Felmondási idő?


dodi82 # 2009.06.30. 16:12

Üdvözlet én csak annyit szeretnék tudni,hogy ha 1.5-éve dolgozok egy cégnél már határozatlan munkaszerződéssel,akkor van-e felmondási időm és mennyi ideig kapnék munkanélküli segélyt ha kirugnak? előre is köszönöm. Jó,hogy létezik ilyen fórum.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.01. 06:37

30 nap a felmondási idő.

Dödölle1 # 2009.07.02. 10:21

Üdvözlet én csak annyit szeretnék tudni,hogy ha 1.5-éve dolgozok egy cégnél már határozatlan munkaszerződés­sel,akkor van-e felmondási időm és mennyi ideig kapnék munkanélküli segélyt ha kirugnak? előre is köszönöm. Jó,hogy létezik ilyen fórum.

-------------
5 munkaviszonyban töltött idő után jár 1 nap álláskeresési járadék, legfeljebb azoban 270 nap.

Részletesen lásd lent:

"Az álláskeresési járadék folyósítási idejét a munkaviszony időtartamának alapulvételével kell kiszámítani oly módon, hogy öt nap munkaviszony egy nap járadékfolyósítási időnek felel meg. Ha a kiszámítás során töredéknap keletkezik, a kerekítés szabályait kell alkalmazni.

Az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap."

-----------------
  • Az álláskereséshez kapcsolódó támogatások

(Kivonat a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényből)

Az álláskereső részére álláskeresési támogatásként álláskeresési járadék, álláskeresési segély, valamint költségtérítés jár.

Álláskeresési járadék illeti meg azt az álláskeresőt, aki az álláskeresővé válását megelőző 4 éven belül legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezik, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül, munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

A törvény szerint, a munkahely akkor megfelelő, ha az álláskereső képzettségi szintjének, (vagy az állami foglalkoztatási szerv által felajánlott és a képzettségi szintnek megfelelő képzési lehetőség figyelembevételével megszerezhető képzettségének), illetőleg az általa utoljára legalább hat hónapig betöltött munkakör képzettségi szintjének megfelel.

  • Az egészségi állapota szerint az álláskereső a munka elvégzésére alkalmas.
  • A várható kereset az álláskeresési járadék összegét, illetőleg – ha ez a kötelező legkisebb munkabérnél alacsonyabb – a kötelező legkisebb munkabér összegét eléri.
  • A munkahely és a lakóhely közötti naponta – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje a három órát, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a két órát nem haladja meg. Ugyanez vonatkozik a megváltozott munkaképességű álláskeresőre is.
  • Az álláskereső foglalkoztatása munkaviszonyban történik.

A szükséges 365 nap munkaviszony időtartamába nem számítható be a fizetés nélküli szabadság 30 napot meghaladó időtartama, kivéve

  • 3 évesnél – ha a munkavállaló a gyermek gondozása céljából gyermekgondozási segélyben részesül, 14 évesnél – fiatalabb gyermek gondozása, vagy 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek, otthoni ápolása, valamint közeli hozzátartozó ápolása, továbbá saját részére magánerőből lakás építése miatt kerül sor.

Az álláskereső részére a feltételeknek megfelelő, rövid időtartamú munkalehetőség (ideértve a közhasznú foglalkoztatást is) is felajánlható.

Álláskeresési járadék mértéke: Az álláskeresési járadék összegét az álláskeresőnek az álláskeresővé válását megelőző 4 naptári negyedévben elért átlagkeresete alapulvételével kell kiszámítani.
Ha az álláskereső az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben több munkaadóval állt munkaviszonyban, az álláskeresési járadék összegét valamennyi munkaadónál elért átlagkereset alapján kell kiszámítani.

Ha az álláskereső átlagkeresete a meghatározott időszakban nem állapítható meg, az álláskeresési járadék összegét az általa az álláskeresővé válását megelőzően betöltött utolsó munkakörben, illetőleg az ahhoz hasonló munkakörben elért kereset országos átlaga alapján kell megállapítani.

Az egy napra járó álláskeresési járadék alapja az álláskereső havi átlagkeresetének harmincad része.
Az álláskeresési járadék összege a folyósítás első szakaszában - amely a folyósítási időtartam feléig, de legfeljebb 91 napig terjed – a meghatározott járadékalap 60 százaléka.

Az álláskeresési járadék összege a folyósítási időtartam második szakaszában az álláskeresési járadékra való jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér 60 százaléka.
Ha az álláskereső – fenti szabályok szerint – megállapított átlagkeresete az álláskeresési járadék alsó határánál alacsonyabb, az álláskeresési járadék a folyósítási idő mindkét szakaszában az átlagkeresettel megegyező összeg.

Az álláskeresési járadék összegének alsó határa az első szakaszban megegyezik a kötelező legkisebb munkabér összegének 60 százalékával, felső határa pedig, az így megállapított összeg kétszeresével.

Az álláskeresési járadéknak a megszüntetését követő 90 napon belül történő ismételt megállapítása esetén alsó határként a kötelező legkisebb munkabérnek a korábbi jogosultság kezdő napján hatályos legkisebb összege 60 százalékát kell figyelembe venni.

Álláskeresési járadék folyósításának időtartama: Az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát annak az időtartamnak az alapulvételével kell megállapítani, amennyit az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző 4 év alatt munkaviszonyban töltött. A munkaviszony időtartamába nem számítható be a munkaviszonynak az az időtartama, amely alatt az álláskereső álláskeresési járadékban részesült.

Az álláskeresési járadék folyósítási idejét a munkaviszony időtartamának alapulvételével kell kiszámítani oly módon, hogy öt nap munkaviszony egy nap járadékfolyósítási időnek felel meg. Ha a kiszámítás során töredéknap keletkezik, a kerekítés szabályait kell alkalmazni.
Az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap.

Ha a munkaviszonyt az álláskeresővé válást megelőző 90 napon belül a munkavállaló rendes felmondással, továbbá a munkaadó rendkívüli felmondással szüntette meg, az álláskereső részére álláskeresési járadék az előbbiekben meghatározott módon megszüntetett munkaviszony megszűnését követő 90 nap elteltével folyósítható, tekintet nélkül arra, hogy az álláskeresési járadék folyósításához szükséges feltételekkel rendelkezik.

Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú, teljes vagy legalább napi négy óra munkaidejű, részmunkaidős munkaviszonyt létesít, kérelmére, a folyósítási időből még fennmaradó időtartamra járó juttatás összegének felét egy összegben ki kell fizetni. A kifizetés további feltétele, hogy az álláskeresési járadékban részesült személy a járadék megszüntetésétől a kifizetés előzőekben meghatározott napjáig folyamatosan munkaviszonyban álljon. A munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. A kérelmet az álláskeresési járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani, és a juttatást a kérelem benyújtásától számított 60 napon belül kell kifizetni.
Ha az álláskereső részére az állami foglalkoztatási szerv (illetőleg annak kirendeltsége) a fenti bekezdésben meghatározott összeget kifizette, úgy kell tekinteni, hogy az álláskereső az álláskeresési járadék folyósítási idejét kimerítette.

Álláskeresési segély: 1.) Az álláskereső kérelmére álláskeresési segélyt kell megállapítani, ha előzményként az álláskeresési járadékot részére legalább 180 nap időtartamra állapították meg, és annak folyósítását azért szüntették meg, mert az álláskeresési járadék folyósításának idejét kimerítette és a kérelmét az álláskeresési járadék folyósításának megszüntetésétől számított 30 napon belül, benyújtotta, vagy

2.) az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 200 nap munkaviszonnyal rendelkezik, és álláskeresési járadékra nem jogosult, vagy

3.) a kérelem benyújtásának időpontjában a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb öt év hiányzik, és legalább 140 napon át álláskeresési járadékban részesült, és az álláskeresési járadék folyósítása időtartamát kimerítette. Az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését követően három éven belül betöltötte a meghatározott életkort, és rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

Az álláskeresési segély összege a kérelem benyújtásának időpontjában hatályos kötelező legkisebb munkabér 40 százaléka. Ha az átlagkereset az előbbi összegnél alacsonyabb volt, az álláskeresési segély összege az átlagkeresettel megegyező összeg.

Az álláskeresési segély folyósításának időtartama:
Az 1.) pontban meghatározott esetben 90 nap, amennyiben az álláskereső a kérelem benyújtásának időpontjában az 50. életévét betöltötte, 180 nap,

a 2.) pontban meghatározott esetben 90 nap,
a 3.) pontban meghatározott esetben az álláskereső öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj jogosultságának megszerzéséig folyósítható.

--------------
Üdv. :)
happycat # 2009.09.12. 11:09

kellemes hétvégét először is

Kérdésem az lenn,hogy 4 órásként vagyok bejelentve,de persze 8 órát dolgozom,jelenléti íven is 4 óra van írva.

Találtam másik munkahelyet,beadtam írásban a felmondást abban annyit írtam hogy felmondok 09.08.-i nappal s hogy 09.15-től kérem h mentsen fel a munka alól a tulaj,és tekintsen el a felm.idő egy részének ledolgozásától.

1/kellett volna még valamit írnom a felmondásba??
vagy elég volt ennyi.

2/ mennyi felmondási idő??? 30 nap vagy csak 15 (04-28-óta dolgozom itt)

3/megtudom e fogni valamivel a munkaadót h ne tartson ott kénye kedvére,mert amiatt hagyom ott részben, mindig úgy osztott be munkaidőre ahogy neki tetszett.
az új helyen már kezdeni kellett volna de legkésőbb 20-ig fel kellene venni a munkát,és félek h 2 szék közül a földön kötök ki.

4/orvosi alkalmassági vizsgálatnak az árát levonhatja arányosan a fizetésemből?a tüdőszűrőt én fizettem az alkalmasságira meg ő küldött el, nem én akartam.
5/ez milyen felmondásnak minősül,mit fog vajon a könyvelővel ráíratni,amit ő akar?

előre is köszönöm a mielőbbi választ.

happycat

nandy # 2009.09.13. 21:15

A munkavállalónak nem kell megindokolnia a rendes felmondását.

A felmondási idő minimum 30 nap, és a munkáltató nem köteles felmenteni egyetlen napra sem a munkavégzés alól.
Ha te ennek ellenére nem jelensz meg a munkahelyen, kártérítési pert indíthat ellened.

Az orvosi vizsgálat árát szerintem nem vonhatja le, mivel annak elvégeztetésére ő köteles.

og79 # 2009.09.16. 20:57

Üdvözlet mindenkinek.

Az építőipari cég ahol dolgoztam csődbe ment, a felszámolást végző biztos megnyugtatott mindenkit, hogy az elmaradt 1 havi bért és a törvény által előírt végkielégítést megkapjuk. Az átadott papírba a felmondási idő 2009-11-08 mely ideig kapom az alapbért, majd utána a végkielégítést. Lehet e kérnem, hogy a felmondási időtől tekintsenek el, mert úgy alakult, hogy találtam munkát, de ha kérem, hogy tekintsenek, el a felmondási időtől akkor a végigelégítéstől elesem?
Vagy megoldható az ha kiváltom a kiskönyvet és a felmondási idő alatt a kiskönyvvel dolgozom ,majd ha lejárt a felmondási idő akkor rendesen bejelent az új munkáltatóm.
Vagy maradjak otthon és várjam meg a felmondási idő végét és csak akkor kapom meg a végikelégítést?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.16. 21:07

Miért, van munka a felszámolás alatt?

real73 # 2009.09.17. 17:16

Tisztelt fórumozók! Érdeklődni, tájékozodni szeretnék a felmondási idővel kapcsolatban.Én kilenc éve dolgozom egy cégnél.Napokban fogom beadni a felmondásomat.Szeretném tudni hogy törvényileg mennyi az én felmondási időm? A felmondási időbe bele tartozik ha ez idő alatt táppénzre is megyek, vagy ezzel arányosan meghosszabodik? A felmondási idő napra/hétvége, ünnepnap/ vagy a ténylegesen eltöltött munkanapok számítanak? Köszönettel.

ObudaFan # 2009.09.17. 19:00

Mt. 92. § (1) A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.
(2) A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

  1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,
  3. nyolc év után húsz nappal,
  4. tíz év után huszonöt nappal,
  5. tizenöt év után harminc nappal,
  6. tizennyolc év után negyven nappal,
  7. húsz év után hatvan nappal

meghosszabbodik.

Naptári napokra értendő.
A munkaszerződés a munkavállalóra kedvezőbb szabályokat is tartalmazhat.
Ha a munkavállaló táppénzen van, akkor ez alatt az idő alatt rendes felmondással neki felmondani nem lehet. Ha azonban a felmondási ideje alatt megy táppénzre, ez nem érinti a felmondási időt.

ÉvI73 # 2009.09.20. 12:40

Több hónapja késve fizet a vállalkozó ebben a hónapban még nem volt fizetés, nem is tudja mikor fizet. Felmondok mert más munkát találtam. Így hogy nem fizet kell e felmondási időt töltenem, és ha nem fizet mit lehet csinálni?

Rol1 # 2009.09.21. 07:27

Attól függ, hogy rendes vagy rendkívüli felmondásról van-e szó.

nandy # 2009.09.21. 07:30

Akár rendes, akár azonnali felmondásról van szó, a munkabért a munkaviszony megszűnésének napján, de legkésőbb 3 napon belül ki kell fizetni.
Ha nem fizet, akkor először írásban fel kell szólítani, aztán mehetsz a Munkaügyi Bíróságra.

Rol1 # 2009.09.21. 07:36

Ezt én a felmondási időre vonatkozó kérdésre írtam.

real73 # 2009.09.22. 17:26

Köszönöm a választ! Még egy kérdésem lenne a témával kapcsolatban.Ebben az évben volt egy munkaszerződés módosítás.Heti 40órás munkahétről,heti 32órás részmunkaidős munkarendre.Találtam egy teljes munkaidőben heti 40órás állást.Akkor köteles elengedni a cégem közös megegyezéssel?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.22. 18:43

Nem.

szokej # 2009.09.24. 09:41

Segítséget szeretnék kérni. 3 éve 40 órás munkaszerződést kötöttem 3 hónapos munkaidőre. Idén júniusban a válság miatt "közös megegyezéssel" 35 órára csökkentet a munkaidőmet (a fizetés is csökkent persze). Most végre találtam ismét egy 40 órás munkahelyet. A 40 órás munkalehetőséget csak akkor kapom meg, ha 1 hónap múlva kezdek. Van valamilyen lehetőségem a 3 hónap felmondási időt jogszerűen lerövidíteni, ha a jelenlegi munkaadóm ragaszkodik a letöltéséhez? A segítséget előre is köszönöm.

szokej # 2009.09.24. 09:44

Enézést az elírásért az előző levelemben: 3 hónapos felmondási idő szerepel az eredeti munkaszerződésben.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.24. 09:45

Jogszerűen nincs.

og79 # 2009.10.21. 04:17

Tisztelt fórumozók!
Érdeklődnék hogy mit tegyek. Cégemnél közel 4 éve dolgozok és most el akarnak bocsátani, kérdésem hogy közös megegyezéssel jobb ha elmegyek vagy ha a cég rúg ki? Ha közös megegyezéssel megyek el akkor a munkanélküli segély az fog járni, mert valószínű hogy tavaszig nem találok másik állást.

végrehajtó1 # 2009.10.21. 06:33

Én nem mennék el közös megegyezéssel hacsak nem tudnék jobb feltételeket kicsikarni mint ami a rendes felmondás a munkáltató részéről járna.

og79 # 2009.10.22. 04:25

Sziasztok. Ha a kirúgást választom akkor ezek szerint jobban járok, mint ha a a közös megegyezést választanám?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.22. 06:18

Az egyedül attól függ, mit fogadsz el a közös megegyezésben.

Fityfene # 2009.10.25. 21:46

Üdv.Mindenki!

Valaki segítsen nekem értelmezni ezt a mondatot:

Ha a felmondás közlését követően kerül a munkavállaló betegállományba, a munkaviszonya a betegség előtt már közölt felmondásban foglalt felmondási idő végén szűnik meg, az ilyen, a felmondás közlése után előállt betegállomány nem befolyásolja a felmondási idő hosszát és ezáltal a munkaviszony utolsó napjának dátumát.

Ha én mondok fel és a felmondás bejelentése után táppénzre megyek akkor is ketyeg a felmondási idő, vagy betegség után le kell tölteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.26. 07:12

Szerintem magadtól is tudod a választ.

Fityfene # 2009.10.27. 20:08

Akkor ezek szerint a felmondási időt betegállományban is le lehet tölteni.. ez jött le nekem is, csak megerősítést szerettem volna kérni, hogy jól értelmeztem-e.