most már. Hacsak nincs a garnitúrában olyan, akinek érdeke lenne és tenne is érte. A köztársasági elnök nem fog ezzel foglalkozni.
bocs, az alábbi idézetből ez a helyes kiemelés:
társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő pénztártag
A társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő pénztártag 2009. december 31-éig visszaléphet a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amennyiben ...
Ebből szerintem egyértelmű, hogy a nyugdíj előtt állók vehetik igénybe.
De.
Mivel több orgánumban is olvasható/hallható volt az a kijelentés, hogy a közelmúltban nyugdíjba vonultakra is gondolni fognak, csak remélni tudom, hogy ennek a törv.módosításnak lesz még folytatása.
Én pl. el tudom képzelni, hogy a már nyugdíjba mentek visszalépése sokkal bonyolultabb (az eddigi nyugdíj kifizetések miatt), ezért ennek megoldása még várathat magára.
Vagy túl naiv lennék?
Ez a Köztársasági elnöknek átadott törvénymódosítás szövege:
http://www.parlament.hu/…817-0094.pdf
136-144.§
HATODIK RÉSZ
A MAGÁNNYUGDÍJAT ÉS A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRAKAT ÉRINTŐ MÓDOSÍTÁSOK
XVII. Fejezet
A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997 . évi LXXXII. törvény módosítása
„144. Az Mpt. 123 . §-a a következő (15)-(16) bekezdéssel egészül ki:
„(15) A társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő pénztártag 2009. december 31-éig visszaléphet a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amennyiben
a) önkéntes döntése alapján vált a pénztár tagjává, és
b) 2009. január 1-jét megelőzően az 52. életévét betöltötte .
(16) A (15) bekezdésben meghatározott pénztártagot a Felügyelet legkésőbb 2009. szeptember 30-áig tértivevénnyel ellátott – a pénz-, t őke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszterrel egyeztetett tartalmú – levélben értesíti a visszalépés lehetőségéről, amelyben tájékoztatja őt a magánnyugdíjpénztári tagság várható előnyeiről, illetve kockázatairól.””
Üdvözlettel Veci
Ez a Köztársasági elnöknek átadott törvénymódosítás:
http://www.parlament.hu/…817-0094.pdf
Üdvözlettel Veci
Azért arra emlékszünk, hogy két éve, amikor egyszer már felmerült, hogy az ilyen bénák, akik beléptek a magánnyugdíjpénztárba, visszaléphessenek, akkor azt mondták, hogy viseljék az emberek a rossz döntéseik következményeit végre már. Akkor most hogy van ez? Tényleg nem lehet semmit sem tenni visszamenőleg?
Lenolaj, Te mit gondolsz erről???
Eléggé megvisel a dolog - már másodszor. Először, amikor nyugdíjba mentem, aztán meg most.
Itt van a Parlament által megszavazott törvény, a 119-127.§:
T/9817. számú törvényjavaslat a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról
http://www.parlament.hu/…17/09817.pdf
„HATODIK RÉSZ
A MAGÁNNYUGDÍJAT ÉS A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRAKAT ÉRINTŐ
MÓDOSÍTÁSOK
XVI. Fejezet
A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény módosítása
126. § Az Mpt. 123. §-a a következő (15)-(16) bekezdéssel egészül ki:
„(15) A társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő pénztártag 2009. december 31-éig visszaléphet a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amennyiben
a) önkéntes döntése alapján vált a pénztár tagjává, és
b) 2009. január 1-jét megelőzően az 52. életévét betöltötte.
(16) A (15) bekezdésben meghatározott pénztártagot a Felügyelet legkésőbb 2009. szeptember 30-áig tértivevénnyel ellátott – a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszterrel egyeztetett tartalmú – levélben értesíti a visszalépés lehetőségéről, amelyben tájékoztatja őt a magánnyugdíjpénztári tagság várható előnyeiről, illetve kockázatairól.””
Üdvözlettel Veci
Többek között én is erre a törvénymódosításra várok, és igen, a médiában én is úgy hallottam/olvastam, hogy visszamenőleg is érvényes lesz, tehát a közelmúltban nyugdíjba mentekre is vonatkozni fog az új törvény.
Nem tehetünk mást, várunk és reménykedünk.
„Az 57 év fölöttieknek azt kell tanácsolni, hogy lépjenek vissza, a fiatalabbaknál megfontolandó ez a döntés” – mondja Borza. Az intézkedés mintegy 150 ezer nyugdíjpénztári tagot érint Magyarországon, közülük tízezren már nyugdíjba vonultak, rájuk visszamenőlegesen vonatkozik majd a törvénymódosítás."
A Világgazdaságban olvastam.
Hát engem ez a visszamenőleges törvénymódosítás érdekelne! Tavaly mentem 57 évesen előrehozott öregségi nyugdíjba és szomorúan szembesültem, hogy nem léphettem vissza!!! Vajon rám vonatkozna-e ez a visszalépési lehetőség???
„A nyugdíjpénztárak átmeneti konjunkturális vagyonvesztést szenvedtek el. Hosszú távú megtakarítás során ezek a veszteségek pótolhatók. A pénztártag fiataloknak nincs okuk aggodalomra, tekintettel arra, hogy ez a nyugdíjpénztári megtakarítás egy hosszú távú befektetés. Bajban azok az idősebb pénztártagok vannak, akiknek rövidesen pénzzé kell váltaniuk ezeket a megtakarításokat. A kormány tervezi, hogy az ily módon bajbajutottak számára bizonyos korhatáron belül megnyitja a lehetőséget az állami rendszerbe való visszalépésre. A végleges döntés egy-két héten belül várható.”
Megnéztem a magánnyugdíjpénztári éves elszámolásomat. Nem 9,3%-os volt a negatív hozam, hanem az éves befizetésem 79%-a. A guta megüt. Hogy merik azt mondani, hogy hosszú távon a veszteségek pótolhatók, miközben átnéztem 10 évre visszamenőlegesen a saját kimutatásukat, melyben 10 év alatt a hozam mértéke 3 alkalommal haladták meg az infláció mértékét. A többi években a hozam az infláció alatt volt. Ha így haladunk a befizetésemet sem fogom visszakapni. De biztos, hogy ez a cél.
Nagyon elegem van már a kizsákmányolásból.
Változó törvény
Visszalépés magánnyugdíjpénztárból államiba: megéri?
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
Üdvözlettel Veci
Kedves Érdeklődők!
Ma ezt a választ adta az államtitkár fogadóórán:
„A nyugdíjpénztárak átmeneti konjunkturális vagyonvesztést szenvedtek el. Hosszú távú megtakarítás során ezek a veszteségek pótolhatók. A pénztártag fiataloknak nincs okuk aggodalomra, tekintettel arra, hogy ez a nyugdíjpénztári megtakarítás egy hosszú távú befektetés. Bajban azok az idősebb pénztártagok vannak, akiknek rövidesen pénzzé kell váltaniuk ezeket a megtakarításokat. A kormány tervezi, hogy az ily módon bajbajutottak számára bizonyos korhatáron belül megnyitja a lehetőséget az állami rendszerbe való visszalépésre. A végleges döntés egy-két héten belül várható.”
Üdvözlettel Veci
Szia(sztok) !
Idézet a HetiVálaszból.
"Jó hír! - Mégsem buknak a magánnyugdíjpénztár-tagok"
A Heti Válasz Online információja szerint a kormány ismét lehetőséget ad a magánpénztári tagoknak, hogy visszatérjenek a tisztán társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. Emellett az állam garantálja, hogy a magánpénztári befizetések nem veszíthetnek reálértékükből.
A fojtatást itt:
http://www.hetivalasz.hu/…_nincs_bukas
Üdvözlettel:Szamfil
Kedves lenolaj1
Láttad a Híradót? Ott is mondták az átlépési lehetőséget, én az ATV-n láttam. Majd csak lesz belőle valami!
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
szinusz
nyugdíjba vonulás időpontja topicban válaszoltam. Vagyis 59. születésnapod utáni naptól.
Üdvözlettel Veci
mikor mehetek nyugdíjba? 1952 ben születtem,. 1970.08.05.óta folyamatos munkaviszonyom van és négy gyermekem van.
Kedves lenolaj1
Nem tudom, erre a hírre az adózóna honlapján bukkantam rá, minden nap megnézem az információt. S ez után kezdtem keresni rá, ezért gyorsan megírtam neked. Lényeg, hogy az 52. évüket betöltőkre adna lehetőséget (persze akit érint a dolog). Remélem a hír igaz és napirendre veszi a parlament. Véleményem szerint, ha igen, akkor nagy esélye lehetne, hogy megvalósuljon. A cikkben megjelent indoklás is ezt erősítené. Majd sasoljunk!
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
Nocsak! :)
Ez nagyon jó hír!
Már "csak" azért kell imádkozni, hogy megszavazzák.
S nem von le a hír értékéből az sem - bár kissé zavaros -, hogy a két cikk két különböző időszakra datálja az átlépés idő intervallumát. Az egyik a teljes 2010-es évet, míg a másik a 2009-es évet bezáró időszakot említi. Előbbi az idén nyugdíjba vonulókat érintheti hátrányosan.
Veci, lehet tudni, hogy ezt kb. mikor kellene megszavaznia a parlamentnek?
Üdv.
lenolaj1
lenolaj1
Itt sokminden le van írva, olvasd el:
Az 52 év felettiek visszaléphetnének az állami nyugdíjrendszerbe
http://index.hu/…jrendszerbe/
„Ha a parlament is elfogadja a kormányzati adó-salátatörvénybe ágyazott elképzelést, akkor azok a magánnyugdíjpénztári tagok hagyhatják ott pénztárukat és tartozhatnak teljesen az állami nyugdíjpillér alá, akik 2008. december 31-ig betöltötték 52. életévüket és önként léptek be a magánnyugdíjpénztárba. A tervek szerint augusztus 15-ig erről az érintetteket levélben értesítik, és a döntést idén év végéig kell meghozni. Aki úgy dönt, hogy visszalép az állami pillérbe, annak ezt a magánnyugdíjpénztárának be kell jelentenie, a pénztár pedig a befizetett díjat átutalja a nyugdíjkasszába.”
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
lenolaj1
Ezt nézd meg:
http://www.adozona.hu/…ag_2010.aspx
„A Népszabadság szerint az előterjesztésből kiderül, hogy a jövő évi adócsomaggal a kormány egy évre megteremtené a lehetőséget az 52 évnél idősebbek számára arra, hogy visszalépjenek a magánnyugdíj-pénztárakból a tb-nyugdíjrendszerbe. ”
Válságcsapás a magánpénztárakra
„Mégis visszaléphetnek a tb-nyugdíjrendszerbe azon idősebb munkavállalók, akik nem elégedettek a magánpénztáruk teljesítményével - ezt tartalmazza az adóváltozásokról szóló pénzügyminisztériumi előterjesztés. Az indok, hogy a válság nyomán borzalmassá váló magánpénztári eredmények miatt olyan lépésekre van szükség, amelyek helyreállítják a pénztárak iránti bizalmat. A kormányzati előterjesztés szerint azok, akik 2009. január 1-jén elmúltak 52 évesek (vagyis 1957 előtt születtek) és önkéntes döntésük alapján léptek be egy magánpénztárba - vélhetően valamikor tíz évvel ezelőtt - jövőre, egy éven át, utolsó alkalomként még választhatják azt, hogy nyugdíjukat teljes egészében az államtól szeretnék kapni. Ezenkívül a kormányzat számos bizalomépítő lépést is tesz. Így például hozamgaranciát léptetnének életbe, amely a megtakarítások reálértékének fenntartását biztosítja, csökkentenék a pénztárak által felszámolható vagyonkezelési költség maximumát és szigorítanák a magánpénztárak közötti váltás lehetőségét.”
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
Aranyos vagy, köszönöm, és igen, átbogaráztam, és éppen akkor keseredtem el.
Mert 3 feltételnek kell teljesülni, hogy valaki visszaléphessen:
1./ 2012. dec. 31-ig meg kell szereznie a nyugd.jogosultságot (ez nálam rendben, én már 2012 februárban betöltöm az 59-et)
2./ a magánnyugdíji kifizetés kevesebb kell hogy legyen mint a csak állami nyugdíj kiszámításának a 25%-a (logikus, tehát hogy ne járjon rosszabbul a delikvens, sajnos ez is teljesülne nálam - különben nem foglalkoztatna a téma :))
3./ a 120 hónap tagsági viszont nem szabad elérni (na, ez nálam már az idén teljesülni fog, de hogy miért épp 10 évnél húzták meg a határt, még senki hozzáértő nem tudta megmagyarázni)
Mivel a 3 feltélel között ÉS kapcsolat van, én a jelen szabályozás szerint kihullok, mivel 1998-tól vagyok tag, vagyis 2012-ben már 13 éves pénztári tag leszek. Vagyis a 3./ ponton elbukok.
Persze van egy biztos módja a visszalépésnek:
rokkantságiba kell menni, és bár van egy csomó nyavalyám, azért ezt a tortúrát valahogy kihagynám.
A topik indító idézet némi reményt adott, csak hát ugyebár azóta síri csend honol.
Üdv.
lenolaj1
Kedves lenolaj1
Az általad idézett törvényt megnéztem, de te biztos átbogarásztad már:
A tagsági viszony megszűnése
„23. § (1) A pénztártag tagsági jogviszonya
a) más pénztárba való átlépéssel, az átlépés napját megelőző nappal;
b) elhalálozással, az elhalálozás napjával;
c) zárt pénztárban a tagsági viszony SzMSz szerinti feltételének megszűnésével; vagy
d) a Tny. szerint megállapított rokkantsági nyugdíjra jogosulttá válásával, a rokkantsági nyugdíj megállapításának napját megelőző nappal, a tag döntése szerint; illetőleg
e) a törvény 123. §-ának (2) bekezdése szerinti visszalépéssel;
f) a törvény 123. §-ának (6) bekezdése szerinti visszalépéssel, a nyugellátás megállapításának napját megelőző nappal
g) ...
h) a törvény 123. §-ának (8) bekezdése szerinti visszalépéssel i) a 28. § (1) bekezdésének b) pontja szerinti egyösszegű szolgáltatás igénybevételével
szűnik meg.” stb.
Átmeneti rendelkezések
„123. §
(1) 448
(2) 450
(3) 453
(4) 457
(5) 458
(6) Azok a 120 hónapot meg nem haladó - különböző pénztárakban eltöltött és összeszámított - tagsági jogviszonnyal rendelkező pénztártagok, akik - a 23. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott eset kivételével - nyugdíjszolgáltatásra szereznek jogosultságot, 2012. december 31-ig kezdeményezhetik a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépést. A visszalépésre abban az esetben van lehetőség, ha a magánnyugdíjpénztár tájékoztatása szerint a pénztártag részére megállapítható, a 27. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt járadéktípusnak megfelelően számított magánnyugdíjpénztári járadékszolgáltatás várható összege nem éri el a pénztártag Tny. 12. § (7) bekezdése szerinti nyugellátásának 25 százalékát.”
Ezt tanulmányozzad. Úgy értelmezem, hogy te, mivel 59 évesen 2012-ben elmehetsz előrehozott nyugdíjba, akkor visszaléphetsz? Ebben a témában nem vagyok járatos, az ONYF-nél érdeklődj, mert lehet, hogy ez az életkorra vonatkozó nyugdíjkorhatárt tekinti nyugdíjjogosultságnak, ami neked 63 év.
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02