Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtási jogi fórum

gerbera317 # e-mail 2018.09.19. 16:03

Nincs határidő. Erre a végrehajtók pénzkezelési szabályzata is utal röviden: Ha a kifizetés (t.i. a behajtott, letétként kezelt összeg kifizetésének) akadálya az, hogy a végrehajtási ügyben előterjesztett jogorvoslati kérelmet nem bírálták el jogerősen, a végrehajtó a pénzösszeg kezelésének tényét 6 hónap elteltével jelzi a végrehajtást foganatosító bíróságnak. Ha ezt követően nem történik döntés a jogorvoslati kérelemről, a végrehajtó 30 naponként újra jelzi a bíróságnak az összeg kezelésének tényét.
Tehát nincs semmi kikötés. A végrehajtónak ad határidőt a jogszabály arra, hogy időnként halkan jelezze, hogy a jogorvoslat még nincs elbírálva.

adalbert2 # e-mail 2018.09.19. 15:06

Kedves gerbera317,
Gyors válaszodat ismét köszönöm! Valamilyen határidő csak van, mint az államigazgatásban is, tudomásom szerint!

(Elsősorban a behajtási jutalék összegét kifogásoltam. Laikusként a szükséges önbizalmat innen a fórumról, számításomat megerősítő jelzésekből merítettem. :-) Valószínűsítem, hogy a díjjegyzékben számszaki hiba is van.
A kifogásban számszerűsítettem a meglátásom szerinti behajtott ügyértéket, a behajtási jutalékot, az ebből korábban megtérült és az aktuálisnak tartott összeget. Az illetéket természetesen leróttam.)
Üdv!

gerbera317 # e-mail 2018.09.19. 12:21

A Vht. nem köt ki határidőt. Az elbírálás sokban függ a kifogásolt intézkedés bonyolultságától. Például a végrehajtó legelső (36. § szerinti) intézkedése elleni kifogást nagyon hamar el szokták bírálni. A díjjegyzék (kisbetűvel) elleni kifogás lényegesen bonyolultabb, mert a bíróságnak számolni kell. Mondanom sem kell, hogy nem szokott számolni, helyette inkább felhívja a végrehajtót, munkálja ki részletesen, miért annyi az annyi. És ha az hihetőnek tűnik, akkor elutasítja a kifogást; ha logikai vagy számítási bukfencet talál, akkor annak a megmagyarázására felhívja újból a végrehajtót (mert ne gondold, hogy a bíróság majd kiszámolja). Sokáig eltarthat, na.
Lényegesen hamarabb elbírálják, ha a kifogást előterjesztő a 217. § (4) második mondatának 4-5. fordulatai szeirnt előre kidolgozza a saját verzióját (amit egyébként itt is illő volna közölni). Te ezt megtetted? És egyáltalán: az illetéket megfizetted? OFF Tudom, hogy xar a hozzászólásom, de annyira talán mégsem. ON

adalbert2 # e-mail 2018.09.19. 12:04

Tisztelt Fórumtársak!
gerbera317 hozzászólását köszönöm!
Ha a határidővel kapcsolatosan is van valakinek hozzászólása, azt is szívesen olvasom.
Üdv!

gerbera317 # e-mail 2018.09.19. 11:38

Mit törődsz te a határidőkkel? Nem mindegy, mennyi idő alatt utasítanak el?
Inkább arról számolnál be, mi kifogásolnivalót találtál a végrehajtó díjjegyzékén.
OFF
Megjegyzem, hogy a "díjjegyzék", "járásbíróság", "bíróság", "végrehajtó" közneveket kisbetűvel kell írni.
ON

adalbert2 # e-mail 2018.09.19. 11:20

Tisztelt Fórumtársak!
Végrehajtói Díjjegyzékkel szemben kifogást nyújtottam be a végrehajtónál, az illetékes Járásbíróságnak címezve. Tudtommal a Végrehajtó a dokumentumot 3 munkanapon belül továbbítja a Járásbíróságra. A Bíróságtól mennyi idő után várhatok reakciót?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv!

illike # e-mail 2018.09.18. 22:49

Köszönöm - ezt én is tudom, megnéztem ! A http://www.ceginformacio.hu/cr9310292224 szerint a cég létezik még.

Jómódúnak tűnő adós hirtelen vagyontalannak bizonyul, amikor tartozásának behajtására kerülne sor, ezért a vele szemben fennálló követelést nem lehet végrehajtani. Mi a teendő olyan esetben, ha a követelésünk fedezetéül szolgáló vagyont az adós időközben másra ruházza, mielőtt a végrehajtás során értékesíteni lehetne?

Fedezetelvonó szerződés ?

Grave7 #   2018.09.18. 22:19

@illike: Ha tudjátok a cég nevét, akkor a www.e-cegjegyzek.hu weboldalon meg tudjátok nézni (ingyen), hogy valóban tulajdonos-e az adós (illetve a jelenlegi tulajdonos mióta az).
A végrehajtó meg tudja nézni azt is, hogy a cégnek korábban ki volt a tulajdonosa.
A végrehajtó az adós neve (+anyja neve) alapján is le tudja kérdezni, hogy van-e bármilyen cégben tulajdona (üzletrésze) az adósnak.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.09.18. 21:20

Ez nem ilyen egyszerű.

www.kbs-ugyved.hu

illike # e-mail 2018.09.18. 21:17

Ha valaki megvásárol egy szolgáltatást - munkát, és utána nem fizet, azt a jog hogyan minősíti ?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.09.18. 20:45

pedig cége van !
Nincs cége, mert ha lenne, akkor legalább az üzletrészt lefoglalta volna a végrehajtó.

www.kbs-ugyved.hu

illike # e-mail 2018.09.18. 20:38

2017.-ben 6 hónapot dolgozott férjem egy megrendelőnek, akinek korábban alkalmazottja volt.Számlára történt a fizetés.
A megrendelő csupán 3 hónapot fizetett, 3 havi összeggel tartozik tavaly óta.
Amint a melléklet is mutatja, májusban Közjegyzőnél indítottuk az adósság behajtását, a végrehajtó által
küldött jegyzőkönyv alapján a követelés behajthatatlan.Mivel adós nevén semmi nem szerepel- pedig cége van !

Kérdésem az, hogy ebben a helyzetben mit lehet tenni ?
Férjem közben leszázalékolták, és mivel a tavalyi jövedelme nem érte el a 6 hónapot - hivatalosan,
igy csupán 29600 Ft a nyugdíja. Amennyiben kifizetésre kerül a 3 havi tartozás tavaly, akkor a rokkantnyugdíja
is több.
Mivel az adósnak cége van, felesége van, aki átvette a leveleket.
Május óta megtehette, hogy átíratta más nevére, azért, hogy ne kelljen fizetnie.

Köszönöm szépen a segítséget !

drbjozsef # e-mail 2018.09.18. 11:39

Jogos, én kérek elnézést.
Azt gondoltam, itt nincs eltérés.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2018.09.18. 10:51

Azért találták ki az előárverezési jog intézményét (ami nem egyéb, mint az elővásárlási jog kizárólag árverésen történő gyakorolhatósága), mert ezzel kiszámíthatóvá vált az elővásárlási jog jogosultjainak szándéka. A licit nyertese így nem kénytelen bizonytalanságban élni a nyertessége tekintetében.

Grave7 #   2018.09.18. 10:24

@fa.evica: Fizessétek ki a tartozásokat.
A követelés jogosultja lehet hajlandó lesz engedményt is tenni, pl. a kamat egy részét elengedi, egyösszegű teljesítés esetén.

.
@Crystal78: Lásd amit gerbera317 írt.
Azzal egészíteném ki, hogy az önkormányzatnak ugyan úgy licitálnia kell az árverés időtartama alatt. Egyetlen kedvezménye van az előárverezési jog miatt: nem kell nagyobb ajánlatot tennie, hanem az aktuális ajánlattal azonos összeget ajánl és az lesz az érvényes licit. De ha a másik árverezőnek többet is megér, akkor az ugyan úgy tud nagyobb ajánlatot tenni - ha azt már nem adja meg az önkormányzat/társtulajdonos és nincs más nagyobb ajánlat sem, akkor a másik árverező nyerte az árverést.
Ismét hangsúlyozom, ez mind a licitálás 60 napos időszaka alatt történik, utólag nem mondhatja az előárverezésre jogosult (ellentétben az adásvétel során érvényesülő elővásárlási joggal), hogy "a nyertes licitet sajátommá teszem és én veszem meg az ingatlant".

.
@drbjozsef: Pont nem így van, téves amit írsz.
Kérlek, ha nem értesz hozzá és a jogszabályt sem nézed meg (Vht. 123/A. §), ne kommentelj, mert csak félrevezeted a kérdezőt.

drbjozsef # e-mail 2018.09.18. 10:21

Crystal,

egyébként azt jelenti, hogy az árverés végén, a nyertes licitre ránéz az önkormányzat, és mondhatja azt, hogy ennyiért kell nekem is. Ekkor nem a legmagasabb licitet adóé lesz az ingatlan, hanem ugyenezen az áron az előárverezési jogosult a helyébe lép.

De emiatt nem kell aggódj, az önkormányzatoknak van jobb dolguk is, szinte zérus az esély, hogy éljenek a jogukkal. Licitálj csak nyugodtan emiatt.

Ha meg mégis, akkor sem vesztesz semmit, csak a licitre fordított idődet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

fa.evica # e-mail 2018.09.18. 09:37

Üdvözlök mindenkit!
Szeretnék segítséget kérni. Van több régi 13-15 éves tartozásom, amit most kezdenek behajtani (közüzemi tartozások), mert régen sok évvel ezelőtt olyan körülmények között éltem, hogy el kellett dönteni eszünk, vagy rezsit fizetünk. Most szeretnék a párommal egy ingatlant megvásárolni, de nem szeretném ha elvinné a végrehajtó. Valami jó tanácsot kérhetek, hogy tudnánk ez megakadályozni?
Köszönöm a válaszokat előre is!

gerbera317 # e-mail 2018.09.18. 09:17

Az ingatlanra az önkormányzatnak és a tulajdonostársnak minden esetben elővásárlási joga van, amit az árverésen gyakorolhat. Az a tájékoztatás a 143. § (1) h) rendelezése szerint kötelező eleme az árverési hirdetménynek. Te vagy az alső, aki itt megkérdezi, mennyire kell ezt komolyan venni. Nem kell vele foglalkozni. Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy ezeknek előárverezési joguk van. Punktum.

Crystal78 # e-mail 2018.09.18. 08:56

Tisztelt Fórumozók,

Egy árveréses lakásra szeretnék licitálni, de az áll az ingatlan árverési hirdetményben hogy “A területileg illetékes települési Önkormányzatot előárverezési jog illeti meg” .Pontosan mit is jelent ez? Ettől én mint magánszemély licitálhatok? Vagy felesleges, mert úgy is az Önkormányzat nyeri a licitálast.

Köszönöm a választ.

Grave7 #   2018.09.16. 13:26

@Fürge: Ha már végrehajtónál van az ügy:
. fokozatosság elve, egyébként a végrehajtást kérő rendelkezésétől függ;
. egyből nem lehet árverezni, előbb becsértéket is meg kell állapítani - de ez a letiltással egyidejűleg mehet, így akár fél éven belül árverésre kerülhet sor;
. pl. kifizeti a tartozást vagy részletfizetési megállapodást köt;
. nem számít.

Fürge # e-mail 2018.09.16. 13:06

Kedves fórumozók.
Visszatérve az előző témához, X tartozik Y-nak 4 milióval, amiről bírósági végzés is van.X nem tud fizetni.
Ilyenkor mi a törvényes végrehajtási sorrend?
Fizetésből letiltás apránként, vagy egyből ingatlan árverezés?
X-nek milyen törvényes lehetősége van az árverezés megakadályozására?
Az számít, hogy a közös gyerekük most egyetemista, kollégiumban lakik, de hétvégén otthon van az ingatlanban amit Y el akar árvereztetni.
Köszönöm a válaszokat

gerbera317 # e-mail 2018.09.13. 13:57

kértem egy kijelölt határidőt ameddig nem kerül az ingatlan árverésre . Igazából semmilyen választ nem kaptam a valódi kérésemre
Helyette kaptál 10 hónap haladékot. Hol itt a hiba?

Vadsuhanc #   2018.09.13. 13:52

Kedves Doktorsenki

Grave7 leírta:

.."Az ingatlant meg külön engedély nélkül eladhatod, ha a vételárból az összes tartozás és a végrehajtási költség is megfizetésre kerül..."

Doktorsenki # e-mail 2018.09.13. 13:46

Kicsit hosszabban a levél tartalma
Leírtam ,hogy miért kerültem ebbe a helyzetbe és azt is hogyan szeretném megoldani és kiegyenlíteni a tartozást. És kértem egy kijelölt határidőt ameddig nem kerül az ingatlan árverésre . Igazából semmilyen választ nem kaptam a valódi kérésemre

Doktorsenki # e-mail 2018.09.13. 13:41

A levélben amit elüldtem a végrehajtást kérőnek és a végrahajtónak is egyidejűleg ,abban az szerepelt hogy kérnék egy időpontot ameddig árverezés nélkül eladhatom az ingatlant. Erre egyik féltől sem kaptam konkrét választ .