szolgálati idő beszámitása nyugdíjhoz


zsanna21 # 2011.08.08. 16:26

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni Én most kozmetikusnak tanulok ez egy 2 éves képzés ahol gyakorlati helyem is van! A gyesbe ez is beleszámít és ha igen menyinek mert kéthetente megyek gyakorlatra mert a másik héten suliba vagyok?

zsuzsa52 # 2010.11.03. 20:58

Szép estét!

2010.év végén nyugdíjba készülök. 2003. december 31-ig már van szolgálati idő beszámításom, és azóta is ugyanazon a munkahelyen dolgozom.
Érdemes újra szolgálati idő beszámítást kérnem, vagy elég hivatkozni a korábbira?

Veci # 2010.11.03. 09:49

martonjt
Nyugdíjba vonulási lehetőség a ma még hatályos törvény szerint 60 évesen, ha lesz 42 év szolgálati ideje, 61 évesen ha nem lenne meg (tv. 18/B §), ez max. 8,4 %-al csökkentett.

MÁS: a korengedményes nyugdíj, de a mostani körülmények között nem gondolnám, hogy kifozetnék a nyugdíját 61 éves koráig.

Ha létszámleépítésbe beleesne és kifizetnék a végkielégítést (bár még az extra adó kérdése újra parlament előtt van), utána ha nem tudna elhelyezkedni a Munkaügyi Központban regisztrálás maradna. A munkanélküli ellátások is szolgálati időnek számítanak.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.03. 09:43

martonjt
A szakközépiskolai éveket nem számítják be a szolgálati időbe, csak a szakmunkástanuló éveket. Ez a különbség szerintem abból adódik, hogy anno (saját tapasztalat abból az időből, mint a férjed) TB. járulékot fizettek utánunk (nekem a szüleim fizették, mert a mester csak így vett fel, ez akkor havonta 52 Ft) volt). Nyáron pedig 1 hónap kötelező gyakorlat volt.
Azt nem tudom, hogy a férjed esetében mit vesznek figyelembe abból az időszakból (gondolom az összefüggő nyári gyakorlatot (ezt nem tudom biztosan).

A nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok időtartama is szolgálati idő.
ITT találod a szolgálati idővel kapcsolatos jogszabályt a 37-38. §:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Javasolom, hogy kérjetek szolgálati idő megállapítást, de én megérdeklődném a Nyugdíjbiztosítótól, hogy legalább a nyári gyakorlat beszámít-e a szolgálati időbe.
Itt találtok nyomtatvány a K01-t kell megnézni, vagy kérjetek a Nyugdíjbiztosítótól:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp


Üdvözlettel Veci

martonjt # 2010.11.02. 21:52

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.
Férjem 1953.aug.2-án született. 1967 őszétől 1971-ig szőlész-borász szakirányban, aminek szakmai száma is meg van a bizonyítványában, mezőgazdasági szakközépiskolába járt.
Az iskolai időszak alatt hetente 1 nap gyakorlat volt nekik, illetve őszön és tavasszal is egy-egy hét.
Nyáron pedig egy hónap gyakorlatra mentek.

Kérdésem, hogy az ilyen jellegű szakközépiskolai éveket beszámítják-e a szolgálati időbe? Esetleg csak a gyakorlatban eltöltött időt?

1971-től 74-ig nappali tagozatos főiskolára járt, ezt úgy tudom beszámítják. Azóta folyamatosan dolgozik, 11 éve köztisztviselőként.
Milyen lehetősége van és mikortól,- ha esetleg létszám leépítés lesz náluk -, hogy nyugdíjba mehessen?

Előre is köszönöm válaszukat

Veci # 2010.08.06. 07:13

Szolgálati időre vonatkozó idézet a Nyugdíjtörvényből:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

38. § (1) Szolgálati időként kell továbbá figyelembe venni

  1. a Tbj.-ben meghatározott, nyugellátás szerzése céljából megállapodást kötött személy esetében azt az időszakot, amelyre az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
  2. az egyházi szervek által kiállított igazolás alapján az egyházi szolgálatot teljesítő egyházi személyként és szerzetesrendi tagként ilyen minőségben eltöltött, az 1997. december 31-ét követően pedig azt az időtartamot, amelyre az előírt nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot az egyházi szervek megfizették,
  3. a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, valamint a gyermekgondozási segély folyósításának időtartamát, amennyiben az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
  4. a katonai (polgári) szolgálatban eltöltött időt,
  5. a táppénz (betegszabadság) - ide nem értve a külön jogszabály rendelkezése szerint kötött megállapodás alapján folyósított táppénzt -, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély folyósításának időtartamát, valamint a gyermekgondozási díj 2000. január 1-jét megelőző folyósításának időtartamát, illetőleg az 1999. december 31-ét követő gyermekgondozási díj folyósításának azt az időtartamát, amelyre az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
  6. a munkanélküli-járadék, a vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
  7. azt az időt, amely az 1997. december 31-én hatályos rendelkezések szerint szolgálati időnek minősült,
  8. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti munka-rehabilitáció keretében foglalkoztatott személy tekintetében a munka-rehabilitációs díj folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
  9. az Rjtv. szerinti rehabilitációs járadék folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.06. 06:57

Szolgálazi idő beszámításról ebben a cikkben lehet olvasni:

Nyugdíjba készül? Így változnak a nyugdíjazás feltételei
http://vasnepe.hu/…s_feltetelei#…

az 1995. április 1-je előtt végzett szakmunkásképző szolgálati időnek számít, azaz nekik már 14 éves koruktól ketyeg a mérő.

A szolgálati időt gyarapítják az 1998 előtt nappali tagozaton folytatott tanulmányok is, ezt követően azonban a főiskola, egyetem csak akkor számít, ha ezen évek alatt megfizették a járulékot. 1995. április 1-je után pedig a szakmunkásképző is csak akkor gyarapítja a szolgálati időt, ha a tanuló ösztöndíjat vagy szakmunkásbért kapott.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.03. 10:06

Ha nem jó a fénymásolat, akkor azt jelzik és kérik az eredetit. Jobb ha megkérdezed előbb. Mindenképpen tértivevényes levélben küldd be.


Üdvözlettel Veci

marikasio # 2010.08.03. 09:38

Akkor még nem volt minimálbér.
A kérelem melléklete lehet fénymásolat? Ugy hallottam csak az eredetit fogadják el, de majd utánajárok. Köszönöm szépen a segitségedet nandy.

nandy # 2010.08.03. 09:34

(Illetve azt nem tudom, hogy 20-25 évvel ezelőtt is így volt-e.)

nandy # 2010.08.03. 09:33

A szolgálati idő számitásánál évente 9 hónapot fognak elismerni ?

Nagyjából igen. De ha a részmunkaidős béred elérte, vagy meg is haladta az akkori minimálbért, elismerik teljes szolgálati időnek.

Veci # 2010.08.03. 09:05

Kérj a Nyugdíjbiztosítótól szolgálati idő megállapítást. Itt találsz nyomtatványt a K01-es nyomtatványt töltsd ki:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Szedd össze az összes jogviszonyról a papírjaidat, iparitanuló, egyetemi/főiskolai bizonyítvány, gyes/gyed/gyet, Munkamélküli ellátás, bedolgozói jogviszony, alkalmi munkavállalás. Ezeket írd a nnomtatványra, küld be a másolatokat.

A nyugdíjbiztosító mindenről határozatot ad ki.


Üdvözlettel Veci

marikasio # 2010.08.03. 08:26

Tisztelt fórumozók!
Szeretném a segitségeteket kérni a szolgálati idő kiszámitásához. 1984-től 90-ig évente 6 hónapot teljes, 6 hónapot 4 órásként dolgoztam. A szolgálati idő számitásánál évente 9 hónapot fognak elismerni ?