munkaszerződés módosítása


gszgsz # 2009.09.05. 14:19

Kedves Fórumozók!
A következő kérdésben lenne szükségem nagyon gyorsan tanácsra.
A cégnél, ahol dolgozom, tulajdonosváltás volt. Tegnapelőtt elém tették a munkaszerződésem módosítását, mely szerint eddigi 6 órás munkakörömet 8 órásra változtatják, változatlan bérezés (tehát ugyanakkora, nem pedig 25%-kal több havi bér) mellett. Tájékoztattak, hogy amennyiben nem írom alá, megszüntetik munkaviszonyomat közös megegyezéssel vagy felmondással. Indoklásuk az volt, hogy a hozzám hasonló munkakörben dolgozóknak egyenlő követelményeket akarnak állítani, és egyenlő munkabért akarnak biztosítani, az enyém pedig túl magas volt. Eddigi munkám (4 éve dolgozom ott) s hogy az alatt mit tettem az asztalra, már a múlt, mondták, mikor ők még nem voltak ott. Hétfőig kaptam gondolkodási időt.
Kérdésem: jogszerű-e a munkaszerződés ilyen jellegű egyoldalú módosítása? Ha nem írom alá, elég indok-e ez arra, hogy felmondjanak nekem? Mivel kell/lehet ilyenkor
indokolniuk a felmentést? Hangsúlyozom, hogy munkaköröm nem változott, továbbra is szükség van rá, eddig csak elismerést kaptam munkámért, s vezető beosztásban nem vagyok. nagyon köszönöm előre is, ha valaki tud nekem tanácsot adni!

Egyjogász # 2009.09.05. 17:52

Munkaszerződés kizárólag közös megegyezéssel módosítható, azt nem lehet "aláíratni", csak ha a dolgozó is akarja.

Ugyanez vonatkozik a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére is, úgy hogy közös megegyezéssel a munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt.

A munkáltató munkaszerződés módosítási ajánlata elutasítása nem rendes felmondási ok.

Egyébként ha a munkáltató azonos munkáért azonos bért akar adni (ami jogos), akkor miért nem az alacsonyabb bérűek bérét növeli???

Egyet tehetnek: felmondanak, amit viszont a munkálatónak indokolnia kell (de nem a munkaszerződés-módosítás elutasításával). Azt hogy jogszerű felmondási okot tud-e találni a munkáltató (pl. átszervezés, leépítés, stb.) én nem tudom megmondani.

Veci # 2009.09.05. 18:25

A munkaszerződés módosításának alá nem írása rendkívüli felmondásnak sem ad okot, erre hivatkozással nem küldhet el rendkívülivel.
Tanulmányozd a Munka Törvénykönyvét
1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi
docid=99200022.tv
A munkaszerződés módosítása 82-84. §
A 86-101. § a munkaviszony megszűntetésével kapcsolatos szabályokat tartalmazza.


Üdvözlettel Veci

gszgsz # 2009.09.05. 20:14

Kedves Veci, kedves Egyjogász!
Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszotokat!
Indokul azt sem hozhatják fel, hogy cég cég nem termel elég nyereséget, netán veszteséges?

gilike # 2009.09.12. 15:49

Munkáltatóm számomra kedvezőtlen munkaszerződés módosítást kezdeményezte. Mire számíthatok, ha az új szerződést nem fogadom el? Amennyiben nem fogadom el köteles-e a munkaadóm végkielégítés fizetni?
Segítségüket előre is köszönöm!

gilike

Veci # 2009.09.13. 06:22

gilike
ITT találod a Munka Törvénykönyve szabályait:
1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A munkaszerződés módosítása (82-85. §)
A munkaszerződés módosításának el nem fogadása nem alapja a rendkívüli felmondásnak. Ha nem tud a munkáltató a korábbi feltételekkel alkalmazni, a munkaszerződés módosítást nem írod alá és nem adsz okot a rendkívüli felmondásra, akkor a munkáltató rendes felmondással megszűntetheti a munkaviszonyod. Ebben az esetben téged megillet a felmondási/felmentési idő (92.§) és a végkielégítés (95. §).


Üdvözlettel Veci

Colibry # 2017.01.31. 11:33

Tisztelt Illetékes!
Segítséget szeretnék kérni, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabályok/törvények alapján milyen lehetőségeim vannak az alábbi esetben.
Jelenlegi munkahelyemen 4 és fél éve dolgozom munkaszerződés szerint munkanapokon 8-tól 16:30-ig. Ezt a munkaidőt rövidesen kiakarják terjeszteni este 19-ig csúsztatott műszakokkal. Amennyiben ezt nem akarom elfogadni és aláírni az új munkaszerződést, akkor milyen lehetőségeim vannak, és mit tehet a munkáltató?
Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.31. 16:41

Nem kell aláírnod az új munkaszerződést - mert nem lesz új munkaszerződés.
Ha megtagadod a beosztás szerinti munkavégzést, az olyan súlyos kötelezettségszegés, ami megalapoz egy azonnali hatályú felmondást.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.31. 19:15

Ahogy mondod. Kellő fantáziával egy csomó feltételezett dologgal ki lehet egészíteni a tényállást. Pl. lehet, hogy nincs is írásos szerződés; lehet hogy a kérdező háromgyerekes, egyedülálló anya; esetleg a Siriusról jött idegen...

bviktória # 2017.02.04. 02:08

Tisztelt Szakértők!

Kjt vagy Mt számít? Jogszabályi anomália esetén melyik számít?
Kérelem részmunkaidős jogviszony esetén jelen helyzetben saját részemre közalkalmazottként, mikor már kb 1,5 éve visszamentem dolgozni.
Mt. 61.§ (3) bekezdése vagy a Kjt 23/B § (7) bekezdése a döntő?
Konkrétum: Kjt írja, hogy ezt a kérelmet a fizetés nélküli szabadság ideje alatt lehet csak beadni,
Mt nem írja ezt a feltétel, vagyis bármikor lehetne a háromgyerekesnek a legkisebb 5 éves koráig kérni, még akkor is, ha már visszament dolgozni főállásban.
Mt az alap,az általános
Kjt a speciális
Visszautasíthatják csupán a Kjt-re hivatkozva a kérelmemet, vagy az Mt szerint nem tehetik?
Sajnos a NOE egyik jogásza szerint ezt a kérelmemet visszautasíthatják a Kjt 23/B (4) miatt.
Volt már ilyen eset korábban valakinek? Ki lehet ezt védeni valahogyan?
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.04. 12:12

Nincs itt semmi anomália.
A közalkalmazottakra nézve szigorúbb a szabályozás. Nekik egy pluszfeltételnek is meg kell felelniük, hogy a munkáltató köteles legyen teljesíteni a kérésüket. (Ismerve a szabályozás történetét, nem valószínű, hogy a különbség szándékos lenne, inkább csak így sikerült.)

robotolok # 2017.02.05. 08:36

Üdvözletem!

Munkahelyemen "aláírattak" velem egy munkaszerződés-módosítást, új munkaköri leírással. Ez sajnos nem felel meg nekem így úgy döntöttem, ott hagyom a céget.

Ugyebár már aláírtam, de ha jól emlékszem, van valami 30 napos idő, hogy nem fogadom el, fellebbezhetek.

Valóban így van, vagy pedig simán fel kell mondanom?

Ugyebár a lényeg az lenne, hogy a módosítás miatt igényelnék ellenszolgáltatást, persze nem fogják megadni, de úgy nem "munkavállalói felmondás" lenne.

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.05. 09:45

Mire hivatkozva támadnád az egyezséget?

robotolok # 2017.02.05. 10:10

Egyszerűen nem felel meg az új munkakör. Nem ez volt a feladatom, amivel eredetileg felvettek, de ez a papírból még nem volt egyértelmű.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.05. 10:57

Akkor nem kellett volna aláírni a megegyezést. Most már késő.

robotolok # 2017.02.05. 17:46

Rendben.
Fel fogok mondani rendesen. Viszont ez adott esetben azonnali kellene, hogy legyen. Ha nem egészségügyi indokkal, hanem simán megtagadom a munkát, ez milyen következményekkel járna? (hozzáteszem, hogy csak az új szerződésben foglaltakat tagadnám meg)

bviktória # 2017.02.06. 02:26

Tisztelt Szakértők!
Köszönöm szépen korábbi válaszukat!
Most egy újabb kérdésem van:

Kinevezés módosítása közalkalmazotti jogviszonyban.

A garantált összegen felüli – munkáltatói döntésen alapuló – illetményrész a (Kjt 66 § (7)-(8) bekezdése alapján) csökkenthető-e?

Kulturális intézményben dolgozom.

Nem tudom, hogy a most bevezetésre került kulturális pótlék összegére való hivatkozással csökkenthető-e a munkáltatói döntésem?
A fizetési fokozathoz tartozó garantált illetményünk az intézménynél nőtt mindenkinek egységesen.
Szerintem a költségvetésünkben az erre hiányzó összeget úgy teremtik elő, hogy átcsoportosítják a pénzeket, vagyis amennyivel csökkent a munkáltatói döntésem, annyival nőtt a garantált illetményem.
A vezetőség arra hivatkozott, hogy ezzel az átcsoportosítással tudják csak a kulturális pótösszegeket előteremteni intézményi szinten.
Szabályos ez?
Minősítésem 80% volt, ez sem adhatna okot a munkáltatói döntés csökkentésére?
A kinevezés módosítását aláírtam (aláírtuk a kollégáimmal), de a saját és a kollégáim érdekében jogi véleményt szeretnénk kérni e témában.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.06. 08:09

A törvény szövege világos, teljesen egyértelmű, milyen feltétellel csökkenthető az illetmény. A (8) bekezdés éppen erről szól, és nem az emelésről.

Szerintem a költségvetésünkben...
Ja, hogy szerinted. Majd szólj, ha tényleg úgy lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.06. 08:10

Nem mellesleg, nagyon nem érted te ezt az egész illetményesdit. Népművelés - rajz?

Jucus0714 # 2017.02.06. 12:02

Üdvözlöm.
A következő kérdéssel fordulok önhöz.
Nyolc és fél éve, dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, a mai nappal munkaszerződés módosítást írattak alá velem.
Az eddig elvégzett munkámért szakmunkás bérbesorolást kaptam. A mai nappal vissza minősítettek segédmunkás minimálbérre. A kérdésem az lenne hogy ezt akkor is meg lehete tenni ha az elmúlt nyolc évben szakmunkás bérben dolgoztam. Nem adták meg a szakmunkás minimálbért, ez miatt írattak alá számomra kedveztőtlen szerződést.
A kérdésem annyi lenne, hogy ha az elmúlt nyolc évben szakmunkásként dolgoztam, akkor ezt meg lehet így ilyen formában módosítani?
Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.06. 12:46

Aláírtad?

Jucus0714 # 2017.02.06. 13:48

Igen. Gondolom rosszul tettem. Ott abban a helyzetben muszáj volt választ adni. Utána beszéltem a szakszervezeti emberrel aki annyit mondott hogy ne írjak alá semmit. :(

Colibry # 2017.02.13. 11:03

Kedves Fórumozók!

A 01.31.-ei megkeresésemre nem teljesen kaptam még választ.
Kérdésem továbbra is az lenne, hogy ha az eddigi munkaszerződésben benne volt feketén-fehéren, hogy a munkaidő 8-16:30, és ezt módosítani akarják 8-19-re csúsztatott össze-vissza műszakokra (nem túlóra), és ezt nem fogadom el, nem írom alá az új munkaszerződést, akkor ennek milyen következményei lehetnek?
Fel kell ajánlaniuk másik pozíciót? Kirúghatnak, ha igen kell ilyenkor végkielégítést fizetniük négy és fél évre.
Egyéb opciók? Sajnos nem találtam meg a munkatörvénykönyv erre vonatkozó részét. :(
Valaki tudna segíteni? Nagyon fontos lenne!
Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.13. 11:13

Ha a szerződésben van benne - amit én nem nagyon hiszek, talán kevered a szerződéshez mellékelt tájékoztatással -, akkor azt csak megegyezéssel lehet módosítani. Ha nincs egyezség, akkor a szerződés szerint kell foglalkoztatnia a munkáltatónak. Ami még mindig nem jelenti azt, hogy nem kötelezhet "össze-vissza műszakokra", csak - ahogy nonolet írta, akkor a reggel nyolc előtti és a délután fél öt utáni munka rendkívüli munkavégzés lesz.

Colibry # 2017.02.14. 10:04

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
Az még mindenképpen érdekelne, hogy ha nem fogadom el a módosítást és elbocsájtanak, akkor 4 és fél év munkaviszonyra kell fizetniük ilyen esetben végkielégítést?